A hőség árnyoldalai, avagy árnyékolási technikák otthonra

Cikkünkben különböző árnyékolási technikák között szemezegetünk

Soha nem volt még ennyire forró nyarunk. Mindenki szinte menekül a vízpartra, hiszen a közel negyven fokos hőséget csak ott lehet valamelyest elviselni. A másik alternatíva, hogy bekapcsoljuk a klímát, de van-e ennél gazdaságosabb és környezetkímélőbb megoldás? Erre a kérdésre a válasz: a jó hőszigetelés és az árnyékolás!

Ha az előbbi megvan, megfelelő árnyékolási technika segítségével fokozhatjuk a hatást.

Nézzük mit is tehetünk a hatékony árnyékolás érdekében? Milyen árnyékoló-típusok léteznek? Mi alapján válasszuk ki a számunkra megfelelőt?

A jól bevált régi praktika arra, hogyan lehet kizárni a nap hőjét a lakásból az, hogy sötétet kell csinálni. Hazánkban leginkább a faredőnyök terjedtek el esztétikusságuk, hangszigetelési tulajdonságaik és magas élettartamuk miatt. Ez a technika szorította ki a modern anyagokból készült változatokat, mert azok nem szívják magukba a vizet, és nem korhadnak el.

Az árnyékolók üzemeltetése nem kerül pénzbe, az egészségre és a környezetre nem ártalmasak. Beszerelésükkel hosszabb ideig lesz hűvös a lakásban, javítható a hőszigetelés hatékonysága, és szabályozható lesz a beáramló fény mennyisége is. Helytől és igénytől függően választhatunk külső és belső árnyékolókat, illetve kerti és terasz árnyékolókat, árnyékoló rendszereket.

Kültéri árnyékolók

Redőnyök

A redőnyök legnagyobb előnye, hogy viszonylag könnyen, gyorsan és szinte bárhova felszerelhetőek. A fényszabályozó tulajdonságuk mellett a hőszigetelő képességük sem elhanyagolható, így befolyással van a szoba hőmérsékletére. Lehúzott állapotban nyáron nem engedik felmelegedni a helységet, télen pedig meggátolják, hogy kiszökjön a hő, ezzel akár 20-30%-ot is spórolhatunk a fűtési/hűtési költségeken.

Meggátolja a por bejutását a szobába, miközben a lamellák közötti réseken engedi áramolni a levegőt. Mivel lehúzott állapotban meglehetősen nehéz bejutni az ablakon, így biztonsági védelmet is nyújt betörés ellen, illetve a járókelők és a szomszédok sem tudnak belesni a lakásba. Remek hangszigetelő tulajdonságai miatt az utcazaj sem fog problémát okozni.

A klasszikus redőnyök fából készültek, de ma már kaphatóak műanyag és alumínium változatban is, amelyek viszont sokkal tartósabbak. Nem kopnak olyan könnyen, és nem rozsdásodnak. Az igényesebb darabok szerkezete több cellás műanyag lamellákat és kétrétegű alumínium profil anyagot tartalmaz.

belső tokos redőnyKülső tokos redőny

A külső tokos változat bármilyen nyílászáró elé beszerelhető ahol az ablak befelé nyílik, de a tok valamelyest beszűkíti a nyílást.

Belső tokos redőny

Kifelé nyíló vagy elhúzható ablakokhoz ideális. A belső tokos verziónál a szerviznyílás az ablak fölött helyezkedik el. Egyes gyártók a redőnytokba szúnyoghálót is építenek. Ennél a megoldásnál a redőny és a szúnyogháló külön-külön is mozgatható. Praktikus megoldás, de lényegesen mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkban, ha ilyet szeretnénk.

vakolható redőnyBeépített, vakolható redőny

A korszerű vakolható redőny a régi beépített tokos faredőnyök modern verziója. A redőny tokja ennél a típusnál a falba van rejtve. Kialakításából adódóan sokkal jobb a hang- és hőszigetelése, mint a belső tokos változatoknak.

 

 

Egyéb megoldások

zsaluziaZsaluzia

Utólag is felszerelhető bármilyen nyílászáróra. Anyaga lehet fém vagy műanyag. Mozgatható lamellás változatával könnyedén szabályozhatjuk a szobába jutó fény mennyiségét. Az egyszerű elforduló-pántostól egészen az elektromos karral irányítható változatig mindenféle verzióban kapható és a szúnyoghálóról sem kell lemondanunk, ha emellett döntünk.

A fix lamellás zsaluziák kedvezőbb áron kaphatóak, mint a mozgatható változatok. A tele lécbetétes zsaluziák jellemzője, hogy a lamellák helyett körülbelül 6 cm széles lécek vannak szorosan a keretbe építve. A zsaluszárnyak ebben az esetben teljesen tömörek, ezért zárt állapotánál nem engednek be fényt.

Zsalugáter

A romantikus hangulatot idéző zsalugáterek a XIX. század második felében váltak népszerűvé Európa déli és középső tájain, napjainkban pedig a reneszánszukat élik.

zsalugáterLátványosak és a fa természetességükkel, sokkal barátságosabbá tesznek bármilyen épületet. Utólag is könnyen felszerelhetőek szinte bármelyik ablakra, kapható fix és mozgatható lamellás változatban is.

A szárnyak számát tekintve a zsalugáterek lehetnek: egyszárnyúak, középen felnyílók, aszimmetrikusak, három- vagy négyszárnyúak, melyek harmonikaszerűen nyithatóak.

Szín tekintetében a legnépszerűbbek a természetes fa, fehér, szürke és a fenyőzöld változatok, de a harsányabb színek is keresettek.

Beltéri árnyékolók

sötétítő függönySötétítő függöny

Beltéren a legismertebb árnyékoló típus a sötétítő függöny. Szakember nélkül felszerelhető és egyszerű a mindennapos használata is. Hátránya, hogy a szobába érkező fény mennyiségét nem tudjuk vele fokozatokban szabályozni, csak nagy léptékben. Hőszigetelő képessége nem a legoptimálisabb.

 

reluxaReluxa

A reluxa segítségével könnyedén befolyásolhatjuk a szobába bejutó fény nagyságát. A hőszigetelő hatás érvényesül, ha a reluxa fém lamelláinak domború oldala mindig a sugárzó hő irányába – nyáron az ablak, télen pedig a szoba felé – mutat.

 

 

sávrolóSávroló

A reluxa unokatestvére. Fém helyett textil lamellái vannak, a működése teljesen ugyanaz.

 

 

 

Roletta

A roletták átmenetet képeznek a külső és belső árnyékolók között. A roletta függőleges és ferde síkú felületekre is felszerelhető, akár két ablak közé is. Anyaga lehet fényzáró, ami teljes sötétséget biztosít, illetve fényáteresztő, ami engedi a fény részleges beszűrődését.

 

 

pergolaPergola

A pergola nem közvetlenül az ablaknál helyezkedik el, így ezen árnyékolási technika jellemzője, hogy teraszok és erkélyek fölé építik. Oszlopokon álló, vagy falból kikonzolozott, keretszerkezetben elhelyezett vízszintes elemek alkotják. Ideiglenes textil vagy állandó fa vagy fém fedéssel is építhető. Választhatjuk a mozgatható lamellás változatot is, bár annak kicsit borsosabb az ára.

 

szalagfüggönySzalagfüggöny

Irodaházakban jellemző, de már a családi házakban is hódít. A függőleges anyagcsíkoknak köszönhetően tetszőlegesen szabályozhatjuk a fény mennyiségét. Gazdag szín- és anyagválaszték jellemzi.

Az árnyékolók energiahatékonysága csak kicsiben tér el egymástól, így kizárólag csak az ízlésünkön múlik, melyiket válasszuk.

Árnyékolástechnikai kínálatunkról és az általunk forgalmazott nyílászárókról itt érdeklődhet.

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023