SOKSZÍNŰ FALAK │ Általában nagy dilemmát okoz lakásvásárláskor vagy felújításkor, hogy fessünk vagy tapétát tegyünk-e a falra. Cikkünkben bemutatjuk mik az előnyei és hátrányai a festésnek és a tapétának. Ezután már könnyebb lesz a választás.

A tapéta előnyei és hátrányai

Sokan a tapétát melegebbnek és barátságosabbnak találják, s felrakása után igazán nincs is több dolgunk. Viszont, ha festhető tapétát vásárolunk, néhány évente szükséges átfesteni azt. Ennek az az előnye, hogy új hangulatot teremthetünk. A tapétát manapság már dekorációnak, a lakberendezés eszközének is tekintjük, nem csak egy falburkoló termék. Többek között azért is kedveljük, mivel szebben lehet rá festeni, tartósabb és eltakarja a fal hibáit, azonban felrakása időigényesebb, pepecselős munka, sőt nagyobb kézügyességet is igényel, mint a festés.

A mai tapéták tökéletesen kiszolgálják a legkülönfélébb dekorációs igényeket, anyaguknál fogva meleg felületet adnak, és a gyapjúrostos vlies hordozóanyagnak köszönhetően könnyen felrakhatók és eltávolíthatók. A tapéták ideje egyáltalán nem járt le. Egyre divatosabb a feltűnő, karakteres tapéta, azonban vigyázzunk vele, ahol sok időt töltünk, inkább tegyünk nyugtatóbb szín- és mintavilágú tapétát.

A tapéták egy része papír, nagyobb részük pedig – amit az imént is említettünk – a vlies hordozórétegen készül. Utóbbi gyártásához egy oldalon impregnált, nem szövött rostszálas alapanyagot használnak. Ez kötőanyaggal rögzített cellulóz és textilrostokból áll, így mindkét tapétafajta alapanyagában teljesen természetes.

A festék előnyei és hátrányai

Legfőbb előnye, hogy megvédi a falfelületet a káros hatásoktól, emellett esztétikus látványt nyújt. A különböző színeknek különböző hatása van, és ezt egy átfestéssel könnyen lecserélhetjük. Számos szín, trükk és típus létezik, hogy változatos tereket alakíthassunk ki és egyedivé tegyük otthonunkat. A festék megvásárlása és használata természetesen kisebb költségekkel jár, mint a tapétázás. Nem mellékesen a festés nem igényel nagy szaktudást, néhány eszközzel akár mi magunk is belevághatunk. Több lehetőség, ötlet áll rendelkezésünkre: választhatunk dekoratív, tartós, kopás- és dörzsálló, mosható és fertőtleníthető festékek közül is. Tehát a munka megkezdése előtt gondoljuk át, esetleg melyikre lehet szükségünk. Például mosható falfestéket tanácsos könnyen szennyeződő helyiségben felhelyezni, illetve ahol a kisgyerekek könnyebben összefirkálhatják a falakat. Így nem kell aggódnunk, ha a nemrég festett falon „baleset” történik. Kopás- és dörzsálló festéket pedig érdemes nagy igénybevételnek kitett felületeken alkalmazni, mint például iskolákban, egészségügyi intézményekben stb. Fürdőszobában a páraálló tapéta, nappaliban, hálószobában a díszített gipszrátétek, rozetták, stukkók, díszlécek használata praktikus, izgalmas és egyben otthonossá is teszi lakásunkat.

A lég- és páraáteresztő bevonatok a fal természetes légzését nem gátolják, és több évi használat után egyszerű átfestéssel felújíthatók. Folttakaró festékkel a beázási vagy penészfoltokat tüntethetjük el. A penészedésre hajlamos falakra a penészgátló lemosó oldat és a penészgátló falfesték nyújt megoldást. Régebben leginkább csak tapétával hangsúlyozhattunk ki egy falszakaszt, ma már a festéssel is elérhetjük ezt a hatást: kiemelhetünk egy-egy tárgyat, mozgalmassá tehetünk egy teljes szobát, akár a nappalit, a hálószobát vagy akár a gyerekszobát is.

 
 
 
 
 

További cikkek a témában