Hogyan teremtsünk luxust a panel fürdőszoba életébe?

fürdőszoba

A panellakások egyik legnagyobb hátránya a tágas terek hiánya. A fürdőszoba ennek a legnagyobb elszenvedője, ugyanis jellemzően szerény, alig néhány négyzetméternyit foglal el a laktérből. Milyen kreatív megoldásokkal oldható meg, hogy tágabbnak érződjön a tér? Hogyan rendezzük be?

fürdőszobaAz ilyen szűkös terekben szinte minden négyzetcentiméter számít. Bizonyára sok panellakó álmodozik akkora fürdőszobáról, ahol elfér anélkül, hogy beszorulna a mosdókagyló és a kád közé. Kis kreativitással berendezhetjük úgy is, hogy legalább kétszer akkorának tűnjön.

Egy panellakás fürdő helyiségének általános mérete szabvány szerint 200×155 cm (2,95 m2) vagy 161×244 cm (3,57 m2) között mozog. Rendszerint a wc is a fürdőben kap helyet, vagy egy nagyon hasonló méretű külön helyiségben. A panelek sajátossága, hogy a fürdőszoba mérete nem függ a lakás méretétől. Mindegyik típusba szinte teljesen ugyan akkora teret terveztek a szocialista mérnökök. Az igencsak szűkös méretek nem túl sok szabadságot engednek, már ami a designt, a berendezést, vagy épp az aktuális trendeket illeti. Egyes 50m2 feletti lakások esetében a konyha rovására a kamra áthelyezésével bővíthetők lehetnek a fürdők, már ha a statikus tervezők ráadják az áment, de ez nem gyakran fordul elő.

Kád vagy zuhanykabin?

Kád nélkül sokan el sem tudjuk képzelni fürdőszobát. szerencsére kínálnak “panel-kompatibilis”, stílusos megjelenésű kádakat. A boltok tele vannak a klasszikus elgondolást modern értelmezésben újrafogalmazó szögletes modellekkel, tágas sarokkádakkal, szimmetrikus vagy asszimetrikus modellekkel, így könnyedén megtalálhatja közöttük az igazit. Ha a pici fürdő ellenére tusoló helyett a fürdőkád mellett dönt, inkább az asszimetrikus modelleket érdemes választania. Ezek kisebb helyet vesznek el a térből és a ruhák kézi-, illetve előmosását is egyszerűen el lehet bennük végezni.

fürdőszobaA zuhanykabinok terén is elképesztően széles a termékválaszték. Helytakarékosság szempontjából az elhúzható ajtajú kabinok javasoltak. Ha a fürdő kialakítása olyan szerencsétlen, hogy wc és a szaniter is benne van, akkor választhatunk nem átlátszó kabin ajtót is, ezáltal ketten egyszerre is diszkréten használhatják a helyiséget.

Zuhanyzó beépítése esetén nem csak látszatra, hanem valóban tágasabbá válik a fürdő. Kis helyet foglal, így marad hely a többi berendezési tárgynak. Akik extra kényeztetésre vágynak, választhatnak a hidromasszázs zuhanykabinok közül is.

A tusoló beépítésével esetleg áthelyezhető a mosdó a tusoló mellé, de a beépítéskor könnyen kivitelezési nehézségekbe futhat bele. Előfordulhat, hogy szükség lesz új vízvezeték kialakítására és annak álfal mögé rejtésére, mivel a vékony betonfalba statikai okokból sem ajánlatos vésni. Szükség lehet új lefolyó kialakítására, vagy a fürdő fűtésének újratervezésére. Sok helyen praktikusan a kád oldalára, a takaró lemez mögé helyezik el a hősugárzó csöveit. Ezt át lehet helyezni a falra, például törölközőszárítós radiátorok képében és az így nyert helyre behelyezhető pl. egy mosógép, ezáltal elegendő hely marad a kényelmes be- és kiszállásra. Ha végül a zuhanykabin mellett dönt, gondolja végig, hogy a nyíló- vagy tolóajtó lesz-e az előnyösebb megoldás. Nyílóajtó esetében tervezni kell a teljes ajtószárny méretével és helyigényével, míg a tolóajtó nem vesz el helyet a rendelkezésre álló térből.

fürdőszobaMaradjon elegendő hely a mosdónak

Legyen körültekintő, hiszen mindegy, hogy ovális, kerek vagy szögletes modellt, szimpla vagy dupla típust választ, ha nehezen tud hozzáférni. A mosdó előtt minimum 70-80 cm az ajánlott szabad hely. Duplamosdó esetén arra is figyeljen, hogy mindkét oldalt hagyjon szabad teret az egyidejű használat miatt. Ha van lehetőség széles pult tervezésére, javasoljuk, hogy két különálló mosdót alakítson ki egymás mellett, közöttük komfortos ráhagyással.

Hova kerül a mosógép, hova a szárítógép?

Sajnos nem biztos, hogy a mosógép vagy a szárítógép be fog férni a fürdőszobába, nemhogy egyszerre mindkettő. A konyhában több a hely ezeknek az eszközöknek, de valószínűleg oda is egy kisebb méretű gépet kell vásárolnunk. Érdemes már a tervezés során kijelölni az ilyen méretes berendezések helyét. Az elöltöltős mosógép esetében előtte, a felültöltős esetén felette kell számolnia az ajtónyitáshoz szükséges térrel! A szárító elhelyezését is sokszor a mosógép ajtaja szabja meg: kerülhet akár a mosógép mellé vagy fölé, de helyigényével így is, úgy is számolni kell.

Bútorok és tárolók

Hasznosíthatja a kis zeg-zugokat is, ha tárolókat helyez el például a mosdó alá. A szaküzletekben számtalan ízléses és praktikus megoldást, szekrényeket, tükrös polcokat kínálnak, amik kiválóan alkalmasak a törölközők és a mindennapi tisztálkodási szerek tárolására. Ezeket a kád és a tusoló közvetlen közelében érdemes elhelyezni, hogy ne kelljen messzire nyúlnia, ha szüksége van valamire. Akár az ajtó feletti tér is hasznosítható egy keskeny szekrény felhelyezésével.

Színek és formák

A nagy egybefüggő felületek látványa, vagyis a falak és a padló lesznek azok, melyek meghatározzák a helyiség hangulatát, jellegét.
Érdemes a falakat egységesen világos színűre festenünk, a plafon lehetőleg legyen világosabb árnyalatú. A nagyméretű, világos színű csempék és a hosszanti irányú nagy minták optikailag növelik, nyújtják a teret. Figyeljen arra, hogy a szükségesnél 15%-kal több csempét vásároljon, hiszen a kis helyiség miatt többet kell majd vágni belőlük. Ha az óriáscsempék mellett dönt, felrakását jobb, ha egy felkészült szakemberre bízza, aki rendelkezik vizes vágóval, amivel pontosabban, könnyebben és alacsony sérülési kockázattal képes levágni a nagyobb lapokból. Amennyiben pártolja a természetességet, választhat nyerskőt imitáló burkolatot is, ugyanis az apró, szabálytalan minták remekül növelik a térérzetet.

Tükrök és táguló terek

Amennyiben ezek a keretek szűkösek, érdemes minél több tükröt felszerelni. Minél nagyobb és minél több a tükröződő felület, az annál jobban mélyíti a teret, így optikailag egy tágas, érzésre valóságos luxusfürdőt varázsolhat a pár négyzetméternyi fürdőből. A magasabban elhelyezett szekrények tükörborítással optikailag szintén térnövelő hatásúak.

Több fényt a fürdőszoba helyiségbe

A szűkös, sötét fürdőszoba akár egy horrorfilm kezdőjelenete is lehetne, ahová nem szívesen térne vissza Ön sem minden este. A lámpák esztétikai szempontokon és a praktikus hasznukon túl a hangulatunkra, közérzetünkre is hatással vannak. A legtöbb pozitív hatása a természetes színhőmérsékletű fénynek van, amit sárga és kék fényű LEDekkel vegyesen világítva imitálhat a legjobban.

Kis fürdőszobád felújításához is kérd kollégáink segítségét!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023