Hogyan igazodjunk el a nappali burkolatok világában?

Így elsőre már a burkolat szó jelentése is feladhatja a leckét annak, aki nem igazán mozog otthonosan a lakásfelújítás témában. Ráadásul ma már a választék tengerében nagyon könnyű elveszni, főleg, ha még nincs meg a pontos elképzelés, legalább elméletben.

A kínálatot böngészve láthatjuk, hogy elég nagy a burkolatok tárháza, ezért már az elején jó tudni, hogy mit is keresünk. Ebben a cikkben bemutatjuk a burkolatok főbb csoportjait, és rámutatunk az egyes burkolattípusok sarkalatos pontjaira is, amikre mindenképp érdemes lesz odafigyelni a döntésnél!

A burkolatok két nagy csoportja, ha a nappali burkolatokat is keresgélnénk: meleg- és hidegburkolatok

A legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy minden olyan anyag, ami tapintásra hideg érzetet vált ki, az hidegburkolat. Ebből következik, hogy azok, amelyek a melegség érzését keltik bennünk a melegburkolat kategóriába tartoznak.

Tovább bontva a melegburkolatokat, beszélhetünk rugalmas- és faburkolatokról. A legismertebb rugalmas burkolat például a linóleum vagy a padlószőnyeg. A faburkolat esetében pedig talán a parketta vagy a hajópadló, ami mindenkinek elsőként eszébe juthat. A hidegburkolatok között viszont már nem csak beltéri, hanem kültéri típusok is vannak, ilyen például a kerámia vagy a padlólap.

Általánosságban igaz az, hogy melegburkolatokkal nagyobb felületeket borítanak be, ezért leginkább, a lakás belső tereiben alkalmazzák. A legjellemzőbb példa erre a nappali, a hálószoba és a gyerekszoba. Az „otthon melege” kifejezésben is benne van a hőérzet, amihez a melegburkolat adja meg a biztos alapot.

Burkolatválasztás: hova, melyik való?

Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk bemutatni, ha közösen egy virtuális sétára indulunk a képzeletbeli lakásunkban, és rámutatunk a sarkalatos pontokra. Indulhatunk?

Előszoba, közlekedő

Minden nap legalább kétszeri igénybevételnek van kitéve ez a helyiség, persze egy 4-5 fős család esetében a forgalom még ennél is sokkal nagyobb. A közlekedőben sokszor fordulunk meg cipővel, családi ház esetén gyakran a kertből közvetlenül az előszobába érkezünk, így nagy mennyiségű por, sár és kisebb nedvesség is éri a padlót. Tehát ide mindenképp magas kopásállóságú kőburkolatot vagy prémium minőségű laminált padlót javaslunk.
A nagy igénybevétel miatt a padló tisztántartása is kiemelten fontos. Nagyon megkönnyíti a mindennapokat, ha a padlóburkolat felülete nem túl kényes, így például a szőnyegpadlót kifejezetten nem ajánljuk, és az érzékenyebb burkolatokat sem.

Nappali burkolatok

A közös családi pillanatok, az esti filmnézés helyszínéhez kevésbé illik pl. egy kőpadló. Egy meleg hatású laminált padló és egy pihe-puha szőnyeg kombináció viszont már mindjárt csábítóbban hangzik, igaz? Itt a kopásállóság nem fontos szempont, de ha itt padlófűtés van, akkor nagyon fontos, hogy a választott nappali burkolatok bírják-e majd a nagyobb hőhatást.

Konyha, étkező

Normál használat mellett egy jó kopásállóságú mázas kerámialap mindig jó választás, de ügyeljünk arra, hogy a fúgákat is impregnáljuk! A PVC, vagyis a linóleum konyhai alkalmazása itthon még nem jellemző, pedig könnyen összetéveszthetőek a fapadlókkal, ráadásul kíméli az ízületeket, ha sokat főzünk, és tisztítani is sima ügy.
Fontos tudni, hogy a mészkő- vagy gránitlapok csakis szakszerű impregnálás után lesznek ellenállóak a vízzel szemben, ha ez nem történik meg, minden folyadék vagy zsír, ami rákerül, foltot hagyhatnak rajtuk.

Fürdőszoba

Itt a víz állandó jelenléte miatt a vízálló burkolatot kizárólag szakszerű lerakással javasoljuk felhelyezni, így a padlózat hosszú évekig bírni fogja a használatot. Fontos tudni, hogy a melegburkolatok nagy része könnyen magába szívja a nedvességet, így könnyen felpúposodhat, idővel pedig súlyosan rongálódhat. A hagyományos kerámialapok mellett itt képbe kerülhet a márvány is. Ha pedig könnyed világos faburkolat hatást szeretnénk, válasszunk a PVC-padlók közül.

Hálószoba, gyerekszoba

Talán itt a legfontosabb, hogy a padló burkolata otthonos érzést váltson ki a lakójából, emellett a könnyű tisztíthatóság is nagyon hasznos tulajdonság. Ha szeretjük a padlószőnyeget, akkor ide már tervezhetjük, vagy a népszerű laminált padlók közül is választhatunk a bútorokhoz passzoló változatot. Itt a hangszigetelés jó extra lehet, főleg, ha emeleti szobáról vagy panellakásról beszélünk.

Terasz, erkély, loggia

A teraszra mindenképp kültéri hidegburkolat lesz célszerű, amely bírni fogja minden évszakban. Az erkély és loggia esetében már elegendő lehet egy hangulatos hidegburkolat hangulatát idéző linóleum is. A szőnyeget ezeken mindenképp felejtsük el!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023