Mit kell tudni a hőszigetelő anyagokról?

Legyen szó új vagy már használatban lévő épületről időről-időre érdemes gondot fordítani az épület hőszigetelő képességének optimalizálására. A leghatékonyabb energia megtakarítás érdekében ma már számos tényezőt figyelembe kell tartani. Ilyen például a szigetelőanyag páraellenállása, az idő- és tűzállóság, a nyomószilárdság, a vízfelvevő képesség valamint az egészségre gyakorolt hatás.

Hőszigetelő anyag típusok:

Kültéri homlokzati hőszigetelésKevesen tudják, de az otthonok legjelentősebb hővesztesége az épület felső és elülső részén, azaz a tetőn és a homlokzaton keletkezik, éppen ezért különös figyelmet kell szentelni a homlokzati hőszigetelésre, amely az épület falának megfelelő burkolását jelenti.
Speciális, belső oldali falak hőszigeteléseElőfordulnak olyan helyzetek, amikor a kültéri hőszigetelés nem megoldható (díszített homlokzat, panellakások, műemlékvédelmi épületek), ilyenkor jönnek elő az alternatív, beltéri szigetelést fókuszba helyező variációk.
VálaszfalakMindenki előtt ismerős fogalom a zajártalom. Ennek kiküszöbölésére és a nyugodt, élhető otthon megteremtésére ma már léteznek olyan épülethatároló szerkezetek is, amelyek kifejezetten az akusztikai élmények befolyásolására kínálnak lehetőséget. (lég hanggátlás, hangszigetelés, hangelnyelés).
Aljzat, padló, födémek és álmennyezetekSzaknyelven a fölszinti padlóburkolat alatti szigetelést nevezzük aljzatszigetelésnek. Ezt szigetelési módot továbbbonthatjuk felülete alapján pince feletti-, padló-, emeletek közötti szerkezet- és födém aljzatszigetelésre.
Pince és lábazati hőszigetelő anyagokFontos adat a házak energiatakarékosságát tekintve, hogy lábazati hőszigetelés hiányában akár 15 százalékos hőveszteség is felléphet. Érdemes tehát kiépíteni a rendszert, hiszen enélkül nem csak a hőmegtartás hatékonysága romlik, hanem hőhidak is kialakulhatnak.
Magastető hőszigetelő anyagokEnergiatakarékossági szempontból a tető egy kiemelt gócpont, hiszen a hő akár harminc százaléka is távozhat itt. Éppen ezért elengedhetetlen a szarufák közötti és az alsóbb rétegben kialakított megfelelő hőszigetelés.
Lapostető hőszigetelő anyagokHasonló paramétereket kell figyelembe vennünk a lapostetők esetében, mint a tetőtér beépítéskor. Mindkét területen kiemelten fontos a hő-, és páratechnikai szigetelés megoldása.