A Kádár kockát is megéri hőszigetelni! Mutatjuk miért!

Kádár-kocka

A néhány hónappal ezelőtt bejelentett rezsicsökkentési módosítások következtében mindenki számolgatni kezdett, hogy a közelgő tél fűtési költségeit előre láthassa. A kalkulációkat követően egyértelművé vált, hogy a régi, nem felújított Kádár kockák lakói az egyik legnagyobb vesztesei a rezsicsökkentés módosításának. Sokan egyből meghirdették ingatlanjukat, mások a beruházás mellett döntöttek. De van jó megoldás? Ebben a cikkünkben erre keressük a választ.

Drága a fűtés a Kádár kockákban

Egy régebbi típusú, nem felújított, Kádár-kocka gázfogyasztása évente kb. 3000 köbméter, amelynek kicsivel több, mint felét kaphatják meg a lakók a rezsicsökkentett áron (1729 köbmétert), a többit azonban már piaci áron számlázzák ki számukra.

Ennek megfelelően egy Kádár-kocka havi fűtése a korábbi 50-60 ezer forint helyett, a rezsicsökkentési változásokat követően akár 800-900 ezer forint is lehet. Ez jelentős különbség, ezért sokan az eladás mellett döntenek, azonban érdemes megvizsgálni, hogy megéri-e beruházni a ház hőszigetelésére, amelyre a Kádár-kockák építése során, az 1970-es években kevés figyelmet fordítottak.

A Kádár-kocka hőszigetelési költségei

Egy átlagos 100 négyzetméteres házra vonatkozóan az alábbi kalkulációval számolhatunk.

szigetelésAz egyik legfontosabb a homlokzati hőszigetelés, hiszen a fűtés és a meleg a fenti területeken keresztül távozik. Ez 400-450 ezer forintba kerülhet EPS lemezből, ablakkeretezéssel együtt. Emellett a lábazati hőszigetelés 100 mm XPS lemezből további 150-170 ezer forintot jelent

A szigeteléshez használt kiegészítők, mint például üvegszövetháló, szigeteléstartó, ragasztó további – egyenként elenyészőnek mondható költségek, azonban ezeket összeadva további kb. 200-230 ezer forinttal kalkulálhatunk.

Mivel a hőszigetelés során a festést is érintjük, így a ház esztétikai mivolta miatt valószínűleg a homlokzati színezést sem kerülhetjük el, amely minden költséget összevetve – alsó hangon – kb. 350-500 ezer forintba kerülhet egy száz négyzetméteres ház esetében.
Ezen költségekbe még nincsenek belekalkulálva a munkadíjak, amelyek szintén napról-napra drágulnak, de minimum 1,5-2 millió forintot jelentenek.

Kádár-kockaMindent összevetve, hozzávetőlegesen tehát 5 millió forinttal számolhatunk, amely jelentősnek tűnhet, azonban az elszálló energiaárak mellett mégis érdemes átgondolni, hogy meddig szeretnénk még ott élni, hiszen, ha 5-8 éves időtávval tervezünk, akkor mindenképp érdemes beruháznunk.

Amennyiben kicsit olcsóbb megoldást szeretnénk, akkor a födémszigetelést javasolt megfontolni, hiszen ez az egyik leggyorsabb és legkisebb befektetéssel – akár saját magunk számára is – kivitelezhető megoldás. Mivel a tetőteret általában nem építik be, sokan nem is gondolnak rá, hogy mennyi energiát elpazarolhatnak, pedig a födém irányába akár a hő 30 százaléka is kiszökhet.

szigetelésMielőtt azonban nekikezdünk a födémszigetelésnek érdemes eldönteni, hogy járható vagy nem járható födémszigetelést szeretnénk készíteni. Ez természetesen nagyban függ attól is, hogy használjuk-e a padlást. Ha szeretnénk használni a padlást (például tárolásra) akkor járható padlásfödémre lesz szükségünk, ha azonban nem akarjuk kihasználni ezt a lehetőséget, akkor a födém készülhet nem járható szigeteléssel is – kivéve a kéményhez való eljutás útvonalát. Nem járható födémszigetelés esetén használhatunk kőzetgyapotot, üveggyapotot vagy ásványgyapotot. A szigetelés javasolt vastagsága minimum 20 cm, maximum pedig 40 cm, emellett pedig érdemes a párátlanításra is figyelni.

szigetelésBármelyik megoldás mellett is tesszük le a voksunkat, a legnagyobb előnye a födémszigetelésnek, hogy magunk számára is könnyedén elkészíthetjük, ami a jelenlegi helyzetben nagy előny lehet, hiszen sok mester már nem vállal a következő időszakra új megkereséseket.

Reméljük segítettünk átlátni a Kádár-kockák hőszigetelési munkálatainak költségeit és ezzel is támpontot adunk azok számára, akik szeretnék megtartani otthonukat, de korszerűsítenék, hogy további évekig, évtizedekig élvezhessék a mindennapokat kedvező rezsiköltségek mellett.

A Hufbau-Akker üzletekben minden építőanyag és szaktanács rendelkezésre áll ahhoz, hogy egy ilyen Kádár-kocka típusú családi ház energetikai korszerűsítése megtörténhessen.
Keresse szaktanácsadóinkat Kecskeméten, Kiskőrösön, Soltvadkerten, Pakson és Szigetszentmiklóson egyedi ajánlatért!

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023