Iparági hírlevél, 2023. január / 3. hét

2022-12-13 | Kattintsatok az eheti építőipari lapszemléért.

AzÜzlet.hu (MTI nyomán)
KSH: decemberben 24,5 százalék, 2022-ben 14,5 százalék volt az infláció
2023. január 13.
Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.
2022-ben az előző évhez képest a fogyasztói árak átlagosan 14,5 százalékkal nőttek, ezen belül a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak 26,0 százalékkal. A háztartási energia ára 21,7, a tartós fogyasztási cikkeké 12,2, az egyéb cikkeké 12,0, a szeszes italok, dohányáruké 9,9, a szolgáltatásoké 7,1, a ruházkodási cikkeké 5,5 százalékkal emelkedett. A fogyasztói árak a nyugdíjas háztartások körében átlagosan 15,2 százalékkal nőttek.

A teljes cikkért kattints ide!

——————————————

Portfolio.hu
Hivatalosan kinevezték az Energiaügyi Minisztérium államtitkárait
2023. január 13. 07:59
A frissen felállított Energiaügyi Minisztérium most már hivatalosan is két államtitkárral működik. A kinevezésünk hivatalosan december 1-től érvényes, de Novák Katalin elnök is későn írta alá az erről szóló határozatot, amit még később tettek közzé a Magyar Közlönyben. Más minisztériumokban is változás lesz az államtitkároknál.
Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára volt a tavaly felállt új kormányban, ezért ő a területről érkezik. Korábban európai uniós ügyekért felelős államtitkár volt az Igazságügyi Minisztériumban.
Koncz Zsófia, aki miniszterhelyettes lesz,  ez előtt a Technológiai és Ipari minisztérium miniszterhelyettese volt.
Raisz Anikó pedig 2019-től 2022-ig az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, majd a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára lett, mielőtt a minisztérium kihasította a kormány az energetikai területet.

A teljes cikkért kattints ide!

——————————————
Építészfórum.hu
Felújíthatják az egykori szerencsi cukorgyár védett épületét

2023.01.12. 13:02
Felújítanák az egykori cukorgyári irodaépületet Szerencsen, a helyi önkormányzat kiírta a közbeszerzést a kivitelezési munkákra. A leírás szerint a volt cukorgyár területén lévő egykori központi irodaépület részben alápincézett, földszint + egy emelet szintszámú épület, amely ipari műemléki területen áll, de önmagában is műemléki védettséget élvez. Mint arra felhívják a figyelmet, a kivitelezési tevékenység örökségvédelmi bejelentéssel és nem engedéllyel érintett. A munkálatok elsősorban állagmegóvásra és felújításra irányulnak; az egyik fő feladat a tető rendbetétele. Jelenleg a fedés ugyanis több helyen hiányos, és a bádogozás is felújításra szorul. A fa fedélszerkezet viszonylag jó állapotú, a szerkezeti elemek cseréját megközelítőleg 15% faanyag-pótlással tervezik. A beázások következtében a homlokzaton vakolatleválások keletkeztek, és a fa homlokzati nyílászárókat is fel akarják újítani.

A teljes cikkért kattints ide!

——————————————

Profitline.hu
Az enyhe tél ellenére jobb lakásokat kíván a piac
2023. 01. 12. 14:00

A rezsiköltségek emelkedésének hírére nyáron még csak valószínű volt, de az év végére már a számszerűsíthető jelei is megmutatkoztak annak, hogy az enyhe tél ellenére is felértékelődik az energiahatékonyság szerepe és a piac figyelme mindinkább az olcsóbban fenntartható lakások felé fordul. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője úgy látja, tartós lehet ez a trend, fennmaradhat akkor is, ha már enyhül az emelkedő fenntartási költségek okozta kezdeti bizonytalanság.

A teljes cikkért kattints ide!

 

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023