Végleg magunk mögött hagytuk a válságot

2015-ben megalakulásának 25-dik évfordulóját ünnepli az Akker Plus Kft. Ahogy Endrődi Ferenc ügyvezető fogalmaz: úgy tűnik, végérvényesen maguk mögött tudhatják a 19 évnyi fejlődési ívet megtörő hatodik éve tartó válságidőszakot.

 

 – Tavaly október óta határozottan érzékeljük a vásárlási kedv emelkedését, ami elsősorban a felújítási piac élénkülésének köszönhető. Főleg az energetikai beruházások, nyílászáró cserék, szigetelések, burkolatcserék, kertépítési cikkek iránt nőtt az igény az elmúlt évben. Ennek a tendenciának és az árukör bővítésének köszönhetően az áruházban mintegy 50 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltunk, míg cégszinten 10-15 százalékos, összegszerűen 600-800 millió forintos növekedés determinálható 2014-ben.

 

 

Hogyan teltek a válság évei?

 – Tudatosan. Hittünk magunkban, és abban, hogy képesek vagyunk megoldani a helyzetet. Túlélésre rendezkedtünk be: bár a profi t a korábbi töredékére csökkent, folyamatos szellemi, pénzügyi és belső szervezeti befektetésekkel készültünk arra, hogy a válság elmúltával minél jobb helyzetben legyen a cég. Például – a recesszió közepén – áruházat nyitottuk. A legnagyobb visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban volt tapasztalható, de az ebből kiesett forgalmat pótolni tudta a projektpiaci aktivitásunk. A válság éveiben tanultuk bele ebbe a területbe is: ma már számos kivitelezésen jelen vagyunk alvállalkozóként. Új szolgáltatási területet dolgoztunk ki, amikor rájöttünk, hogy bizonyos termékeket könnyebb eladni beépítve. Így történt, hogy a nyílászáró és burkolóanyag forgalmunkat meg tudtuk duplázni. A válság túlélése közös siker tulajdonostársaimmal, Turú Gáborral és Csatai Józseffel, és a cég mintegy 120 dolgozójával. Most is bebizonyosodott, hogy a sikerekhez, a válság túléléséhez mindenki hozzá tud tenni valamit, ez az Akker csapat összefogásának erejét mutatja. Ami egyértelműen megkülönböztetett bennünket a 25 év alatt másoktól, hogy mi céget, piacot is folyamatosan építettünk, nem csak kereskedtünk.

 

Milyen folytatást remélnek?

– Ha a következő uniós ciklus támogatásai oly mértékben erősítik a kis- és középvállalkozásokat, mint arra számítunk, akkor tényleg csak az ötleteken és a mögéjük tett tartalmon múlik a siker. Én a magyar embert nem féltem, mert tud élni a lehetőséggel, kitartás, munkabírás és kreativitás jellemzi. Márpedig egy közösség sikeréhez is az egyének együttesén át vezet az út. Ami az Akker Plus Kft. jövőjét illeti, a nagyon merész évi 600-700 millió forintos növekedést tűztük célul a következő két évre. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a kis- és nagykereskedelem, továbbá a projektpiac is növekedni tud. A mögöttünk hagyott év alapján úgy gondolom, hogy ennek van realitása.

Távlati tervek?

 – Két fejlesztési vonalon gondolkodunk: egy kecskeméti barkácsés otthonáruház nyitásában, valamint telephelybővítésben Szeged és Szolnok térségében. Az idén tíz éves Huf-Bau országos franchise hálózat alapító tagjaként is nagyszabású elképzeléseink vannak. Egy áruházi divízió létrehozásával és az országos lefedettség elérésével alternatívát szeretnénk kínálni a multikkal szemben, még versenyképesebbé téve ezzel a HUF-BAU KFT-t és annak a franchise-rendszerében működő partnereinket. Komoly visszaigazolást és biztatást jelent e téren, hogy a kiskőrösiek és a régió településein élők megszerették és elfogadták a 3 és fél évvel ezelőtt nyitott Huf-Bau áruházat. A novemberben megbízott új vezetőség feladata, hogy még jobban megfeleljünk ennek a bizalomnak.

 

Október óta a 3500 lélekszámú Akasztó alpolgármestereként is azért dolgozik, hogy megszolgálja a bizalmat. Miért tartja fontosnak a közéleti szerepvállalást?

 – Szeretek Akasztón élni. Ismerek minden fűszálat, rengeteg emlék és élmény fűz ide, nagyra tartom az embereket, akik megtartották lakóhelyüknek a falut. 1980 és 1990 között a kiskőrösi Áfész-nál kóstoltam bele a kereskedelembe, amikor Pétervári János volt az elnök. Számomra ő ma is a „Főnök”. Sokat köszönhetek neki és a csapatnak. Itt voltam kereskedelmi vezető, majd a rendszerváltást követően néhány évig béreltem, később megvásároltam a tüzépet. 1990 óta a helyi közéletben is részt veszek, mert folyamatosan dolgozni akarok azért, hogy Akasztó még szerethetőbb település legyen. Rendkívül sok értékes ember él itt, akik sokat tesznek a faluért, a közösségért. Mert az akasztóiak tudják: elszigetelten senki sem tud kiteljesedni. A család, a munkahely, a falu táplál és éltet minden teljesítményt. Soha nem akartam innen elköltözni.

 

Milyen célokat tűzött maga elé?

 – Társadalmi megbízatású alpolgármesterként a polgármester, illetve a 7 fős testület munkáját segítem például kapcsolatokkal, és a döntési mechanizmusokban, gazdasági téren megszerzett tapasztalataimmal. Azt gondolom, hogy alpolgármesteri kinevezésemnek gesztus értéke van a helyi vállalkozók felé, akik munkájukkal, eredményeikkel Akasztót is előbbre viszik. Az ő sikereik előmozdítása ugyancsak a feladataim közé tartozik. Megkülönböztetett figyelmet szeretnék fordítani az iskola feltételeinek és körülményeinek folyamatos javítására, mert ez a fiatalok helyben tartásának egyik záloga, befektetés a jövőbe. Ezen kívül a munkalehetőségek bővítése, a vállalkozói kedv serkentése ugyancsak prioritást élvez. Sikeres emberek, ötletek és projektek kellenek az önkormányzatokba, mert ahol a tapasztalat jó értelemben vett elfogultsággal és jobbító szándékkal találkozik, abból csak pozitív végeredmény születhet. Meglátásom szerint ebben a térségben nagy potenciál van a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban. E területeknek ugyanis éppen az itt nagy számban rendelkezésre álló kézimunka igénye a meghatározó. Remélem, hogy ezeket a fejlődési folyamatokat a rendelkezésemre álló eszközökkel magam is támogatni tudom úgyis, mint vállalkozó, és úgyis, mint Akasztó alpolgármestere.