Fűtési kisokos: mik a legjobb tüzelőanyagok?

termosztát

Mostanában gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet a rezsiköltségeket csökkenteni. Ennek kapcsán a költségeket áttekintve mindig előtérbe kerülnek a tüzelőanyagok, azok fajtái, illetve, hogy melyik a legjobb megoldás az ár-érték arányt tekintve. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a tüzelőanyagok fajtáit, illetve azok jellemzőit, hogy mindenki könnyebben megtalálhassa a számára szimpatikus megoldást.

Tüzelőanyagok fajtái

Annak érdekében, hogy megtaláljuk háztartásunk számára a legjobb tüzelőanyagokat érdemes sorra venni, hogy milyen tüzelőanyagok érhetőek el jelenleg a piacon.

A tüzelőanyagokat alapvetően három nagy csoportba sorolhatjuk:

  • szilárd: tűzifa, tőzeg, lignit, szén, koksz vagy fabrikett
  • folyékony: olaj, petróleum, pakura, spiritusz, bioetanol
  • légnemű: földgáz, PB gáz, hidrogén

A fentiek közül a leggyakrabban használt tüzelőanyagokat mutatjuk be részletesen.

kazánTűzifa

A tűzifa az egyik legősibb tüzelőeszköz. Napjainkban ezzel együtt már minőségi, automatizált kazánok vannak forgalomban, amelyek segítségével a tűzifával való fűtés sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, mint korábban.

Habár egyszerű megoldás, a háziasszonyok egy része nem kedveli, mivel a tűz porral és hamuval jár, illetve a megfelelő mennyiségű tűzifáról is jó előre érdemes gondoskodni. Emellett ma már jól tudjuk, hogy fával fűteni nem túl környezetbarát megoldás, így, a modern trendeknek sem felel meg ez a tüzelőanyag.

tűzSzén

A szénnel való tüzelés az egyik legolcsóbb lehetőség. Sokan szeretik, mert kedvező ára mellett biztonságos, illetve már meglévő fűtési rendszert is ki lehet vele egészíteni.

Széntüzeléssel azonban elsősorban csak a fűtést lehet kiváltani, főzésre nem alkalmas, így aki szénnel szeretne tüzelni, annak hosszú távon kombinált megoldáson kell gondolkoznia. A szén sok porral jár, hiszen tároláskor a párolgó víz hatására a szén porladni kezd, így azonban nehezebben ég, ez pedig sok bosszúságot okozhat.

gázkazánFöldgáz

A földgáz egy jól automatizálható fűtési rendszer, amely kényelmes és rugalmasan illeszkedik a fogyasztói igényekhez. Földgázzal a háztartás egész hőellátását biztosíthatjuk, így alkalmazhatjuk a fűtés mellett főzésre vagy melegvíztermelésre is.

A földgázt jelenleg sokan használják, ennek ellenére néhány hátránya is van, így például, hogy nem túl esztétikus a gázellátó-rendszer, valamint a robbanásveszély is jelentős. Emellett a földgáz drága, ezt pedig a jelenlegi helyzet tovább ronthatja.

olajradiátorOlaj

Az egyik legdrágább tüzelőanyag az olaj, így viszonylag kevés háztartásban elérhető, pedig a mai modern olajkályhák- és radiátorok már megfelelő biztonsággal üzemeltethetők.

megújuló energiaMegújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrásokat külön kezeljük, hiszen ez a szél-, víz-, és napenergia, továbbá a geotermikus energia. A megújuló energiaforrások segítségével a környezet nem károsodik, így a legjobb, környezettudatos megoldás.

Habár az egyik legjobb, és a mai trendeknek megfelelő megoldás, az előállításhoz szükséges berendezések drágák, illetve az ezekből nyert energiát nem lehet tárolni, kevésbé kiszámíthatók. Ennek ellenére sokan kedvelik, hiszen a hosszú távú költségeket jelentősen csökkentik ezen energiaforrások.

Melyek a legjobb tüzelőanyagok?

A fentiek fényében jogos a kérdés, hogy melyek a legjobb tüzelőanyagok, melyiket érdemes választani.

Amennyiben a gazdasági szempontokat vesszük alapul, akkor elmondható, hogy a kombinált megoldások jelentik a jövőt, azaz, ha a megújuló és a fosszilis tüzelő anyagokat vegyítjük. Ez a megoldás ugyanis nem tesz minket egyik szolgáltatóval kapcsolatban sem függővé, így a fűtési költségeket csökkenteni tudjuk.

Bízunk benne, hogy blogbejegyzésünk segítéségével átfogó képet kaptak a tüzelőanyagokat illetően, így könnyebben ki lehet választani az ideális megoldást.

Korábbi cikkünk a témában: ITT

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023