Iparági hírek 2023. augusztus / 33. hét /

2023-08-18 | Gyere és olvasd el legfrissebb iparági híreinket! Katt a részletekért!

Portfolio.hu
Új lakossági épületenergetikai pályázat jön – Mire lehet elég?
2023. 08. 17.

Mintegy 20 ezer magyarországi lakóingatlan újulhat megenergetikailag a következő években a kormány által tervezett új energiahatékonysági pályázattal. A támogatás részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kedvezményes hitelből állna. Egyetlen ingatlanra átlagosan több mint 10 millió forint támogatás jutna, a cél a legalább 30%-os energiahatékonyság-javulás. Mit lehet tudni a konstrukcióról, mire lehet majd igényelni, mire lehet elég és mekkora hatása lehet?
Amint arról beszámoltunk, a kormány közzétette társadalmi egyeztetésre Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének az orosz fosszilis energiahordozókról leválását is segítő REPowerEU fejezetét, amely összesen 14 reform és 14 beruházás segítségével vázolja fel azt, hogy az összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi forrást hogyan kívánja felhasználni, amennyiben hozzájut a pénzhez.

(…)

Az ütemezési terv szerint a Nemzeti Hatóság és MFB között 2023 végéig jön létre a finanszírozási szerződés, a végső kedvezményezettek projektjeinek 95%-ára 2026 második negyedévéig kötik meg a kölcsönszerződést, és ugyaneddig a végső kedvezményezettek projektjeinek 30%-ára a folyósítás is megtörténik. Ugyanezen határidőig az országos primerenergia-felhasználásban elérni kívánt mérföldkövet is teljesíteni kell, vagyis a kitűzött 171 GWh/év csökkenést is hozniuk kell az energiahatékonysági fejlesztéseknek.

A teljes cikkért kattints ide!

————————————————
Portfolio.hu
Újabb pocsék hírek az építőiparból
2023. 08. 15.

Az építőipar 2022 eleje óta csökkenő trendben van, a júniusi teljesítmény bő két éve a legalacsonyabbnak számít. Az ágazatot több tényező egyszerre sújtja. Az állam a durva választási kiköltekezés után rengeteg fejlesztést leállított, az uniós források akadozása pedig tovább erősíti ezt a folyamatot. A belső kereslet csökkenése, a reálkeresetek zsugorodása szintén nehezíti az ágazat helyzetét, a magas kamatszint pedig a hitelfüggő ágazat keresleti és kínálati oldalát is ellehetetleníti.
Az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,5%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5%-kal visszaesett. Ez is arra utal, hogy elsősorban az állami megrendelések hiánya húzza le a termelést. Ezt a rendelési adatok is alátámasztják: az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 26,1, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 40,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A teljes cikkért kattints ide!

————————————————
Üzletem.hu
GFM: nyolc éve nem találtak ilyen kevés feketén foglalkoztatottat az építőiparban

2023. 08. 14.

Az idei nyáron volt a legkedvezőbb mind a szabálytalan munkáltatók, mind a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók aránya 2015 óta a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság szokásos, nyári akcióellenőrzése alapján.  (…)  A be nem jelentett foglalkoztatással leginkább érintett építőiparban is javulás látható. Az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalók számához viszonyítva az építőiparban dolgozók 25,96 százalékát foglalkoztatták „feketén”, ami 2015 óta a legkedvezőbb adat, ugyanakkor még így is a munkavállalók több mint egynegyedét érintette a feketefoglalkoztatás.

A teljes cikkért kattints ide!

————————————————
Mfor.hu
Tízmilliós nyereség vár azokra, akik felújítják a lakásukat, házukat

2023. 08. 17.

Jelentős eltérés van a felújítandó és a korszerű, energiatakarékos fűtéssel rendelkező felújított lakóingatlanok ára között a kínálati piacon – aki eladásban gondolkodik, annak érdemes lehet időben dönteni a felújításról. Ehhez a bankoktól is olcsóbban kaphatnak lakáshitelt.

A teljes cikkért kattints ide!

————————————————
Üzletem.hu
Hosszabb idő kell az ingatlan eladásához

2023. 08. 16.

Minden lakástípus esetében nőtt a forgási idő, a vásárlók lassabban döntenek, az ingatlanok több időt töltenek a piacon – derül ki az Otthon Centrum országos felméréséből. A korábbinál sokkal fontosabb szempont lett a vásárláskor az ingatlan állapota és minősége.

A teljes cikkért kattints ide!

 

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023