Iparági hírlevél, 2022. november / 45. hét

2022-11-07 | Kattintsatok az eheti építőipari lapszemléért.

Infostart.hu
KSH: szeptemberben 11,3 százalékkal nőtt az ipari termelés
2022. november 08., kedd 09:02 | MTISzeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal emelkedett. Az előző havihoz viszonyítva 1,6 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján – jelentette kedden első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

VG.hu
Itt a fordulat: megindult az árcsökkenés a lakáspiacon
2022-11-07 13:50
Csendes árcsökkenés kezdődött a használt lakások piacán, egyre többet kell várni a vevőkre, akik egyes ingatlankategóriákban előnyös alkupozícióba kerülhetnek. Piaci szereplők érzékelése szerint hónapról hónapra 20–50 százalékkal marad el a kereslet az előző évitől. Május óta érzékelnek erőteljes visszaesést a lakáspiaci keresletben a GDN Ingatlanhálózatnál – tájékoztatta lapunkat Gadanecz Zoltán, a cég alapító tulajdonosa. Az országszerte több mint 70 irodával működő hálózat vezetője szerint hónapról hónapra mintegy 20–50 százalékkal marad el a kereslet az egy évvel korábbitól.

A RÉSZLETEK IDE KATTINTVA OLVASHATÓK A VG.HU-N!

Haszon.hu
Gyárleállások és elbocsátások a magyar építőanyag-iparban
KÓNYA ÁDÁM 2022-11-04
Számos hazai építőanyag-ipari nagyvállalatot érint a megrendelések visszaesése és az energiaárak elszállása. Emiatt van, amelyik hónapok óta szünetelteti a termelést az üzemében, más cégek pedig elbocsátásokkal próbálják kezelni a helyzetet.
Csökkent a kereslet a kerámiacsempékre és lapokra: az energiaárak megugrása miatt hónapok óta nehézségekkel küzd a kerámiacsempék és lapok gyártásában itthon piacvezető Zalakerámia, hiszen a gyáraikban gáztüzeléssel előállított forró levegővel égetik a termékeket – írja a 24.hu. A vállalat ezért mindkét üzemében – a Zala megyei Tófejen és a Nógrád megyei Romhányban – leállította a termelést a nyár közepén, bár október végén a tófeji gyár újraindult. A leállások miatt a dolgozókat állásidőre küldték, vagyis az alapbérüket kifizetik, illetve karbantartási munkára berendelhetik őket, de a gépsorokon nem termelnek. A kapacitások visszaépítése nagyon nehéz az építőanyag-gyártásban: a munkatársakat azonnal elszipkázzák más szektorokból. Az üzemleállás szintén kockázatos lépés, mert az ágazatban nagyon könnyen és gyorsan el lehet veszíteni a piaci részesedést: ha nincs kibocsátás, akkor a versengő import kiszorítja a kereskedelmi hálózatok kínálatából az adott termékszortimentet – nyilatkozta Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke.
Más vállalatoknál is gondok vannak: kevesebb rendelés érkezik tetőtéri ablakokat és árnyékolókra is. Ezrét a Velux fertődi üzemében a termelés egyes területein nyolccal csökkentették a munkanapok számát az év végéig.
Azt tartjuk szem előtt, hogy intézkedéseinkkel biztosítsuk a jövőbeni üzletmenetünket és ezzel együtt munkavállalóink hosszútávú foglalkoztatásának lehetőségét. Ennek része volt a termelési kapacitásunk kiigazítása és – az elmúlt év extrém mennyiségű megrendelésének kezelése után – visszaállítása normál üzemmódra – közölte a cég.

A RÉSZLETEK IDE KATTINVA OLVASHATÓK A HASZON.HU-N!

Infostart.hu
Lehet, hogy költöznie kell majd a magyar Országgyűlésnek

2022. november 3.

 A kormány nekiveselkedik az épület belső felújítását előkészítő munkának, a pénz első részletét már félre is tették rá.A kormány szerint nem várhat tovább a Parlament épületének belső felújítása, 2023-ban az előkészítésre elkülönített 457,42 millió forintot – szúrta ki a Magyar Közlönyből az Index.

A RÉSZLETEK IDE KATTINTVA OLVASHATÓK AZ INFOSTART.HU OLDALON.

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem