A víz, mint váratlan vendég. Mit tegyen, ha beázik a ház?

Beázik a födém, mert nincsen megfelelően vízszigetelve a tető? Hullik a vakolat, mert salétromosodnak a falak? A víz a házépítő ellensége, amely képes bárhol beszivárogni. Egy jó minőségű vízszigetelés rengeteg pénzt hagy a zsebben, és sok bosszúságtól ment meg egy esetleges beázás esetén. Ha teheti, a kivitelezést inkább bízza szakemberre, mert csak így biztosítható, hogy minél tovább vízmentesek maradjanak a falak. Milyen anyagok a legalkalmasabbak a vízszigeteléshez? Milyen típusai vannak? Mitől függ az áruk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Amennyiben a beázás tartósan fennáll, úgy az épület statikailag is instabillá válhat. Eleinte csak a lepergő vakolat lesz bosszantó probléma. Ahogy telik az idő, számolni kell a tartóelemek amortizációjával is. Ergo akár be is omolhat a ház, ha nem cselekszik időben.

 

A nem megfelelő vízszigetelés eredményeképpen sajnos minden meglévő felület, festett fal idővel tönkre megy. A falban megtelepedő gombák és spórák olyan betegségeket okoznak, vagy erősítenek fel, mint például az allergia és az asztma.

 

A régebbi épületeknél gyakori a fal salétromosodása. Ilyenkor injektálást szokás alkalmazni, mert ezzel bontás nélkül is tartósan megoldható a probléma. Az injektálás utólagos, vegyi falszigetelést jelent. Mindenesetre jobban járunk, ha már a ház építésénél tartósan gondoskodunk a falak szigeteléséről.

Mi a különbség az oxidbitumenes és a modifikált lemez között?

A bitumenes lemezek között külsőre nincs sok különbség. Boltokban általában 1 m x 10 m-es kiszerelésben kaphatóak, fekete fóliába csomagolva. Egy bitumenes szigetelő lemez három rétegből áll: a legalsó rétege könnyen olvadó polietilén fólia, arra kerül rá az üvegfátyol hordozóbetét, amin a legfelső réteg a finom szemcséjű ásványi por (finom homok, palaliszt).

A csomagolófólia alatt a bitumen általában szürkészöld színben pompázik. Súlyuk darabonként két és fél-három kiló körül alakul. A polietilén fólia szerepe a tekercsek felületén megakadályozni a tárolás közbeni összeragadásukat. A fóliát a felhasználáskor szükségtelen lehúzni, mert a hegesztéskor keletkező hő hatására rögtön leolvad. Nézzük a különböző típusai közötti különbségeket!

Oxidbitumenes lemezek

Az oxidbitumenes vízszigetelő lemezek oxidált bitumennel, üvegfátyol hordozón, felső felületén finom homok hintéssel, alsó felületen polietilénfólia kasírozással készülnek. Az oxidbitumenes lemezek habár kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A maximális élettartamuk 5 és 10 év közötti. Rugalmasságuk és UV-állóságuk rendkívül alacsony, ennek ellenére az alacsony bekerülési áruk miatt a hazai építéseknél előszeretettel alkalmazzák az egyenes rétegrendű lapostetők felújításához.

Modifikált bitumenes lemezek

Az oxidbitumenes lemezek pozitív tulajdonságait megtartva próbálták az élettartamukat valahogyan növelni. Végül 1968-ban, hosszú kísérletezés után kifejlesztették az SBS elasztomer bitument, az első modifikált bitumen-szigetelő lapot. Ez az anyag mindmáig a legmegbízhatóbb, modifikált szigetelőanyag. Kiemelkedő rugalmasságának, alacsony beszerzési árának, jó tapadó- és repedésáthidaló képességének, és rendkívüli hideghajlíthatóságának köszönheti széleskörű elterjedtségét.

Az elasztomomer modifikált szigetelések jobban ellenállnak a statikai mozgásoknak, ezért a függőleges szigetelések esetén javasolt a használatuk. Talajnedvesség elleni szigetelés készítésekor elég csak egy réteg oxidbitumenes szigetelőlemezt alkalmazni, viszont a talajvíz ellen, már csak modifikált lemezek alkalmazhatóak. Tartós és gazdaságos megoldás teraszok, erkélyek, padlók, lábazatok, lapostetők és alépítmények vízszigeteléséhez.

A modifikált bitumenes lemezek felépítése: tapadás gátló mikro fólia + bitumenkeverék + hordozóréteg + felületképzés

A bitumenkeverék tulajdonságai alapján is feloszthatjuk a szigetelő lemezeket:

Attaktikus polipropilén, APP modifikációjú bitumenes szigetelő lemez: Rugalmas, öregedésálló, könnyen bedolgozható. Hidegben is könnyű dolgozni vele és nem lágyul fel a nyári hőségben sem.

Stirol-butadén-stirol SBS modifikációjú bitumenes szigetelő lemez: Jól öregszik, elasztikusabb és lágyabb az APP-s keveréknél. A hidegben is rugalmas marad.

A tető vízszigetelése

A tető szigetelése sürgető lehet, amennyiben azt veszi észre, ha például vízfoltok jelennek meg a plafonon, vagy penészesedni kezd a fal. Gyanakodhat talaj felőli szivárgásra is, ezért érdemes szakemberrel megvizsgáltatnia a probléma okait.

A tetőszigetelésnek többféle módja létezik, melyeket alapos mérlegelés után érdemes eldönteni, hogy melyik lenne a megfelelő.

A fordított tetőszigetelési eljárás a legnépszerűbb megoldás, mert számos előnyös tulajdonságával biztosítja a hosszantartó védelmet. Mivel ebben az esetben a vízszigetelés a hőszigetelés alatt található, védve az időjárás viszontagságaitól és egyéb negatív behatásoktól. Mivel ezáltal nincs UV fénynek kitéve vízszigetelés, ez növeli a tető időtállóságát. A párazáró árát is megspórolhatja, mivel a vízszigetelés a megfelelő párazárásról is gondoskodik, a szerkezet páratechnikai szempontból nyitott kiképzésének köszönhetően.

A téli időszakra időben kell elkezdenie felkészülni, nehogy kellemetlen meglepetés érje, amikor beköszönt a hidegebb időszak. A tetőszigetelés felújításának, javításának is mindenképp ott a helye a sürgősen elvégzendők listájában.

 

A lapostető szigetelése esetében az elsődleges cél a csapadékvíz elleni védelem. A hó, havas eső vagy eső nagyobb terhelést jelent, ami egy elöregedett, tönkrement, kilyukadt vagy éppen túl sokat javított tetőszigetelés esetében végzetes is lehet.

 

A tető vízszigeteléséhez palaőrleményes modifikált bitumen lemezre lesz szükség. Népszerű a kivitelezők körében, a garantált rétegvastagság, a szigetelések típusaihoz igazodó termékválaszték és a hosszú élettartama miatt.

Nézze meg hő- és vízszigetelő anyag kínálatunkat, kérjen szakmai tanácsadást vagy ajánlatot itt.

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023