EGYSZERŰ, DE NAGYSZERŰ │ Korábbi cikkeinkben többször írtunk arról, hogy mi a trendi, mivel díszítsük otthonunkat, milyen színeket, anyagokat, mintákat használjunk, hogy saját ízlésünkre formálhassuk lakóhelyünket. Azonban még a minimalizmusról nem esett szó, ami immár úgy néz ki, örökké divatban marad, és nem kevésbé meleg, mutatós kuckót alakíthatunk ki vele, mint más stílusokkal. Hiszen ez nem csak egy élet-, hanem egy lakberendezési stílus is egyben. Ha Te is szereted az egyszerű dolgokat, tudod miről beszélünk, ha pedig inkább a merészebb dizájn híve vagy, azért tégy egy próbát a letisztultabb kialakítással is.

A minimalizmus háttere

A minimalizmus története viszonylag messzire vezethető vissza, még a 20. század elején terjedt el az építészetben, amikor az olcsón beszerezhető és könnyen formálható alapanyagokat kezdték preferálni úgy, mint a beton, az üveg és a fém. Abban az időben egyre nagyobb igény mutatkozott a társasházak építésére és ezt minél gyorsabban és egyszerűbben kellett kivitelezni. Innen nőtte ki magát más ágazatokra is, mint például a lakberendezés.

A minimalizmus lényege

Legfőképp azért is szeretjük, mert az egyszerűségre törekszik, a modern, letisztult és a funkcionális tereket részesíti előnyben. Kortalan stílus, nem követi az éppen trendi mintákat, formákat vagy színeket, bármikor könnyen átrendezheted az otthonodat, nem utolsó sorban pedig optikailag a minimalista berendezéssel tágítani tudod a teret. A lényeg az egyszerűségben rejtőzik, de ötvözheted vele a saját ízlésedet is. Ne vedd magad körbe felesleges holmikkal, csak azt tartsd meg, ami tényleg fontos. Ebből következik – amint már említettünk – a funkcionalitás jelentősége: gondold át alaposan a vásárlás során, hogy valóban megfelelő lesz-e a kiválasztott bútor a megálmodott helyre. Nem csak a kinézet számít, hanem hogy betöltse a szerepét.

A minimalizmus hangsúlyt fektet az egyszerűsítésre is, tehát felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van a felesleges túldíszítésre? Anélkül is elérhetjük az adott bútor funkcionalitását. A színek használata is meghatározó a lakberendezés során. Milyen színeket ajánlatos venni? A legjobb választás a fehér, a szürke és a barna, de választhatsz élénkebb színeket is, viszont ügyelj arra, hogy egységes látványt kölcsönözzenek az otthonodnak.

Minimalista stílus megjelenése az egyes helyiségekben

Most már tudjuk a minimalizmus főbb tulajdonságait, jegyeit, azonban nézzük meg, milyen egy minimalista konyha, nappali, hálószoba vagy akár egy fürdőszoba. Ne feledd, hogy itt a minőség rendkívül fontos.

A konyhára jellemző tisztaság érzését elérhetjük az egyszerűség és a fehér szín hangsúlyozásával. Ha nem szeretnéd, hogy egy laborhoz hasonlítson, feldobhatod fával, növényekkel vagy különlegesebb színpalettával. A funkcionalitást pedig egy jól kiválasztott, jó minőségű szekrénysor képviselheti, amiben mindennek megvan a helye.

A minimalista étkezőt másképp kell elképzelni, mint a hagyományos stílusút: legfeljebb egy asztal, székek és néhány dekorációs elem található ott. Ezen belül kiélheted a kreativitásodat, különböző izgalmas dizájnbútorokkal varázsolhatod el a helyet, hogy ne legyen unalmas és kényelmetlen.

A nappalinál is törekedjünk az egyszerűségre, de ne feledjük, hogy egy-egy vadabb darabbal még megőrizhetjük a minimalista stílust, miközben hívogatóvá is válik otthonunk. Jó ötlet egy bőr kanapé elhelyezése vagy egy kockás pléd, de ne ess azért túlzásba az anyagok és minták terén. A dekoráció is fontos: már egy vázával vagy egy festménnyel is csinosabbá teheted a nappalidat.

Ahogyan a többi helyiségben, úgy a hálószobában sem kell teljes fehérben pompázni, nyugodtan dobjuk fel egy festménnyel, egy ágytakaróval vagy egy olvasólámpával. De a falak színével is játszhatunk: például az ágy fejénél lévő falat festhetjük élénkebb színnel vagy mintával.

Végezetül pedig a fürdőszobáról se feledkezzünk meg: funkcionalitás szempontból lényeges, hogy itt is megfelelő és jó minőségű bútorokat válasszunk. Itt is használhatjuk a képzeletünket és megvalósíthatjuk terveinket, hiszen számos lehetőség van, hogy a minimalizmust a fürdőszobába is becsempésszük. Játszhatunk a színekkel, formákkal, anyaggal, de emlékezz, amint már említettünk, ne vidd egyiket se túlzásba és legyen meg az összhang.

 
 
 
 
 

További cikkek a témában