A fuga, ami életre kelti a burkolat fontosságát!

fuga konyha

Amikor új burkolat készül a lakás egyik helyiségében a legtöbben elsősorban a csempe vagy padlólap kiválasztásánál állnak meg. Ez azonban nem elég, hiszen a burkolat csak a fugázással lesz teljes. Az alábbiakban összegyűjtöttük a fugázással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

fugaMiért fontos a fuga?

A fuga apróságnak tűnik, azonban a burkolatok kialakításának egyik legfontosabb eleme. Mivel a hőmérséklet ingadozik, az épületek falai és padlói pedig – különösen, ha új építésről van szó – mozognak, így fontos, hogy legyen fuga a csempék között, amely ezeket a tágulásokat és összehúzódásokat kibírja.

A fuga ugyanis felveszi a hőmérsékletváltozás miatti ingadozásokat, így a burkolatok nem púposodnak fel.

Fuga fajták-burkolat

A fuga fajtákat alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk, így megkülönböztetünk cementbázisú, illetve műgyanta bázisú fugázókat.

fugaCementbázisú fugázók

A cementbázisú fugázó a legelterjedtebb fugázóanyag. A cementet különböző adalékanyagokkal látják el, illetve ezek segítségével színezik az elképzeléseknek megfelelően.

A cementbázisú fuga előnye, hogy olcsó és könnyen felhasználható, hátránya azonban, hogy gyorsan beszívja a különböző szennyeződéseket, és a víz is átszivárog rajta, így tisztítása is nehezebb.

Műgyanta-bázisú fugázók

Az úgynevezett műgyanta bázisú fugák, vagy másnéven epoxi fugák kevésbé elterjedtek, mint a cementbázisú fugák, amelynek elsősorban az ár az oka. Az epoxi fuga ugyanis többszöröse is lehet a cementbázisú fugának. Emellett nehezebb is ezzel az anyaggal dolgozni, így sokan ez miatt sem választják a műgyanta bázisú fugát.

Az epoxi fuga előnye, hogy jól záródik, nem szív magába sem vizet, sem más szennyeződést, így azon helyiségekbe, ahol a koszolódás esélye nagyobb (pl. konyha) elsősorban ezt ajánlott használni.

Hogyan válasszunk fugát?

fugaA fugaválasztás során elsődleges szempont, hogy melyik helyiségben fogjuk használni, mennyire lesz kitéve külső behatásoknak, koszolódásnak stb. Ezek alapján el tudjuk dönteni, hogy a fent ismertetett cementbázisú vagy epoxi fugát fogjuk választani.

Ha már tudjuk, milyen fugát szeretnénk, akkor következő lépés a fuga színének meghatározása.

A fuga színének meghatározása nagyban függ a burkolat színétől, illetve, hogy milyen helyiséget szeretnénk kialakítani. Amennyiben tágas, világos helyiséget szeretnénk, akkor célszerű világos fugát választani. Itt azonban fontos figyelembe venni, hogy a világos fuga könnyen piszkolódik.

A különleges, karakteresebb megoldást kedvelőknek jó választás lehet a színes fuga, amely remekül fel tudja dobni az adott helyiséget.

Lényeges azonban, hogy a csempe milyen színű, van-e rajta minta. Amennyiben a csempe nagyon egyedi, akkor nem biztos, hogy egy erős szín jó döntés, hiszen elveheti a minta pompáját.

Milyen széles legyen a fuga?

A fuga szélességét több dolog is befolyásolja, de általában a gyártók feltüntetik a javasolt fuga szélességet, ezt pedig célszerű betartani.

Mikor érdemes fugázni?

A fugázás a burkolás utolsó fázisa, azaz a lapok lerakása után következik. Fontos, hogy a fugázást megelőzően a ragasztó jól ki legyen takarítva a lapok közül, mert csak így lehet a fugát szépen, egyenletesen eloszlatni. A fugázó habarcsot általában egy gumis lap segítségével helyezik el a fugahézagokban, a fal és a padló találkozásánál pedig szilikonos fugával töltik ki a helyet.

Ahogyan a fentiekben olvasható a fugázás nem bonyolult, azonban van néhány alapszabály, amit érdemes figyelembe venni. Bízunk benne jelen blogbejegyzésünk segítségére lesz a megfelelő minőségű és színű fuga kiválasztásában. Termékeink között minden fugázáshoz szükséges anyagot megtalál. Keresse szaktanácsadóinkat!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023