CSINOS ABLAKOK │ Lakásunk csinosítgatásakor a függönyök is fontos szerepet játszanak. Általában ez az utolsó mozzanat, amikor a karnisok és a függönyök a helyükre kerülnek és leginkább ezt kell igazítanunk lakásunk színeihez, anyagaihoz. Szerencsénkre számos lehetőségből, színből és anyagból választhatunk. Ezen felül a szerkezetek és egyéb megoldások is tovább bővítik a variációkat. De milyen típusok állnak rendelkezésünkre? Lássunk néhány példát.

Lapfüggöny

Az utóbbi időben a legnépszerűbbek a lapfüggönyök. Egyaránt díszíti a modern és minimál stílusú lakásokat is. Kicsit eltér a szalagfüggönytől, ez is az ablak előtt kifeszítve lóg, viszont szélesebb textíliából készül, sőt a szélessége igény szerint alakítható. Elkészíthető fényáteresztő és sötétítő anyagból is, de játszhatunk is vele: a panelek készülhetnek bambusz vagy roletta anyagból is. Mivel a rögzítése tépőzárral történik, ezért használata egyszerű és praktikus. Mindemellett térelválasztó funkciója miatt is szeretjük.

​Római roló vagy francia raffroló

Legfőkébb modern stílusú lakásokba illik, de a klasszikus belső terekben is alkalmazható. A roló a lakástextilt függőlegesen, lapolva gyűjti össze, ennek köszönhetően olyan helyiségekbe is felszerelhetjük, ahol kevés hely áll rendelkezésünkre.

Blackout függöny

Ez egy technikai textil, amelynek fő funkciója a fény és a hő kizárása. A lényege, hogy a két textilszál közé szőnek egy harmadikat, amelyik vagy textil, vagy szénszál. A blackout függönyökkel is ugyanolyan hatékonysággal tudjuk kizárni a zavaró fényt, mint például a rolóval, s jóval olcsóbb megoldás is.

Pliszé függöny

Elsősorban különleges formájú nyílászárók esetén alkalmazzák, de szerelhető bukó-nyíló ablakokra is, így a tetőtéri ablakok árnyékolása is megoldható. Széles anyagválasztékával tetszőlegesen szabályozható a fényzárás, de egyszerre többféle anyag együttes használata is lehetséges. A pliszé a legkisebb helyigényű árnyékoló.

Fényáteresztő függöny

Sokféle anyagból választhatunk, ha fényáteresztő függönyt keresünk, lehet voile, pamutvoile, organza, sablé, batiszt, len hatású, jacqard vagy csipke. Méretük szempontjából általában 280-320 cm között vannak, színben és mintában is számos kínálat áll rendelkezésünkre: akár egyszínű vagy mintás, sima vagy hímzett.

Dekor vagy sötétítő függöny

Ezek a típusok nagyban meghatározzák otthonunk hangulatát. Többek között harmonizálnia kell a fényáteresztő függönyünkkel, bútorainkkal, de természetesen lakásunk stílusához is illeszkednie kell.

Láthatjuk, hogy a függönyök is fontos szerepet játszanak az enteriőr kialakításában. Nem mindegy, milyen típust, színt vagy mintát választunk. Figyeljünk a harmóniára és hogy minél otthonosabb legyen az adott helyiség, de ne feledkezzünk meg a függöny funkciójáról sem. Kérjük szakértők segítségét akár, ha nem vagyunk biztosak, melyik a legmegfelelőbb függöny lakásunkba.

További cikkek a témában