A tetőfedő anyagok választási szempontjai

A tetőfedő anyagok választása nem könnyű feladat, hiszen az esztétikai szempontok mellett fontos az egyes tetőfedő anyagok tulajdonsága is. Ebben a bejegyzésünkben a különböző tetőfedő anyagfajták mellett szó lesz a választás fő szempontjairól is.

Tetőfedő anyagok fajtái

Az alábbiakban a tetőfedő anyagok fajtáit, azok előnyeit és hátrányait mutatjuk be.

Cseréptető

Az egyik legelterjedtebb tetőfedő anyag a cseréptető. Magyarországon a családi házak többsége ezzel az anyaggal van fedve, de ma már egyre több modern anyag is megjelenik a piacon.

Ennek oka, hogy a cseréptető az egyik legdrágább, mivel nemcsak az alapanyagot kell megfizetni, de a cseréptető alapjául szolgáló lécezésnek is erősebbnek kell lenni, mint más tetőfedő anyagoknál, mivel a cseréptető nehéz. Súlya miatt a szállítása is nehézkesebb, így a költségeket ez tovább növelheti.

Emellett fontos szempont, hogy a felrakása lassú, mivel egyesével kell a tetőre felhelyezni az elemeket.

A fentiek mellett azonban nem elenyésző a tény, hogy a cseréptető az egyik legtartósabb anyag, akár 70-80 évig is tökéletes állapotban lehet rendszeres karbantartás mellett.

Trapézlemez tető

A trapézlemez tető a könnyű tetőfedő anyagok közé sorolható. Legfőbb előnye a súlya mellett az, hogy kezelhetősége sem nehézkes. Mivel mérete tetszőlegesen nagy lehet, így könnyű vele dolgozni, gyorsan felrakható egy-egy felületre, ezáltal pedig a felrakás munkadíja is kedvezőbb, mint a cseréptető esetében.

Cserepeslemez tető

A cserepeslemez tetőt elsősorban esztétikai szempontok miatt kedvelik, hiszen az egyik legkellemesebb látványt nyújtja. Emellett – mivel ez is a könnyű tetőfedő anyagok közé tartozik – szintén egyszerű szállítani és feltenni.

Viszonylag tartós tetőfedő anyag, azonban 30 év elteltével érdemes ellenőrizni a rögzítési pontokat, illetve tanácsos hófogókat is alkalmazni.

Zsindelyes tető

A zsindelyes tető szintén az olcsóbb tetőfedő anyagok közé sorolható, azonban azt is meg kell jegyezni, hogy a minősége is alacsonyabb, általában 5-10 év után már biztosan cserélni, javítani kell. Előnye, hogy kisebb lejtésű tetőkön is alkalmazható, illetve, hogy könnyen felrakható.

Választási szempontok

Megismerve a fontosabb tetőfedő anyagokat, érdemes kitérni a választási szempontokra is.

Tetőfedő anyag élettartama

A tetőfedő anyagok – ahogyan fentebb is olvashattuk – különböző élettartammal rendelkeznek. Amennyiben családi házban gondolkozunk, úgy mindenképp a hosszabb, 30-80 évre tehető cseréptetőt érdemes választani, míg ha például udvari beállót vagy garázstetőt szeretnénk befedni más megoldás is jó lehet.

A karbantartás nehézségek

Habár kevesen gondolnak rá a tetőt is karban kell tartani. Így például rendszeres időközönként érdemes tisztítani, szigetelni, vizlepergető réteget felvinni.

Emellett nem elhanyagolható, hogy a cserép színe például kevésbé fakul, más megoldásoknál azonban a nap jelentősen ronthatja a szín minőségét.

Tető esztétikai megjelenése

A legtöbben építkezés előtt nem is gondolnak rá, azonban az alapanyagok megvásárlása során ez sem elhanyagolható szempont. Főként a hölgyek szeretnek ennél a résznél bevonódni, hiszen ők a ház esztétikai kialakításáért is felelősek, amihez a tető is hozzátartozik.

A jó hír, hogy a különböző típusok, különböző stílusban és színben és formában is kaphatóak, így valóban csak a képzeletünk és a pénztárcánk szab határt a tető esetében is. Ha meg van a kiválasztott típus, hívja munkatársunkat!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023