A környezetbarát fürdőszoba kialakítása 3 lépésben

fürdőszoba

A fürdőzés kultúrája egészen az ókori civilizációkig vezethető vissza. Gondoljunk csak az antik, római kori fürdőkre. Viszont a fürdőzés személyes használata és ezáltal a személyes higiénia tömeges igénye csak a XIX. századra terjedt el. Napjainkban el sem tudnánk képzelni, hogy otthonukban ne biztosítsuk a megfelelő tisztálkodáshoz szükséges helyiségeket. Azóta viszont még egy szempont fontossá vált a fürdőszobák kialakításánál, mégpedig a környezettudatosság. Hogyan nézhet ki egy környezetbarát fürdőszoba? Hogyan alakítható ki? Írásunkban a fenti kérdésekre keressük a választ.

Mielőtt kitérnénk a környezetbarát fürdőszoba kialakítására és praktikumaira, előtte célszerű általánosságban összefoglalni a tisztálkodó helységhez fűződő legfontosabb tudnivalókat.

Az elkerülhetetlen szigetelés

szigetelésA tervezői szakaszban a legnagyobb hiba a megfelelő szigetelés megteremtésének a hiánya. Sokszor előtérbe kerül a szépség, a kinézet, háttérbe szorítva a hosszútávú negatív hatásokat. Megfelelő példa erre az óriási méretű, panorámaablakos fürdőszobák kialakítása. Ugyan csodás, monumentális, exkluzív élményt nyújtanak ezek az ablakok, viszont a kinézet sok esetben anyagilag nem kifizetődő. A fürdőszoba így nehezen felfűthető, vagy éppenséggel ezen igény miatt radikálisan megemelheti a fűtési költségeket.

A tisztálkodó helyiségek kialakításánál sarkalatos pontnak kell lennie, hogy a szoba hőtartó képessége a megfelelő legyen. Ez a vastagabb falakkal, illetve a naturális eredetű szigeteléssel oldható meg a legegyszerűbben. A hőátadás gátlására célszerű kőzetgyapotot használni, valamint odafigyelni az optimális nyílászárók megválasztására.
A szigetelés viszont nem csak a hőmegtartás miatt fontos, hanem a penészedés kivédése miatt is. A penészgombák kialakulásának elkerülése végett kiemelkedően fontos a megfelelő szellőztetés lehetősége (nyílászárók, bukó-nyíló ablakok).
Az építés szakaszában még jelentős hiba lehet a vízszigetelés hiánya.

A burkolat és a csempe kiválasztása és a környezetbarát fürdőszoba

A burkolat és a csempe kiválasztása leginkább meghatározza a fürdőszoba stílusát és hangulatát. A falfelület burkolására a csempét, a padló lefedésére pedig a járólapot használhatjuk. Azonban egyre inkább jelennek meg a piacon olyan lapok is, amelyek a járólapot is helyettesítik és a falfelület bevonására is egyaránt alkalmasak.
A csempe felrakása higiéniai szempontból erősen ajánlott, óv a penészedés ellen, könnyen tisztítható, illetve megteremti az állandó, rendszeres fertőtlenítés lehetőségét. Továbbá nem elhanyagolható tény, hogy megvédi a falakat a nedvesedéstől.
A különböző lakberendezési katalógusokban sokféle ötletet találhatunk a csempe felrakására, viszont még mindig elterjedt, hogy nem faltól falig rakják be a csempét. Praktikussági szempontból érdemes a csempét az ajtókeretig feltenni, ugyanis megvédi a falat a vízcseppektől.

A környezetbarát fürdőszobáknál a csempe kiválasztásánál is oda tudunk figyelni, hogy a megfelelő módon óvjuk a környezetet.
Érdemes olyan burkolatot választani, amely nagyrészt újrahasznosított anyagból készül. Illetve figyelhetünk arra is, hogy a csempemázak ne tartalmazzanak nehézfémeket, például ólmot vagy kadmiumot.

Szaniterek – az anyagi megtakarítás és környezetvédelem érdekében

fürdőszobaNapjainkban nem a termékhiány, hanem pont a túlkínálat nehezíti meg a fürdőszobai kellékek megvásárlását. Figyelembe kell vennünk, hogy a szaniterek (WC, mosdókagyló, fürdőkád, stb.) hosszú távon megfelelő minőséget nyújtsanak. A tervezésnél érdemes kiszámolni, hányan fogják rendszeresen használni a fürdőszobát. A legfőbb szempont az alapterület meghatározása. Ajánlott átgondolni, hogy nagyobb család esetén szükség van-e duplamosdóra, a mosdópulton extra szélességű rakodófelületre.

Emellett érdemes a szaniterek anyagát is áttanulmányozni. A kádaknál érdemes csúszásmentes akril alapanyagút választani, ugyanis kifejezetten erős a hőtartó képessége, nem hajlik és nem repedezik.

Ha a WC-ket a teljes környezettudatosság szellemében kívánjuk beszerezni, most már azt is megtehetjük. A környezetvédő életvitel csúcsa a víznélküli, napelemmel működtetett WC. Külön tárolóba gyűjti a folyékony és a szilárd salakanyagot, az utóbbit szárítja is, hogy később naturális trágyaként fel lehessen használni.

A WC kiválasztásánál kifejezetten ajánlott, hogy tartály szerint vásároljuk meg a toalettet. Érdemes kétállású tartály mellett dönteni, amely különböző mennyiségű vízzel képes öblíteni, attól függően, hogy kis vagy nagy dolgunk akad a fürdőben. Így tudjuk a legnagyobb mértékben szabályozni vízfogyasztásunkat.

fürdőszobai kiegészítőkAmennyiben teljesen a zöld életmód szerint kívánjuk kialakítani tisztálkodó helyiségünket, tanácsos odafigyelni a vegyszerek teljes kiszorítására és a természetes eredetű anyagok használatára. Ehhez elég sok praktika áll a rendelkezésünkre. Például a műanyag szivacs helyett kókuszrostból készült szivacsokkal is elvégezhetjük a felületek letörlését. Vízkő ellen ideális az ecet és a levendulaolaj használata, vagy a citromlé és szódabikarbóna keverékének az alkalmazása. Ezenkívül még számos fortély és megoldás ismeretes a különböző háztartási fórumokon.

Ha környezetbarát fürdőszoba kialakításán gondolkozik, kérje kollégáink segítségét már a tervezési szakaszban.

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023