A kapálógép előnyei

Kétségkívül a leghasznosabb a kerti gépek közül a fűnyíró, ám minden bizonnyal a második dobogón foglal helyet a rotációs kapa, vagy gyakori nevén a kapálógép.
Sokan rendelkezünk olyan kerttel, amelyben a veteményes igen nagy helyet foglal el, s a gyomok eltávolítása fárasztó munka. A kapálás azonban mindenképpen szükséges a megfelelő eredmény elérése érdekében, hiszen a gyomok elnyomják a virágoskert és a veteményes kert telepített, vagy hasznos növényeit. Kisebb zöldségeket, gyümölcsöket kapunk a gondozatlan gazos kertből.

Szerencsére ennek a munkafolyamatnak a megkönnyítése érdekében is megszületett a megfelelő kerti gép, azaz a rotációs kapa, vagy más néven rotakapa, kapálógép. A megfelelő kapálógép használatával hihetetlenül meggyorsíthatjuk ezt a nem éppen népszerű munkát. A kapálás a rotációs kapával már nem munka, hanem valóban hobbi lehet.A kapálógép kiválasztása első ránézésre nehéznek tűnhet, főleg annak, aki először adja a fejét ilyesmire, ám mint az összes kerti gép vásárlásakor, itt is az alkalmazási terület átgondolása az első lépés. Azaz pontosan mire szeretnénk használni a kapálógépet. Jó, jó, hát kapálásra! De mekkora területen, mennyire gazos földet szeretnénk vele fellazítani, esetleg mást is végezhet a kapálógép, mint kapálást? El kell dönteni, hogy a mini, hobbi változatot, vagy a profi, mezőgazdasági kapálógépet igényli-e a terület. Szeretnénk-e esetleg olyan gépet, amelyen egy másik "fej" használatával, akár fűnyíróként is üzemeltethetjük a motort?

Ha már pontosan tudjuk, hogy milyen területen dolgozunk a kapálógéppel és milyen teljesítményű gépet szeretnénk nagyjából, akkor ne feledkezzünk meg a minőségről sem. A legnívósabb kerti gépek a VIKING és a STIHL, a HONDA és az MTD is igen nagy népszerűségnek örvend,s ez egyenlő a megbízhatósággal, hosszú élettartammal. Ezeken kívül léteznek magyar kapálógépek is (Rotalux), melyek olcsóbbak, de a motorjuk márkás és megbízható (HONDA, vagy Briggs&Stratton), tehát ez is jó megoldás.

A kapálógépet nem csak kapálásra lehet használni. Azok a rotációs kapák, amelyekről leválasztható a kapa, akár fűnyíróként is használhatóak, mint azt már említettem, ám egy hóeke felszerelésével hótoló eszközként is funkcionálhatnak télen. 

A rotációs kapa árát mindenképpen befolyásolja az alkalmazási terület: a professzionális gépek, toldhatóságuk (kapálási szélesség növelése), variálhatóságuk, teljesítményük miatt, a márkás kapálógépek a megbízhatóságuk, a csillapított rezgés és zaj, valamint a környezetvédelmi megoldások miatt drágábbak. 

 

Forrás: internet-work.hu