Iparági hírlevél, 2022. november / 46. hét

2022-11-18 | Kattintsatok az eheti építőipari lapszemléért.

Index.huAz építőipari csalók köztünk járnak2022.11.16. 12:27

Építőipari csalókra és kóklerekre figyelmeztet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT), amely internetes oldalán összegyűjtötte, miről ismerhetők fel azok, akik a szakmához nem értő megbízók pénzét akarják kicsalni. A tájékoztatás szerint az egyszerű kóklereket könnyű megismerni a rendezetlen ruházatukról, szedett-vedett piszkos szerszámaikról és az általános rendetlenségről, ami körülveszi őket, a csalókat pedig inkább a mézesmázos stílusuk buktathatja le. Gyanakvásra ad okot, ha a vállalkozó szerződés nélkül akarja elkezdeni a munkát, ha nincs jelen az interneten, nincsenek ellenőrizhető referenciái, továbbá, ha minden összeg három nullára végződik az ajánlatában, vagyis csak nagyjából számolta ki a költségeket, illetve az is fejtörésre adhat okot, ha elzárkózik az árgaranciától.

További részletekért katt ide!

Magyarnemzet.hu
Egyre kevesebben tudnak hitelt felvenni lakásvásárláshoz
2022.11.17. 12.00

Körvonalazódnak a lakáspiaci fordulat első jelei: visszaesett az adásvételek száma, kevesebben tudnak lakáshitelt felvenni. Míg a második negyedévben még jelentősen drágultak a lakások, a harmadik negyedév már az árnövekedés lassulását is jelzi.Szeptemberben 34 százalékkal csökkent a lakáspiaci adásvételek száma az előző év azonos időszakához képest, a mérséklődés országos és általánosnak mondható – mondta Winkler Sándor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető közgazdasági elemzője a jegybank Lakáspiaci jelentésének bemutatásán.További részletekért katt ide!

Napi.huVeszélyben lehet egy balatoni strandSzász Péter, 2022. november 17. csütörtök, 06:40
Mégis megépülhet az a 175 hajós kikötő a balatonföldvári strand területén, aminek az építési engedélyét szeptemberben hatályon kívül helyezte a bíróság. A Veszprém Megyei Kormányhivatal néhány napja azonban újra kiadta az engedélyt. Helyi civilek szerint újra veszélybe került a strand – írja az rtl.hu.
További részletekért katt ide!

Haszon.huÉpítési kedvben ez a megyénk a listavezetőMOLNÁR JÁNOS 2022-11-17
Az idei év első felében még kitartott a hazai lakásszektor növekedése, de már egyértelműen látszanak a ciklusforduló jelei. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a kiadott építési engedélyek számának első három negyedévi látványos növekedését is indokolt kellő óvatossággal kezelni.Jó negyedévet zárt a KSH gyorstájékoztatója szerint a hazai lakásszektor: a július-szeptemberben átadott 4,5 ezer otthon az utóbbi 12 év legjobb harmadik negyedévi eredménye. Ezzel idén már 13.617 új lakást adtak át, ami 7,7 százalékkal több, mint amennyit tavaly az év első kilenc hónapjában. Ezen a sikeren azonban igencsak egyenetlenül osztoznak a különféle települések. A községekben 36 százalékos, a megyei jogú városokban 22 százalékos, a kisebb városokban pedig 7,7 százalékos a növekedés, míg a fővárosban 10 százalékos a csökkenés.Budapest kiemelkedő növekedésében az is szerepet játszik, hogy a viszonyításként tekintett 2021-es év első háromnegyedében különösen alacsony (4.215 db) volt az itt kért építési engedélyek száma. Az idén kilenc hónap alatt kiadott 8.400 engedély tulajdonképpen csak visszatérés a 2018-2019-es szint közelébe, amikor is ez idő alatt 8-10 ezer lakásépítést jelentettek be. Volt egy különös hajtóereje is ennek az évnek: nyár közepéig még úgy lehetett tudni, hogy az 5 százalékos kedvezményes lakásáfát csak az idén december 31-ig bejelentett építkezéseknél alkalmazhatják (aztán ezt egy júliusi döntéssel meghosszabbították két évvel). Ez is látványosan ösztönözte az engedélyek nagy számú indítását.Bár a vidéki városok és községek átlageredménye legfeljebb szinten tartást jelez az építési kedvben, valójában néhány nagy megyei sikersztorit is mutat a statisztika.Például Baranya a január-szeptemberben kiadott építési engedélyek alapján még a főváros 99,3 százalékos éves bővülését is felülmúlta a maga 109,3 százalékos növekedésével.Ugyancsak kiemelkedően szerepelt Szabolcs-Szatmár-Bereg (+46,4%), Zala (+39,9%) és Győr-Moson-Sopron (+31,7%). A megyék többségében azonban már gyengébb volt az építési kedv, mint egy évvel korábban. A sikerskála szomorúbb végén találjuk Bács-Kiskunt (-28%), Hajdú-Bihart (-34,3%) és Tolnát (-59%).
További részletekért katt ide!

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem