Amit a lambériáról röviden tudni érdemes

lambéria

A lambéria felrakása az elmúlt évtizedek elmaradhatatlan munkafolyamatai közé sorolhatók.  Éttermekben, lakásokban, hotelekben, nyaralókban egyaránt találkozhattunk vele. Miután a lakberendezés és az új trendek mellőzni kezdték a faburkolatokat, már inkább csak válaszfalként használták. Manapság újfent találkozhatunk a lambériával a katalógusok hasábjain, design fotókat gyűjtő oldalakon és a közösségi média csoportjai is tele vannak vele. Csak a nosztalgia tehet róla, vagy vannak más okai is, amiért újra népszerű a fa, mint lakberendezési anyag?

Lambéria felrakása, egyenlő védelem

A lambériát elsősorban beltérben, falburkolathoz használjuk. Az egymásba illesztett, hornyolt faanyag eredendően azt a célt szolgálja, hogy a szoba falát védje. Az általában térd- vagy vállmagasságig érő díszburkolat legfőképp fából készül, de bizonyos esetekben gipszből és márványból is előállítható. A fali burkolat mellett másra is alkalmazzák a lambériát a belső építészetben, például kiegészítő elemként a tetőszerkezeteknél. Továbbá restauráció, renoválás során a régi típusú parasztházaknál toldalékként illesztik be, hogy az autentikus, népies stílust megőrizze.

Kifejezetten közkedvelt a felhasználása azoknál, akik beltéren háziállatot tartanak, ugyanis kevésbé koszolódik, így védi a falat. Továbbá hasonló okoknál fogva azoknál a családoknál is elterjedt, ahol egy vagy több gyermek él a közös a háztartásban, mivel hosszútávon kifizetődőbb a lambéria felszerelése, mint a fal rendszeres újrafestése. A védelem mellett szigetelő funkciója miatt is szokták választania a burkolatoknak ezt a fajtáját.

A letisztult, minimalista stílus

lambériaA fentebb felsorolt okok ellenére a lambéria leginkább a díszítő funkciója miatt vált ismertté. Elég, ha a régi prospektusokra, illetve az európai filmekre gondolunk. A fa anyagát a fogyasztói társadalom vívmányaként, illetve a tömeges termelés következményeként felváltották a még olcsóbb nyersanyagok, mint az alumínium és a műanyag. Az iparosodás után a fa luxuscikké vált, megmunkálása szakértelmet és időt igényelt, míg például a tömeggyártásban, futószalagon előállítható anyagból készült elemek virágkorukat élték. A fából készült lambéria mellőzve lett, egészen a kortárs lakberendezésben megjelenő trendekig.

Napjainkban a környezetvédelem, az újrahasznosítás fontossága miatt is újra a természetes, naturális anyagok köré összpontosult a figyelem a belsőépítészetben és a multinacionális vállalatoknál egyaránt. A letisztult formák, anyagok újbóli népszerűsítése, illetve a skandináv stílus elterjedése rámutatott, hogy a fa alkalmazása egyformán lehet hasznos, egyszerű praktikum, illetve tömegtermelésre szánt luxuscikk is.
A „vissza a természethez” gondolat újbóli felfedezése a lambéria újbóli beépülését jelentette a legfrissebb trendekbe.

A lambéria felrakása és használata

A lambéria felrakását célszerű szakemberekkel elvégeztetni, viszont, ha elég kompetenciát érzünk magunkban, akkor otthon, saját kezűleg is elvégezhetjük a faburkolat felhelyezését. A legfontosabb, amit mindenképpenm előtt kell tartani, hogy a fa élő anyag. A fát, de legfőképp a fenyőlambériát megvásárlás után célszerű egy-két napot pihentetni, hogy az anyag felvegye a környezet páratartalmát. Így könnyebben megmunkálhatóvá válik és mérséklődik a repedés, roncsolódás veszélye is.
A felrakott lambéria ugyan védelmet nyújt, de ajánlatos rendszeresen tisztítani felületkezelő szerekkel a tartósság érdekében.

Segítség a felrakás folyamatához

lambériaA lambériát először a párnafák segítségével célszerű a falhoz illeszteni. A munkálatokhoz tetőlécet válasszunk, körülbelül 24-25 x 48-50 mm szelvényű, gyalult vagy finoman fűrészelt felületű, a burkolatunkkal azonos szárazságú faanyagból.

Ezt követően a rögzítést 60 cm-es távonként tiplivel és facsavarral végezzük el. Figyeljünk arra, hogy nedves fal esetén hagyjunk távolságot a párnafák között a fal levegőztetése miatt. Továbbá, ha a burkolat alá szigetelőanyagot is illesztünk, akkor a burkolatnak még nagyobb lesz a kiegészítő hő- vagy hangszigetelési hatása.

A lambériázást mindig kezdjük a sarkoknál. Az első lambériát úgy tegyük fel, hogy az pontosan, függőlegesen álljon. A méretre vágás során ügyeljünk arra, hogy a mennyezettől és a padlótól mindig 5-10 mm-es távolságot hagyjunk, szintén a szellőzés végett. Az utolsó lambéria csíkot az illesztés miatt ajánlott 5-10 mm-el keskenyebbre vágni.

Ajtók, ablakok szegéséhez pipalécet, a lambériázott fal és a padló találkozásánál saroklécet is használhatunk. A léceket a sarkokban 45 fokos metszéssel illesszük be.
Egyaránt figyeljünk arra, hogy az elektromos elosztók, konnektorok, kapcsolók nyílásainak is készítsünk lyukat a burkolatban. Az elkészített mélyedésekbe rögzítsük süllyesztve az elektromos szerelvényeket.

Amennyiben magunk rakjuk fel a lambériát, teremtsük meg a biztonságos munkavégzés feltételeit. A lambéria kiválasztásához pedig jöjjön be üzletünkbe és kérje szakértő kollégáink segítségét!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023