Iparági hírlevél, 2022. november / 47. hét

2022-11-23 | Kattintsatok az eheti építőipari lapszemléért.
Index.hu

Megéri felújítani, ha emelkednek a rezsiköltségek2022.11.18. 14:11Érdemes kihasználni a meglévő otthonfelújítási állami támogatásokat, mert az elérhető rezsicsökkentés révén a kedvezményesen felvett hitelek pár év alatt visszafizethetők, ezt követően pedig a rezsispórolás már a család jövedelmét gazdagítja. Az MNB számításai szerint egy tipikus Kádár-kocka esetében a hőszigetelés, a nyílászárócsere és a gépészeti felújítás (például kazáncsere) révén lehet a legtöbbet megtakarítani a fűtésszámlából.A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KSH-adatokon alapuló felmérése alapján itthon a leggyakoribb épülettípus az 1945–1980 között épült családi ház, az úgynevezett Kádár-kocka. Ezek energetikai besorolása messze elmarad az átlagos energiafogyasztással rendelkező épületekétől: eredeti formájukban, felújítás nélkül energetikai besorolásuk GG–HH-II között szóródik. Ez körülbelül négyszeres energiaigényt jelent az átlag alatt fogyasztó AA-BB-CC besorolású ingatlanokhoz képest.A Kádár-kockák többsége eredeti (felújítás nélküli) állapotukban szigetelés nélküli falazattal és tető/födém szerkezettel, egyrétegű üvegű ablakokkal és fa nyílászárókkal, gáz/vegyes tüzelésű kazánnal, valamint konvektoros/radiátoros hőleadókkal rendelkezik. A külső hőszigetelésen túl ezen eszközök bármelyikének cseréje fontos lépést jelent az energiatakarékosság felé, azonban jelentős energiamegtakarítás a műszakilag helyes sorrendben elvégzett, komplett felújítás esetében érhető el.

—————————————————

VG.huFelszívódnak a károkozók, kötelezővé tennék az építőipari felelősségbiztosítást2022.11.15 | Szerző: S. T.

Biztosítás híján még érvényes bírósági ítélet birtokában sem jutnak pénzhez a károsultak, miközben a károkozók is sokszor csődbe mennek. Újra  indítványozza ezért a kötelező felelősségbiztosítás bevezetését az építőiparban a szakszövetség. A változtatással a kóklerek ellen is sokat lehet tenni.

Tovább a Vg.hu-ra a részletért! 

—————————————————

Profitline.hu 

Nőtt az euróövezet és az EU építőipari termelése2022. 11. 17. 23:30Az euróövezetben 0,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés szeptemberben az előző hónaphoz képest, amikor 1 százalékos esést jegyeztek fel. Éves viszonylatban az építőipari termelés bővülése 1 százalékra lassult az augusztusi 2 százalékos növekedéshez képest – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön nem végleges adatként.

Részletek itt!

VG.huLakást és házat is lehet venni Budapesten harmincmillió forintért2022.11.18. 12:03

Meglepő, de a sokak által kedvelt panelek ára csökkent a legnagyobb mértékben a fővárosban, ahol az októberben mért 716 ezer forintos átlagos négyzetméterár 6 százalékkal kedvezőbb a harmadik negyedévben mérthez képest. Ez a változás egy kétszobás lakás árában kétmillió forintot jelent átlagosan – közölte friss elemzésében az Otthon Centrum.(…)  A fővárosban egy mindössze 30 négyzetméteres téglalakás vásárolható 30 millió forintból, az  Otthon Centrum átlagolt harmadik negyedéves adatai szerint. A legkisebb, mindössze 22,5 négyzetméteres alapterületű lakást a XII. kerületben lehet megvenni ennyiért, míg a többi budai kerületben is jobbára csak egy 30 négyzetméteres lakásra futja a megadott összegből. A Belvárosban is hasonló nagyságú ingatlanokra van esély 30 millióból, a VII. kerületben már 35, a VIII. kerületben 36 négyzetméterre lenne elég 30 millió forint.

A külső pesti kerületekben viszont akár 40 négyzetméter feletti, másfél szobás lakást is találhat az, akinek ennyi pénze van. A legnagyobb alapterületű ingatlant a X. kerületben lehet kapni 30 millióból, Kőbánya térségében már 47 négyzetméteres lakás is elérhető ennyiért.A téglalakásoknál bő 10 négyzetméterrel nagyobb (39 négyzetméteres) panellakás vásárolható 30 millióból. Budán a négyzetméterár átlagos értéke alapján a III. kerületben 38, míg a XI. kerületben már csak 33 négyzetméter jönne ki ekkora összegből. A népszerű XIII. kerületben szintén 38, a XIV. kerületben pedig 37 négyzetméterre elég ennyi pénz.A külső pesti kerületekben azonban másfél, kétszobás lakás is vásárolható ezért az összegért.

További részletek a Vg.hu-n olvashatók!

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem