Hogyan készül az új otthonunk alaprajz terve?

alaprajz

Az igazán alaprajz a megrendelő és az építész közös munkájának eredménye. Az építészeti terv több fázisból áll és mindegyik fázisnál más fajtájú alaprajzot használnak. A célja, hogy az épület minden négyzetcentimétere át legyen gondolva. Létezik olyan is, amit egy szalvétára is felskiccelhetünk, de a jó alaprajz pontos és méretarányos. Milyen alaprajz típusok vannak? Melyiknek mi a szerepe? Hogyan tudunk méretarányos rajzot készíteni? Milyen előnyökkel jár az alaprajz elkészítése? Nézzük!

alaprajzMinden épület egy papírlapon kezdi az életét. A tervezés előkészítése egy hosszú folyamat, amit nem érdemes elkapkodni. Álomotthonunk felépítéséig jó pár lépésen keresztül kell haladnunk, mire a végleges koncepció megszületése után elindulhat a tényleges építkezés.

Az alaprajz nagyon hasonlít egy térképre. Hossza és szélessége, mérete és méretaránya annak, hogy a dolgok milyen távolságra vannak egymástól. A falakat, az ajtókat és az ablakokat általában méretarányosan rajzolják meg, vagyis az arányok még akkor is pontosak, ha a méretarány megjelölést (például 1 hüvelyk = 1 láb) nem jelzik. A beépített bútorokat és berendezéseket, például fürdőkádakat, mosdókat és szekrényeket gyakran a ház alaprajzain mutatják be.

Koncepció tervezés és alaprajz

Ez a tervezés előkészítés fázisa, csak az épület körvonalait tartalmazza. Azt hivatott kideríteni, hogy a tervezni kívánt épület az adott telken tervezhető-e egyáltalán, mert ez a tervezendő épület funkcionális működését és esztétikai megjelenését befolyásolja. A koncepció terv készítése során az építész a megrendelővel közösen meghatározza az épület tulajdonságait. Ebben a szakaszban ellenőrizhetőek a telken történő elhelyezés műszaki paraméterei, valamint az építési előírások, melyek meghatározzák a lakóépület telken belüli elhelyezését, jellegét, tömegét. Szintén itt derül fény arra, hogy beleillik-e a az épület a környezetébe.

tervezésVázlatterv

A vázlatterv a tervezési fázis második lépése, amely már részletesebb a koncepciótervnél, de épp csak egy kicsivel. A helyiségek méretei és kapcsolatai jobban látszanak. A vázlattervből készülhet több elrendezésű is. Ez a tervezés legizgalmasabb része, hiszen ebben a fázisban alakul ki a végleges koncepció. Ezután kerül véglegesítésre a megrendelő igényeihez passzoló épület. Ez a terv még nagyon képlékeny, így lehetőség van több megoldás bemutatására ahhoz, hogy a lehető legjobb változat kerüljön kiválasztásra.

Kiviteli engedélyezési terv

A kiviteli tervdokumentáció tartalmát a 191/2009. (IX.15.) Kormányrendelet szabályozza. A kiviteli terv egy pontos recept az épület felépítéséhez, amely tartalmazza a konkrét megoldásokat és anyagokat a technológiai utasításokkal együtt, a szerkezeti részletek kialakítására. Az engedélyeztetési procedúra után már elkezdődhet az építkezés.

Az ördög mindig a részletekben rejlik, ezért a megfelelő összképhez több apró terv is szükséges még:

Színes berendezési alaprajz:

Miközben épül a ház, már gondolkodhatunk azon, miként szeretnénk berendezni. A színes berendezési alaprajz 2D-s, amelyen látható a bútorok elrendezése és a tér felosztása.

Világítási terv:

A már fix bútorelrendezés alapján a falhoz, mennyezethez rögzített világítótestek helyét jelöli.

Burkolási terv:

A lakás vagy egy-egy helyiség burkolatának színét, mintázatát mutatja.

Színes látványterv:

A modern technika lehetővé teszi, hogy virtuálisan körbesétáljuk a még fel nem épült épületet beltereit. Ez a belső tér 3D berendezési terve bútorokkal, textilekkel, textilekkel, világítótestekkel.

Méretarány számolás és az alaprajz

A méretarány szerepe, hogy arányosan megnövelje, vagy lecsökkentse egy ábra, egy tárgy, tájrészlet méretét és ezáltal áttekinthető méretűvé váljon. A tervrajzokon rendszerint a jobb alsó sarokban szerepel az adattábla, amely tartalmazza a rajz (építmény) projekt nevét, helyszínét, illetve a készítők, tervezők nevét. Itt találjuk továbbá a rajz méretarányát. A méretarány jelölés formátuma például: M=1:10, ami a kiviteli engedélytervek szokásos méretaránya. Ez az aránypár azt jelöli, hogy ami a tervrajzon egy egység, az a valóságban tíz egység. Tehát a tervrajzon 10 cm az a valóságban 100 cm, azaz 1 m.

látványtervA tervrajzokon az épületet, annak szerkezeti részeit, berendezési tárgyait a szabványban előírt méretarányban kell ábrázolni. A méretarányt minden tervlapon fel kell tüntetni. A méretarány segít abban, hogy az elképzelt épület körvonalait, részletrajzait kézzelfogható méretre kicsinyítve meg lehessen rajzolni, ezzel áttekinthetővé, megfoghatóvá téve az épület, a szobák látványát. A szobák be is rendezhetők a méretarányos bútorokkal, berendezési tárgyakkal. A mai számítástechnika képes az alaprajzok segítségével 3 dimenziós formában is megjeleníteni az elképzelt lakás belső és külső tereit, akár úgy is, mintha lakóként sétálgatnánk benne.

Miket tudunk tervezni egy ilyen alaprajzba?

Az alaptervrajz tartalmazza a külső (kerítő) falak és a (belső) válaszfalak körvonalait, az ezekbe helyezett nyílászárókat, a tetőtér beépítését és a tető alaprajzra ható vetületét. Ez utóbbi esetben a két szint közötti lépcsőt is. Tartalmazhatja még a vizes helyiségek beépített tárgyait: mosdó, kád, tusoló, wc csésze, bidet, mosogató, mosogatógép, konyhai tűzhely, konyhai bútorok, légelszívó, mosógép, szárítógép, beépített szekrény, valamint az egyéb helyiségekben rögzített berendezési, gépészeti eszközök vázlatos, de arányos megjelenítését: kandalló, kazán, stb.

Az elképzelt lakás, ház körvonalait mi magunk is megrajzolhatjuk. Kidolgozhatunk több variációt a szobák elhelyezésére, berendezésére. A szobákba belehelyezhetünk berendezési tárgyakat, így saját magunk kísérletezhetjük ki, hogy például hova kerüljön a gyerekszoba, a szülői háló, a fürdő és a többi berendezési tárgy (ágy, fotel, asztal). Megnézhetjük, melyik fal mellett lenne a legjobb az ágy, milyen hosszú asztal kell majd az étkezőbe, hol legyen az ablak, az ajtó stb. Társasházak esetében ez sokkal nagyobb kihívás, mert az épület arculatát nem lehet az ablakok, teraszajtók ide-oda tologatásával átformálni.

Az alaprajzon a körvonalak mellett feltüntetik az épület méretvonalait, amely minden fal, helyiség, nyílás, stb. méretét tartalmazza, amelyről könnyedén le lehet olvasni a lakás paramétereit.
Aki járatosabb az online programok használatában, találhat virtuális háztervező programot, ahol a fenti kísérletezés jóval könnyedebben megoldható. Egyes verziók egy egyszerűbb 3D bejárást is lehetővé tesznek a megálmodott lakásban.

Tudtad, hogy fürdőszobád 3 dimenziós látványtervét akár kollégáink is elkészítik? Keresd őket elérhetőségeinken

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023