A nagy fürdőszobák 6 szabálya

Talán az egyik leggyakoribb gond az otthonokban, hogy túl kicsi a fürdőszoba. De ha mégsem, és Te olyan szerencsés vagy, hogy nagyobb fürdőszobát alakíthattál ki, akkor is szembesülhetsz egy problémával: nem tudod kihasználni a nagy területet.

Legyél bátor!

A nagy fürdőszobához egyfajta bátorság szükséges, mert összhangba kell hozni az anyagokat és a színeket. A nagy fürdőszoba más stílust igényel, mint a kicsi. Kerüld el azt a gyakori hibát, hogy a berendezést körbetelepíted a helyiségben, és a közepén marad egy nagy üres, használhatatlan terület. A fürdőszoba ekkor átlagosnak és lehangolónak hat, és így kárba vesznek a benne rejlő lehetőségek.Gondolkodj nagyobb léptekben

A nagyobb tér lehetővé teszi, hogy nagyobb léptékben gondolkodj. Szavazz a nagyobb méretű berendezési tárgyakra, lehetőleg az olyanokra, amelyek benyúlnak a térbe. Például a luxus fürdőszobákat leginkább egy nagy, térben, vagy fal mellett álló kád jellemzi. A RAVAK egyik ilyen berendezése a nagyobb fürdőszobák számára kidolgozott Evolution koncepció, mely a látványos és nagy (180 x 102 cm) Evolution kádon alapszik, de ez a koncepció az egyedülálló kádaknál jóval sokoldalúbb. Méltóságteljes társaságában mosdó és fürdőszobabútor található ugyanolyan lekerekített designban.

Alakíts ki zónákat

Oszd részekre a területet azon logika szerint, hogy a lehető legkellemesebb legyen a mindennapi használatra. Nézzük, melyik az a zóna, amelyet a leggyakrabban használnunk: a mosdó és környezete. Úgy kell elhelyezni a mosdót, hogy szabad hozzáférés legyen előtte. A minimálisan elegendő tér szélessége 90 cm és mélysége 65 cm. Ha úgy döntünk, hogy  duplamosdót helyezünk el, amihez egy nagy fürdőszoba kínálja a helyet, akkor a szélesség természetesen megduplázódik. A mosdó alá kiválaszthatjuk az egyéb fürdőszobai design elemeket, amelyek harmonikusan illeszkednek. Egy nagy térre kétszeresen is igaz, hogy egészen más típusú, funkciójú berendezések kerülnek bele, amelyeknek mégis összhangban kell lenniük. A fürdőszobai piacon egyedülállóan átfogó kínálatot nyújt egy koncepció, amely bármilyen méretű fürdőszobában tökéletes! Ez a Chrome koncepció, amelyben közös elem az ovális természetes alakja, és az összetevőket egyesíti egy komplett megoldásban, függetlenül attól, hogy kis vagy nagy fürdőszobáról van szó. Egy tágas fürdőszoba a Chrome koncepció szinte minden elemét befogadja, káddal, zuhanyzóval, duplamosdóval és minden szükséges tartozékkal, amit a funkcionalitás megkíván.

A zónák kialakításánál gondoljuk végig, hogy a műszaki berendezések mindenképp a fürdőszobában legyenek-e elhelyezve, vagy valahol másutt a lakásban. Ha a fürdőben, akkor célszerű egy nagy tolóajtós szekrény, amely mögött el lehet helyezni a mosógépet, a kazánt és az egyéb műszaki berendezéseket. A fürdőszoba összhatását ekkor nem zavarják meg a műszaki berendezések, az ajtók pedig a burkolat motívumaira irányítják a figyelmet.

Nagy fürdőszobánál fontos a tér megosztása, esetleg leválasztása. Vagy szilárd fallal, vagy választhatunk fix üvegfalat, olyan méretben, amilyenben szeretnénk, és a RAVAK  méretre szabja fürdőszobánk számára.

Nagy fürdőszobákban megfontolandó egy relaxációs zóna létrehozása, amely lehet akár a fürdőszoba két szintre való felosztása, amely elegáns és praktikus kialakítás. Az emeleti rész díszítőelemekelhelyezésére is szolgálhat, de helyezhetünk oda nyugágyat, székeket, beépített infraszaunát, fürdőkádat.

Ne a berendezésen spórolj

Nagyobb fürdőszoba berendezése logikusan magasabb költségeket jelent, de ne feledd, hogy ez egybefektetés az elkövetkezendő évtizedekbe.
Kényeztesd magad mindennel, ami a fürdőszobában kellemes lehet. Ha van hely, helyezzünk el egy bidét, vagy bidézuhanyt, illetve piszoárt. Kalkulálni kell velük már az építkezéskor, a hideg és meleg víz kiállás szempontjából. Válassz olyan kádat, ami hidromasszázs rendszerrel szerelt. Ha elfér, legyenzuhanyzó is a kád mellett, mert a mindennapokban gyakoribb a zuhanyzás, mint a fürdés. Nagyobb fürdőszobá
kban manapság trend a Walk-In típusú zuhanyzók kialakítása. A Walk-In felépítményeközvetlenül a padlóra rögzül és a padlóba épített zuhanyfolyókával párosul. A legnagyobb előnye viszont az a lehetőség, hogy teljesen egyedi is lehet, hiszen kiválaszthatjuk az üvegfal(ak) méretét.

Adj stílust a világítással

Felejtsd el a központi világítást! A nagy fürdőszoba egyéni világító berendezéseket igényel. Különösen ajánljuk a mosdó fölötti tükör belső világítását, a relaxációs zóna külön megvilágítását, a központi világítás pedig legyen egyedileg tervezett, ami érdekes luxuseleme a nagy fürdőszobának. Kreatív gipszkartonozással pedig gyakran helyettesíthetők a bútorok és a polcok.

Burkolj egy kicsit másképp

Letűnőben vannak a fürdőszobai csempe bordűrök. Jelenleg nagyobb hangsúly helyeződik a logikusan működő fürdőszobára. Például színes motívumok határolják a relaxációs teret, vagy alacsony fal különíti el a wc-t. Ha nagy térrel rendelkezel, ne aggódj a színek és formák kombinálása miatt! Általánosan elfogadott, hogy nagyobb méretű csempével burkoljunk, amely jelenleg amúgy is trend a falburkolásnál. Egy nagy tér jobban elviseli a sötét színeket, amelyek optikailag kicsit szűkítik a teret.Forrás: epitkezemfelujitok.hu
Fotó: Pinterest