Az építőanyag tárolása télen

építőanyagok

Még a legkisebb munkák esetén is szükség lehet arra, hogy valahol biztonságosan legyenek tárolva az alapanyagok. Télen különös figyelmet kell szentelni az építőipari anyagok tárolására, hiszen egyes építőanyag érzékenyen reagálhat a hidegre. Milyen veszélyek leselkednek a télen tárolt anyagokra? Nézzük!

raktárMire figyeljünk?

Az építőanyag tárolása során ragaszkodnunk kell a tárolástechnikai, tűzvédelmi és balesetvédelmi szabályok betartásához. Egy építkezéshez számos különböző anyagot használnak. Kőzetek, kötőanyagok, fémek, habarcsok, égetett termékek, mű- és faanyagok, szigetelések vagy festékek egyaránt előfordulnak. Fontos, hogy ezeknek egymástól teljesen különböző fizikai paraméterei annak, ezért anyagtól függően máshogy kell őket tárolnunk. Bizonyos építőelemeket például csak és kizárólag zárt raktárakban javasolt elhelyeznünk. Ez különösen a robbanékony vagy tűzveszélyes anyagokra igaz.

Gondoskodni kell a széles közlekedő utakról, már csak az anyagszállítás célszerűsége miatt is. Ezt menekülő útként is használhatjuk, ha a raktározás környékén bármilyen baleset történne, pl. tűzeset, robbanás stb. Legyen szembetűnő helyen a tűzoltó készülék, ha pedig tűzoltó eszközként vizes hordót vagy vödröket alkalmazunk, hetente pótoljuk az elpárolgott vizet.

Az építőanyagok értéke is fontos szempont tárolásnál. A lopások megelőzésére a raktárépületek alkalmasabbak. A kisebb értékű anyagok fedett vagy nyitott területen is elhelyezhetők az anyag környezeti teherbírásától függően.

Az éghető és nem éghető anyagokat a tűzveszélyes termékektől jól elkülönítve tároljuk – ilyenek a festékek és hígítók, amelyek környezetében szigorúan tilos dohányozni vagy nyílt lángot használni.

építőanyagokCement, gipsz és egyéb kötőanyagok tárolása

A legtöbb zsákos építőanyagnak árt a hőingadozás, az eső és a fagy, ezért kifejezetten tilos szabad ég alatt tárolni. Olyan helyre tegyük, ami száraz, valamint védve van a párától és a huzattól. Gondoskodjunk róla, hogy legyen alatta palló vagy raklap és a zsákok minden oldalát takarjuk le fóliával, mivel ezek az anyagok kiváló nedvszívó tulajdonságokkal rendelkeznek. A párás levegő vagy akár a reggeli harmat is tönkre teheti őket.

A szellőzésükre is kellő figyelmet kell fordítani. Az ilyen anyagokat lehetőség szerint ne tároljuk tovább 2-3 napnál, mert gyorsan használhatatlanná válnak. Amennyiben mégis hosszabb ideig kell állniuk valahol, akkor a fenti szempontok mellett kb. 1,5 méter magasságig rakjuk őket kötésbe. Hosszabb „pihentetés” esetén pedig hetente forgassuk át.

Acél és vas építőanyag tárolása

Az acélárut és az olyan fémeket, amelyeket nem esz meg a rozsda szabad ég alatt is tárolhatjuk, de ebben az esetben is célszerű fa alátétre helyezni őket. Zárt térben alátétek nem szükségesek.

Falazóelemek tárolása

A gipsz alapú falazóelemek törékenyek és emiatt nagyobb figyelmet kell rájuk fordítani. A fagy és a levegő nedvességtartalma halálos a gipszkarton számára, ezért tároljuk inkább zárt helyen.

A téglákat és a tömör falburkoló elemeket szintén fedett helyen érdemes tárolni. Élére vagy lapjára fektetve, esetleg kötésben biztonságosan elhelyezhetőek, 7-10 sor magasságban.

építőanyagokSzigetelő anyagok tárolása

A különböző anyagú hőszigetelő termékek (kőzetgyapot, perlit, stb.) szabadban is tárolhatóak. A nedvesedést gátolni kell, ezért gondosan le kell takarni fóliával és az alulról jövő beázást is meg kell akadályozni. Az elhelyezésénél csak arra kell figyelnünk, hogy olyan helyre tegyük, ahol az állatok nem tudják szétrágni.

Faanyag, mint építőanyag tárolása

A faáru érzékeny az időjárás változásaira, ezért csak fedett, zárt, jól szellőző helyen érdemes tárolni.

A faanyagokat sorba, egymástól pár centis rések hagyásával fektessük egymás mellé, legalább 30 centiméterrel a föld szintje felett. Ne használjunk fóliát a fa letakarására, mert az kedvez a gombaspóráknak. Figyeljünk, hogy csak az egészséges, kifogásolhatatlan minőségű fát raktározzunk el, hiszen egyetlen beteg, gombás esetleg szúvas darab is megfertőzheti a többit. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, fontoljuk meg a faanyag antiszeptikus kezelését.

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023