A kerítés építés szabályai

Melyik kerítéstípust válasszuk, milyen anyagból legyen, melyik olcsóbb, melyik drágább, mi mutatna jól, mi kevésbé? Az alábbiakban választ kapsz a kérdésekre!

Háló

A legegyszerűbb, és valószínűleg a legolcsóbb is az, ha egyszerű fém hálóból készítjük el a kerítést. Azonban ennek a módszernek nagyon sok hátránya is van: könnyen szétszedik az állatok, nem éppen szép látvány, és az is igaz, hogy viszonylag gyorsan tönkremegy.

Fa

A fa kerítések lényegesen szebbek hálós társaiknál. Akár egyszerű lécekből készítjük el, akár kezelt, és hasított rönkökből, mindenképpen mutatós lesz. Az ára azonban nem annyira. Minél látványosabb a kerítésünk, a pénztárcánk annál nagyobb apadásnak lesz kitéve.

A legtartósabb, legstrapabíróbb, és valószínűleg a legdrágább megoldás. Mindenképpen megéri az árát, de sokszor nem ússzuk meg milliós ráfordítás alatt (abban az esetben, ha a külcsínre is adunk), és hiába térül meg, ha egyszerűen nincs rá pénz. Ha mindenképpen szeretnénk, akkor az a lehetőség áll előttünk, hogy nem kizárólag követ használunk, vagy pedig megpróbálkozunk azzal, hogy kisebb részletekben építkezünk. Ezzel felaprózva a költséget is.

Vas

Szintén a drága kategóriába tartozik, ám minden bizonnyal az egyik legmutatósabb lehetőség a kovácsoltvas használata. Időtálló, fantasztikus látvány, és az állatok se nagyon tehetnek kárt benne.

Sövény

A kerten belüli határolás, vagy éppen a kerítés funkcióját is remekül be tudja tölteni egy – egy dúsabb sövény. Ha örökzöldet választunk, akkor a téli hónapokban sem lesznek gondjaink vele, ha pedig virágzó fajtát, akkor a látványa jelent majd nagyobb élményt. Sőt, akár olyat is kinézhetünk, ami illatozik is, ezzel pedig olyan kerítésre tehetünk szert, amire egyébként esélyünk sem lenne.

Kombinációk

Jellemzően nem egyetlen anyagot kell kiválasztanunk, amikor kerítésen gondolkodunk, a kombinációk a tökéletesek, mert így megvalósíthatjuk az elképzeléseinket is, emellett pedig a pénztárcánkat is kímélhetjük. A sövényt erősítsük a hálóval, a követ lazítsuk fával, vagy vassal. A látvány is egyedibb lesz, és abban is biztosak lehetünk, hogy a tartósság is növekszik.

Tipp

Mielőtt nekiugranánk egy kerítés felhúzásának jó, ha tudjuk, hogy nem kell mindenhova annak kerülnie. A látványosabb megoldások az utcafrontra valóak, vagy a kellemetlen szomszédok felé, de feleslegesen ne verjük magunkat költségekbe.

Azt sem árt előre meghatározni, hogy mekkora kerítést szeretnénk építeni. Ha ugyanis nagyon alacsony, akkor egyszerűen be, illetve ki lehet jutni. És ha a megszökik a kutyánk, és gondokat okoz, akkor azért vállalnunk kell a felelősséget.

Ha nagyon nagyra tervezzük a határolót, akkor pedig abba a hibába futhatunk bele, hogy bezárjuk a teret, elvesszük az esetleges kilátást, és egy körülzárt dobozban érezzük majd magunkat, ami nem a legkellemesebb.

Forrás: men.hu

Fotó: Pinterest