Iparági hírek 2023. június / 26. hét /

2023-06-26 | Megérkeztek a hét legfrissebb iparági hírei! Olvass bele!

Profitline.hu
A rugalmasság és a hosszú távú tervezés az építőipar jövője
2023. 06. 24.

Az állandóan változó piaci környezetben az építőipari ágazatban a rugalmasság és a hosszú távú tervezés létfontosságú – közölte a KPMG pénteken az MTI-vel.
A tanácsadó cég nemzetközi felmérése szerint az építőipari vállalatok 83 százaléka a fejlesztési becslések pontosságát tartja elsődleges feladatnak, de majdnem ennyien, a megkérdezettek 78 százaléka emelte ki a kockázatok csökkentését, valamint a szerződéses biztosítékokat. A korszerű technológiákat 72 százalék véli fontosnak, és 71 százalék gondolja azt, hogy a tervezésre fordított időn nem érdemes spórolni. Hozzátették, hogy a cégek fele számolt be olyan projektekről, amelyek nem készültek el időben, vagy nem annyiért, amennyire számítottak.

A teljes cikkért kattints ide!

——————————————————-
Portfolio.hu
Helyzetbe hozza a kormány a magyar építőipari vállalkozásokat
2023. 06. 26.

Az MGYOSZ Csúcstalálkozó-sorozatának idei második rendezvénye az építési vállalatok, illetve az építési beruházások jövőjéről szólt. Az eseményen Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, Nyul Zoltán, magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár, illetve Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke és az MGYOSZ-BusinessHungary alelnöke tartott előadást a magyar építészeti beruházások helyzetéről, illetve a beruházási kerettörvényről.
Lánszki Regő építészeti államtitkár az új beruházási kerettörvény kapcsán elmondta, hogy a cél egy kiszámítható és átlátható beruházási rendszer létrehozása, ami megváltoztatja többek között az engedélyeztetés és a tendereztetés módját is. A jogszabály újraszabályozza az állami építési beruházások teljes „életciklusát” az előkészítéstől a tervezésen, kivitelezésen át az üzemeltetésig, különös figyelemmel a költséghatékonyság és a fenntarthatóság szemlélet elvére.
Célunk, hogy az állami beruházásoknál olyan magyar cégeket részesítsük előnyben, melyek magyar munkaerőt alkalmaznak, magyar alapanyagokat használnak, így a haszon is magyar kézben marad.- mondta az építészeti államtitkár.

A teljes cikkért kattints ide!

——————————————————-

Pénzcentrum.hu
Lehangoló a magyar valóság: ilyen lakást lehet ma bérelni Pesten átlagos fizetésből
2023. 06. 26.

Gyakorlatilag lehetetlen helyzetben van, aki egyedül szeretne lakást bérelni, és a minimálbérből kell kigazdálkodnia a költségeket. A Pénzcentrum által megkérdezett szakemberek szerint a nettó 154 ezer forintos havi keresetből maximum egy szoba jönne ki Budapesten, de vidéken sincsenek sokkal jobb esélyek – országszerte a hirdetett kiadó ingatlanok, szobák pár százaléka jöhet csak szóba ilyen kevés pénzből. Utánajártunk annak is, hogy milyen lehetőségei vannak annak, aki a nettó mediánkereset (305 ezer forint) felét is el tudja költeni bérleti díjra: itt már sokkal több a lehetőség, akár még egy családi ház is beleférhet a keretbe. Azt is megtudtuk, hogy a hazai társasházak jelentős része emelni kényszerült a közös költségeken, ami fájhat a bérlőknek is.
Ez az összeg Pénzcentrum által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint sokra nem elég a mostani viszonyok között. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy fogalmazott, hogy ha valaki a minimálbér felét tudja lakhatásra költeni, akkor nagyon leszűkülnek a lehetőségei az albérletpiacon.
Budapesten és Pest megyében több mint 8000 kiadó lakás és ház található, de a maximum 78 ezer forintért bérelhető lehetőségek ennek csak 1 százalékát teszik ki. Számszerint 97 darab bérleményből lehet választani. Ezek a bérlemények ráadásul szinte minden esetben csak 1-1 szobát jelentenek egy nagyobb ingatlanon belül – magyarázta.

A teljes cikkért kattints ide!

——————————————————-

Portfolio.hu
Nem éri meg idén lakást venni, de lehet, hogy a következő években sem
2023. 06. 26.

A mostani környezetben rövid távon egyértelműen rossz befektetés a lakásvásárlás – osztotta meg gondolatait Balásy Zsolt, a HOLD After Hours portfóliókezelője. Az elemző szerint a következő 3 évben befektetési szempontból magasabb hozam lesz elérhető állampapírral, mint lakáskiadással és egyelőre a hitellel történő vásárlás sem jelent jó megoldást. A szakértő a következő három évre, éves szinten 14 százalékos állampapírhozammal számol, amivel szemben éves 3 százalékos lakásáremelkedést és 5 százalékos lakáskiadással elérhető hozamot prognosztizál. Ez alapján 1 millió forintot állampapírban tartva a három év alatt lesz 1 481 544 forintunk, miközben a lakás ára csak 1 092 727 forintra emelkedik és a bérleti díj is csak további 150 ezer forintot tesz hozzá.
EZEN FELTÉTELEZÉSEK ALAPJÁN TEHÁT HA NEM MOST, HANEM 3 ÉV MÚLVA VESZÜNK LAKÁST, 22 SZÁZALÉKKAL NAGYOBB/JOBB/SZEBB LAKÁST TUDUNK MAJD VENNI.
Jelentősen nagyobb ütemben kellene emelkednie a lakásáraknak ahhoz, hogy rövid távon nézve megérje most ingatlanba fektetni a pénzünket, miközben a hitel sem megoldás, ott nagyjából 6 százalékos kamatok mellett lehetne azt mondani, hogy megéri a lakásvásárlás. Természetesen mindig vannak egyedi vételi lehetőségek a piacon, amelyekre akár most is megéri lecsapni, de ha a fenti számok érvényesülnek, a következő pár év nem a lakásba fektetők időszaka lesz.

A teljes cikkért kattints ide!

——————————————————-
Építészfórum.hu
Mi legyen az egykori Istenszeme fogadó új funkciója? Átadták az Árkay-díjakat

2023. 06. 23.

Átadták a 2023-as Árkay-díjakat: kiosztották a legjobb MOMÉ-s diplomamunkának járó Árkay-diplomadíjat, valamint az Árkay pályázati díjakat. Az ötletpályázat keretén belül a Hegyvidéki Önkormányzat idén az egykori Istenszeme fogadó fejlesztésére várt terveket.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézete és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésében évente meghirdetett, nyolc éve létrehozott Árkay-pályázat keretén belül az önkormányzat egy kerületi helyszínre kér javaslatokat a hallgatóktól. Idén a Zugliget erdős területén, a Szilassy út 3. szám alatt található, országos műemléki és helyi védelem alatt álló Istenszeme fogadó (Haggenmacher-villa) fejlesztésére, új funkciójára vártak ötleteket.
A szándék a teljes terület revitalizációja, a védett villaépület és környezetének rekonstrukciója és fenntartható közösségi hasznosítása. Újdonság volt, hogy 2023-ban nemcsak a MOME mesterszakos építészhallgatóinak szól a felhívás, hanem a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tájépítész hallgatóit is bevonták a munkába. A MOME Építészeti Intézet MA szak 1. évfolyamos hallgatóinak az egykori Istenszeme fogadó fejlesztése volt a 2022/2023 tanév tavaszi félévében a „REUSE/ÚJRAHASZNOSÍTÁS” tanév tematikán belül a komplex tervezési feladata. A hallgatói munkák június 25-ig megtekinthetők a Fugában – a kiállításon az őszi szemeszter tervezési feladatára (az újpalotai lakótelep közepén álló, használaton kívüli iskolaépület újragondolása, városi környezetbe való re-integrálása) készített munkák is szerepelnek.

A teljes cikkért kattints ide!

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023