A kevesebb néha több

Korábbi cikkeinkben többször írtunk arról, hogy mi a trendi, mivel díszítsük otthonunkat, milyen színeket, anyagokat, mintákat használjunk, hogy saját ízlésünkre formálhassuk lakóhelyünket. Azonban még a minimalizmusról nem esett szó, ami immár úgy néz ki, örökké divatban marad, és nem kevésbé meleg, mutatós kuckót alakíthatunk ki vele, mint más stílusokkal. Hiszen ez nem csak egy élet-, hanem egy lakberendezési stílus is egyben. Ha Te is szereted az egyszerű dolgokat, tudod miről beszélünk, ha pedig inkább a merészebb dizájn híve vagy, azért tégy egy próbát a letisztultabb kialakítással is.

A minimalizmus háttere

A minimalizmus története viszonylag messzire vezethető vissza, még a 20. század elején terjedt el az építészetben, amikor az olcsón beszerezhető és könnyen formálható alapanyagokat kezdték preferálni úgy, mint a beton, az üveg és a fém. Abban az időben egyre nagyobb igény mutatkozott a társasházak építésére és ezt minél gyorsabban és egyszerűbben kellett kivitelezni. Innen nőtte ki magát más ágazatokra is, mint például a lakberendezés.

A minimalizmus lényege

Legfőképp azért is szeretjük, mert az egyszerűségre törekszik, a modern, letisztult és a funkcionális tereket részesíti előnyben. Kortalan stílus, nem követi az éppen trendi mintákat, formákat vagy színeket, bármikor könnyen átrendezheted az otthonodat, nem utolsó sorban pedig optikailag a minimalista berendezéssel tágítani tudod a teret. A lényeg az egyszerűségben rejtőzik, de ötvözheted vele a saját ízlésedet is. Ne vedd magad körbe felesleges holmikkal, csak azt tartsd meg, ami tényleg fontos. Ebből következik – amint már említettünk – a funkcionalitás jelentősége: gondold át alaposan a vásárlás során, hogy valóban megfelelő lesz-e a kiválasztott bútor a megálmodott helyre. Nem csak a kinézet számít, hanem hogy betöltse a szerepét.

A minimalizmus hangsúlyt fektet az egyszerűsítésre is, tehát felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van a felesleges túldíszítésre? Anélkül is elérhetjük az adott bútor funkcionalitását. A színek használata is meghatározó a lakberendezés során. Milyen színeket ajánlatos venni? A legjobb választás a fehér, a szürke és a barna, de választhatsz élénkebb színeket is, viszont ügyelj arra, hogy egységes látványt kölcsönözzenek az otthonodnak.

Minimalista stílus megjelenése az egyes helyiségekben

Most már tudjuk a minimalizmus főbb tulajdonságait, jegyeit, azonban nézzük meg, milyen egy minimalista konyha, nappali, hálószoba vagy akár egy fürdőszoba. Ne feledd, hogy itt a minőség rendkívül fontos.

A konyhára jellemző tisztaság érzését elérhetjük az egyszerűség és a fehér szín hangsúlyozásával. Ha nem szeretnéd, hogy egy laborhoz hasonlítson, feldobhatod fával, növényekkel vagy különlegesebb színpalettával. A funkcionalitást pedig egy jól kiválasztott, jó minőségű szekrénysor képviselheti, amiben mindennek megvan a helye.

A minimalista étkezőt másképp kell elképzelni, mint a hagyományos stílusút: legfeljebb egy asztal, székek és néhány dekorációs elem található ott. Ezen belül kiélheted a kreativitásodat, különböző izgalmas dizájnbútorokkal varázsolhatod el a helyet, hogy ne legyen unalmas és kényelmetlen.

A nappalinál is törekedjünk az egyszerűségre, de ne feledjük, hogy egy-egy vadabb darabbal még megőrizhetjük a minimalista stílust, miközben hívogatóvá is válik otthonunk. Jó ötlet egy bőr kanapé elhelyezése vagy egy kockás pléd, de ne ess azért túlzásba az anyagok és minták terén. A dekoráció is fontos: már egy vázával vagy egy festménnyel is csinosabbá teheted a nappalidat.

Ahogyan a többi helyiségben, úgy a hálószobában sem kell teljes fehérben pompázni, nyugodtan dobjuk fel egy festménnyel, egy ágytakaróval vagy egy olvasólámpával. De a falak színével is játszhatunk: például az ágy fejénél lévő falat festhetjük élénkebb színnel vagy mintával.

Végezetül pedig a fürdőszobáról se feledkezzünk meg: funkcionalitás szempontból lényeges, hogy itt is megfelelő és jó minőségű bútorokat válasszunk. Itt is használhatjuk a képzeletünket és megvalósíthatjuk terveinket, hiszen számos lehetőség van, hogy a minimalizmust a fürdőszobába is becsempésszük. Játszhatunk a színekkel, formákkal, anyaggal, de emlékezz, amint már említettünk, ne vidd egyiket se túlzásba és legyen meg az összhang.

 

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023