Így igényelhet 3 milliót!

Építkezik, felújítást tervez? Cikkünkkel segítünk eligazodni a pályázati útvesztőben és az építőanyagok tengerében.

2021 januárjától új támogatási források nyíltak meg, amelyek a lakás, ház felújítását könnyítik meg. A támogatást gyermekes szülők, családok vehetik igénybe. A finanszírozott tevékenységek köre kiterjed csaknem az összes felújítási munkára, még beépíthető háztartási gépek beszerzésére is. Van azonban néhány fontos feltétel.

A 2021-es évtől legfeljebb hárommillió forinttal támogatja az állam a lakások, házak felújítását*. A támogatást szülők igényelhetik, ha legalább egy gyermek velük él. Minden család egyszer élhet a támogatással, amelynek összege a számlával igazolt felújítási költségek fele, legfeljebb hárommillió forint. Fontos, hogy a támogatási összegben az anyagköltség és a munkadíj 50-50%-os arányban számolható el. A támogatás nem elérhető, ha valaki csak munkadíjra, vagy csak anyagköltségre szeretné igénybe venni.

A maximális, 3 millió forintos összeg akkor hívható le, ha az összköltség eléri a 6 millió forintot, és ezen belül a részköltségek – anyag, illetve munkadíj – fele-fele arányban oszlanak meg. Ha valamelyik nem éri el a lehetséges támogatás felét, akkor az igénylő csak a kisebb tétel kétszeresét kaphatja meg.

Építkezik? Felújít? SEGÍTÜNK!

Kik igényelhetik?

A lakásfelújítási támogatást igényelhetők köre a gyermekes családok, de ez önmagába még nem elég a folyósításhoz. Számos feltételnek kell megfelelni.

• Legalább egy, a szülőkkel együtt lakó gyermek szükséges a támogatáshoz. A legalább 12 hetes magzatok és a 25. életévüket még be nem töltött, együtt lakó gyermekek is beszámítanak. A gyodra (Gyermekek Otthongondozási Díja) jogosító gyermekek esetében nincs életkori határ.

• Egyszülős családok és különélők, elváltak is élhetnek a lehetőséggel, utóbbiak esetében az a fél jogosult rá, aki neveli a gyermeket. Ha mindketten 1-1 gyereket nevelnek, akkor legfeljebb
1,5-1,5 millió forintot vehetnek igénybe. Az egyik fél – aki éppen nem tervez felújítást – dönthet úgy, hogy lemond a saját részéről, és átadja a támogatásra a jogot a másiknak, aki így a teljes, 3 milliós összegre jogosulttá válik.

• A támogatás abban az esetben igényelhető, ha az igénylő(k), illetve a kiskorú gyermek a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal rendelkeznek.

• Az igénylés időpontjakor legalább egy éve a bejelentett lakásban kell laknia a szülőknek és a gyermek(ek)nek.

• Legalább 1 éves, maximum 30 napra megszakított folyamatos társadalombiztosítási jogviszony kell a támogatáshoz (vállalkozók esetében is). Mentesülnek a TB jogviszonyra vonatkozó elvárás alól azok az igénylők, akik gyermekük után otthongondozási díjat vagy ápolási díjat kapnak.

• Az igénylőnek nem lehet köztartozása. (A banki adóslistán – KHR – szereplés nem minősül köztartozásnak, így az nem számít kizáró oknak.)

Hogyan folyósítják?

A támogatás az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig, egy összegben igényelhető. A folyósítást követő hat hónapban bármikor ellenőrizhetik kormányhivatalok, hogy az igénylők a támogatást valóban olyan munkák elvégzésére fordították, amire igényelték.

 A számla nem elég!

Félreértésre adhat okot, hogy a legtöbb tájékoztatóban az szerepel, hogy a kifizetéshez a számlák bemutatása szükséges. Ez azonban nem elegendő. Fontos, hogy a vállalkozóval, vagy vállalkozókkal szerződést kössünk, ezt is csatolni kell a támogatási kérelemhez. Emellett be kell mutatni a számlák kifizetését igazoló dokumentumot. Ez lehet egy bevételi bizonylat a munkát végző szakembertől, vagy banki átutalási bizonylat. Arra is figyelni kell, hogy ha a megrendelő nem maga szerzi be a szükséges anyagokat, hanem azt is a vállalkozóra bízza, ebben az esetben nem elég a végszámla, külön részletezni kell, hogy ebből mennyi volt az anyagköltség, és mennyi a munkadíj.

 Rokonok kizárva

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a vállalkozó által kiállított olyan számla érvényes, amelyről a vállalkozó az általános forgalmi adóról szóló törvény (áfa-törvény) szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette. Nyugta nem, csak számla fogadható el. 

A rendelet csak az 5%-os áfát tartalmazó számlát zárja ki a támogatási körből. A 0%-os és 27%-os általános forgalmiadó-tartalommal kiállított számla figyelembe vehető.

A vállalkozó által kiállított számlát csak akkor fogadják el, ha a vállalkozó sem az igénylőnek – együttes igénylés esetén egyik igénylőnek sem – közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ugyanez vonatkozik arra, ha a felújítást nem egyéni vállalkozó végzi, hanem gazdasági társaság. Ebben az esetben az igénylő a felújítást végző gazdálkodó szervezetnek nem lehet tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Ugyanígy nem lehet tag, munkavállaló vagy tisztségviselő az igénylő/igénylők közeli hozzátartozója. Tehát a felújítási kivitelezést végző vállalkozásban például nem lehet tulajdonos vagy alkalmazott az igénylő, így saját magának nem számlázhat.

 Önerőhöz is adnak hitelt

A támogatási maximumot nem kell kimeríteni, kisebb felújításokra is érdemes igénybe venni a lehetőséget. Természetesen mindenki akkor jár jól, ha eléri a 6 milliós keretet, ami után igénybe veheti a 3 milliós támogatási összeget. Amennyiben valaki tervez felújítást, de nem rendelkezik megfelelő saját tőkével, egy speciális, kifejezetten az otthonteremtési támogatáshoz kialakított hitelkonstrukcióval is finanszírozhatja az önrészt.

A családok otthonuk felújítására igen kedvező, 3%-os kamatozású, legfeljebb 6 millió forint összegű, jelzálog alapú lakáshitelt is felvehetnek. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben** jelent meg.

A hitel az otthonfelújítási támogatáshoz szorosan kapcsolódik, ugyanis a támogatás összegével a munkálatok befejezését követően automatikusan csökkentik a hiteltartozást. A futamidő maximum 10 év. Az új hitelkonstrukció 2021. február 1-től elérhető.

Aki így szeretné finanszírozni otthona felújítását, annak először a banki hitelt kell igényelnie. Ezután egy éve lesz arra, hogy benyújtsa az otthonfelújítási támogatásra is az igényt, vagyis egy éven belül kell beadni a számlákat az elkészült felújításról.

A hitel felvételének személyi feltételei megegyeznek azzal, amelyek az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez is szükségesek. A bank megvizsgálja, hogy az igénylő megfelel-e a támogatási program feltételeinek, illetve a támogatás igénylésekor a Magyar Államkincstár is ellenőrzi, hogy az igénylő jogosult-e a felújítási támogatásra.

Fontos, hogy bár a támogatás igénybevételét nem zárja ki, ha valaki szerepel a banki hitelinformációs rendszerben (KHR), a hitel felvételét ez meghiúsíthatja. Amennyiben a banki hitelbírálat alapján valaki nem jogosult a teljes hitelösszegre, egyéb piaci konstrukciókban, például személyi hitelben is gondolkodhat, ezek kamata azonban kevésbé kedvező, mint az otthonfelújításhoz kapcsolódó hitelé.

Segít a Hufbau-Akker!

Kérje munkatársaink tanácsát! Tájékoztatjuk az otthonfelújítási támogatás igénybevételének feltételeiről! Segítünk abban, hogy a lehető legmagasabb összegű támogatást megszerezze! Kedvezményes beszerzési lehetőséggel segítjük azokat, akik nálunk vásárolják meg a felújításhoz szükséges anyagokat! 

Néhány példa

Ügyeljünk arra, ha egy 6 000 000 Ft-ba kerülő lakásfelújítást teljesen saját magunk kivitelezünk, úgy a támogatás nem vehető fel utána, mert nem számoltunk el munkadíjat. Ha azonban a felújítást végző szakember munkadíja 1 500 000 Ft, az anyagköltségünk pedig 4 500 000 Ft, akkor is csak 1 500 000-1 500 000 Ft után vehetünk igénybe 3 000 000 Ft támogatást. Mondhatjuk azt is: mindig az alacsonyabb összeg játszik a támogatás megítélésénél.

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023