Iparági hírek 2023. március / 12. hét / 2

2023-03-23 | Gyere és nézd meg a hét második adag iparági híreit! Kattints a részletekért!

Pénzcentrum.hu
Drasztikus áremelésre készülnek a magyar szakik: nagyot nézhet, aki felújít, építkezik 2023-ban
2023. március 22. 13:10

A friss felmérések szerint nem fog véget érni az idén az építőipar folyamatos drágulása: a Mapei Kft. friss kutatása szerint a szakemberek ugyanis átlagosan 14 százalékot terveznek emelni az eddigi díjaikon. Ezen kívül az is kiderült, hogy átlagosan mennyi pénzért találhatunk szakembereket.
A Mapei éves sajtótájékoztatóján Markovich Béla, a Kft. ügyvezetője ismertette a cég idei céljait, illetve a nemrég elkészült a cég éves felmérése, amivel az építőipar állapotának, illetve az árak változásának jártak utána.
Ebből kiderült, hogy messze a Pest megyében élők jártak a legrosszabbul, ugyanis itt átlagosan 9409 forintot kérnek el négyzetméterenként az szakemberek, míg Budapesten 9376 forintot. A harmadik legdrágább lett ezzel Komárom-Esztergom, ahol 7673 forintot kértek el. A legolcsóbb a listán pedig 5448 forintos négyzetméterárral Borsod-Abaúj-Zemplén.
Ezek az árak már így is arcpirítóak, azonban a felmérésből kiderült, hogy újabb áremelésre készül a legtöbb szakember: 66 százaléka mondta azt a megkérdezetteknek, hogy áremelést szeretne még az idén. Ez pedig átlagosan 14 százalékosnak ígérkezik.

(…)A kereslet mérséklődése érezhető a szakemberek hangulatán is, kevésbé optimistán tekintenek a jövőbe. A megkérdezett szakember válaszadók 25 százaléka véli úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok. Nem változnak a dolgok az építőipartban a válaszadók 26 százaléka szerint, 49 százalék érzi úgy, hogy jelenleg nem a jó irányba mennek a dolgok az építőiparban.

A teljes cikkért kattints ide!

—————————————————
PiacProfit.hu
Kimászott a gödörből az eurózónás építőipar

Januárban nőtt az euróövezet építőipari termelése éves és havi összevetésben is.
2023. MÁRCIUS 21.

Az euróövezetben az idei év első hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 0,9 százalékos volt az építőipari termelés bővülése. Egy hónappal korábban 0,6 százalékkal esett vissza az építőipari termelés, 2022 decembere volt az első zsugorodást mutató hónap 2021 decembere óta.
Az előző hónaphoz képest szezonális kiigazítással 3,9 százalékkal nőtt az építőipari termelés az euróövezetben januárban az Eurostat első becslése szerint. Decemberben 2,3 százalékos volt a havi csökkenés. Az Európai Unióban 3,5 százalékkal nőtt januárban az építőipari termelés a decemberihez viszonyítva. Decemberben az EU-ban 2,0 százalékkal csökkent az építőipari termelés. Az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal nőtt januárban az EU építőipari termelése, decemberben 0,1 százalékos volt az éves csökkenés.

A teljes cikkért kattints ide!

—————————————————
Index.hu
Változás a lakáspiacon, így alakulnak most a négyzetméterárak
2023.03.22. 14:35

Egyre többen költöznek el a nagyvárosokból, de a négyzetméterárak még így is nőnek – derült ki az ingatlan.com kutatásából, amelyben az állandó lakosok számának alakulását vizsgálták az egyes településeken. Az elemzésben ismertették azt is, hogy a különböző településeken hogyan alakultak az átlagos négyzetméterárak a múlt év első negyedévéhez képest.
Az ország legnagyobb városai közé sorolható vármegyeszékhelyek, valamint több fővárosi kerület zsugorodott a múlt év során az állandó lakosok számát tekintve. Közben pedig az agglomerációs körzetek települései szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.
(…)
Egy év alatt Érd lakossága 821 fővel nőtt, ezzel a budapesti agglomeráció egyik legnagyobb városa vezeti az országos rangsort. Az érdi átlagos négyzetméterárak a kínálati piacon pedig egy év alatt 16 százalékkal, 753 ezer forintra emelkedtek.

A teljes cikkért kattints ide!

—————————————————
Mandiner.hu
Eddig 295 ezer család lakásfelújíását támogatta a kormány az otthonfelújítási programmal

2023. március 22. 13:57

Folyamatos a kérelmek feldolgozása.  „A kormány az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta 295 ezer család otthonának felújítását támogatta összesen több mint 620 milliárd forinttal” – közölte az Index érdeklődésére a Magyar Államkincstár (MÁK). A két évre meghirdetett program tavaly december végi határidejének lezárulta előtt több mint 100 ezer igénylés érkezett a MÁK-hoz, amely megnövelt létszámmal, folyamatosan végzi a kérelmek elbírálását
Az Index szerint január végén a kincstár még 250 ezer családról és 523 milliárd forint folyósításáról adott számot, vagyis az azóta eltelt
két hónapban ez alapján mintegy 45 ezer háztartásnak folyósítottak együttesen hozzávetőleg 97 milliárd forintot. A programban a családok az otthonfelújítási munkájukhoz legfeljebb 3 millió forintos támogatást kaphattak. Az átlagos támogatási összeg az államkincstár legfrissebb, az Index megkeresésére közölt adatok alapján meghaladja a 2,1 millió forintot. A többség tehát a 6 millió forintos keretet nem használta ki, hanem átlagosan 4,2 milliós felújítást végzett el.
A kormány még karácsony előtt döntött arról, hogy bizonyos feltételek esetén az otthonfelújítási támogatások igénylése a 2022. december 31-i határidőről kitolódott egészen 2023. március 31-ig. A plusz három hónap két esetre vonatkozik. Az egyik ilyen, ha a gyermek még magzatként vagy a szülést követően elhalálozik, de bizonyítható, hogy az első számla kibocsátásának vagy a vállalkozási szerződés időpontjában még életben volt. A méltányosság azokra is vonatkozik, akik a támogatást részben vagy egészben napkollektor, vagy napelem telepítésére, cseréjére kívánják fordítani, ha mellékelik a munkálatok kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31-ig megkötött szerződést, illetve a szeptember 30-ig benyújtott, csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

A teljes cikkért kattints ide!

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023