5+1 tipp az energiatakarékos otthonért

led izzó

Az elmúlt néhány hétben több olyan intézkedést is bevezettek, amelynek kapcsán az energiatakarékosság minden család életében kulcsfontosságúvá vált. Összegyűjtöttünk 5+1 tippet, amelynek segítségével mindenki könnyedén csökkentheti a rezsiköltség összegét.

1. Cseréljük le a villanykörtéket

Az egyik leggyorsabb módja az energiatakarékosságnak, ha a világítótestek LED izzókkal működnek. A LED izzók ugyanis 75 százalékkal kevesebb energiát használnak, ez pedig nem csekély a jelenlegi helyzetben.

elosztó2. Kapcsoljuk ki, amit nem használunk

Nagyon alap dolognak tűnhet, de az eszközök kikapcsolásával sokat nyerhetünk és egy nagy lépést tehetünk az energiatakarékos otthon kialakítása felé. Egyetlen mozdulat, hogy a különböző eszközök, mint például tévé, számítógép, kávéfőző ne standby üzemmódban legyen, de egy év alatt érzékelhető megtakarítást jelenthet. Ezen felül az éppen nem használt töltőket mindig húzzuk ki, vagy alkalmazzunk kikapcsolható elosztót, amelyet szintén egy mozdulattal kikapcsolhatunk, ezzel is kedvezve a környezetnek és a pénztárcánknak egyaránt.

3. A kellemes hőfok kulcsa a megfelelő szigetelés

A hideg idő közeledtével a szigetelés központi témává válik – bár ez nyáron sem elhanyagolható, hiszen hűteni is könnyebb otthonunkat, ha megfelelő a szigetelés.
Természetesen a legjobb, ha már az építkezés során gondolunk az energiatakarékos otthon kialakítására és megfelelő szigetelőt alkalmazunk, azonban, ha ez nem történt meg, vagy régi a szigetelés, akkor utólagosan is több lehetőségünk van a szigetelésen javítani.

radiátor4. Használjuk jól a fűtőtestet is!

Ha jó a szigetelés, akkor lényeges, hogy a fűtőtestet is megfelelően használjuk. Első hallásra nevetségesnek tűnhet ennek kiemelése, azonban gyakori hiba, hogy a fűtőtesthez túl közel raknak bútorokat, vagy függönnyel takarják el. Ez nemcsak a hőmérsékletet csökkenti, de veszélyes is tud lenni. Éppen ezért a fűtőtest és a bútor között minimum 5-10 centiméter távolságot szoktak javasolni.

takarékos csap5. Legyen víztakarékos csapunk

Sokan nem tudják, de a csapon sok múlik. Egy nem víztakarékos csapból 3 perc alatt kb. 45 liter víz folyik ki. Ez egy hosszabb kézmosást jelent, amelyhez a 45 liter rengeteg. Éppen ezért legjobb, ha csapjainkat is víztakarékosra cseréljük. Jól tudjuk, hogy ez jelentős befektetés is lehet, de ma már akár egy víztakarékos betétet is sokat segíthet. Ezekkel a víztakarékos betétekkel ugyanis a vízfogyasztás 50 százalékkal is csökkenthető, ami egy átlagos család esetén már jelentősnek mondható.

napelem+1. Szereltessünk fel napelemet

A fentiekhez képest talán az egyik legköltségesebb elem az energiatakarékos otthon kialakítása során a napelemek felszereltetése. Fontos azonban megjegyezni, hogy a napelemekre most több pályázat is támogatást nyújt, továbbá a befektetett összeg gyorsan megtérül akár már egy 4 fős család esetén is. Emellett nem elhanyagolható, hogy a takarékosságon felül környezetbarát is, így a Földünkért is sokat teszünk, ha házunkra napelemet telepíttetünk.

A fenti tippek segítségével egy otthont már könnyen energiatakarékossá lehet tenni, ami kedvez a pénztárcának és persze a Földnek is. A hozzájuk szükséges termékeket pedig keresse üzleteinkben

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023