Mi a jobb megoldás idős korban: kád vagy zuhanyzó?

idős hölgy a kádban

A fürdőszoba idős korban meglehetősen veszélyes terep. A korlátozott mozgás és a korral jelentkező gyengeség miatt már az is nehézséget okoz, hogy belépjenek a kádba és kiszálljanak onnan. A művelet közben azonban könnyen megcsúszhatnak a vizes padlón, amiből akár csonttörés, vagy egyéb kellemetlen baleset is lehet. Mit tehet ez ellen? Vajon a kád vagy a tusoló az előnyösebb megoldás?

Fürdőkád

A kád egy praktikus és gazdaságos választás lehet. Kivéve persze, ha már nehezünkre esik ki-be mászni belőle. Szerencsére vannak olyan modern megoldások, amik ezt a problémát is ki tudják küszöbölni. Amennyiben van elég hely a fürdőszobában egy fürdőkádnak és idős korunk ellenére sem szeretnénk lemondani a hosszantartó relaxáló lubickolásról, akkor a kád lehet az ideális választás. Ilyen esetben vízhasználat szempontjából is jobban megéri ezt választani.

Idős korban egy hagyományos kád használata problémás lehet. Érdemes alacsonyabb falmagasságú (55 cm alatt) változatot választani és a falra fogódzót felszerelni, hogy könnyebbé tegyük a használatát. További óvintézkedésként érdemes a kád vagy a zuhanyzó aljára csúszásgátló, elé pedig csúszásmentes szőnyeget leteríteni.

A kád legnagyobb előnye a zuhanyzóval szemben, hogy nemcsak elmerülni, hanem zuhanyozni is lehet benne, csak egy zuhanyfüggönyt, egy zuhanyfejet és egy erre alkalmas csaptelepet kell beszereznünk hozzá. Fordítva ez nyilván nem igaz.

Nagyon praktikus megoldás lehet még az aszimmetrikus kialakítású kád, amelynek az egyik fele direkt úgy van kialakítva, hogy tusoláshoz is kényelmes legyen. Ezeknél az ülőrész egy tágas, mélyített zuhanytálcában folytatódik, így ennek köszönhetően kényelmesen le is lehet ülni zuhanyozás közben. Ez rendkívül hasznos lehet például lábmosáskor. Olyan változat is létezik, aminek a kialakításából adódóan van ülőkéje is, amely idős korban szintén nagyon praktikus.

Egyre gyakoribbak az olyan kádak, amelyek a kád és a zuhanyzó előnyeit egyesítik. Ez az úgynevezett zuhanykád, amelynek az egyik felén nyitható ajtó van, amely megkönnyíti a be és kiszállást. Ha meg akarjuk tölteni vízzel, akkor csak becsukjuk a kád ajtaját és tele engedhetjük. Hátránya, hogy ha nem akarunk átlépni a kád falán, akkor meg kell várnunk a kádban ülve, amíg az összes víz lefolyik.

A kád elleni érv szokott lenni, hogy nehézkes takarítani, ami idős korban már szintén problémás lehet. Ma már kapható öntisztuló zománcfelülettel rendelkező kád is, ami sokat könnyít a mindennapokon.

Zuhanyzó

Szűk fürdőszoba, illetve súlyosabb mértékű mozgáskorlátozás esetén, érdemesebb inkább zuhanykabinban gondolkodni, leginkább azért, mert egy zuhanykabin esetében sokkal könnyebb a ki- és bejutás. Olyat válasszon, aminek a zuhanytálcája a lehető legalacsonyabb peremű és csúszásgátlóval is el van látva.

Választhatunk épített vagy készen kapható zuhanyzók közül. Az épített zuhanykabin előnye, hogy teljesen az igényeinkre szabható. A gyári, akril kabinok némelyikében a kialakítás része az ülőke, az építettnél pedig dönthetünk, hogy építünk-e magunknak ülőhelyet a tusolóba, vagy inkább a falra szerelt, lehajtható változat mellett tesszük le a voksunkat. A zuhanyozás élvezetét masszázs kabinnal lehet növelni, amelyben különböző irányból, különböző programok szerint jön a vízsugár, amellyel a fáradt végtagokat lehet masszírozni. Olyan zuhanykabin is létezik, amibe be van építve néhány extra is: rádió, telefon stb. Ezek nyilván sokkal nagyobb beruházást igényelnek, mint egy fürdőkád.

Zuhanyfal, avagy walk-in zuhanyzó

Ha a helység elrendezése vagy a költségvetés nem teszi lehetővé a zuhanyzó kiépítését, szerezzen be egy zuhanyfalat. Ez nemcsak gazdaságos, hanem helytakarékos megoldás is. Ráadásul mutatós és könnyen tisztítható. Pár fogantyúval és csúszásmentes zuhanytálcával vagy csúszásgátló szőnyeggel könnyen biztonságossá tehető.

Hasznos fürdőszobai kiegészítők időseknek

Kapaszkodók

A kapaszkodó egy bizonyos kor fölött létszükségletté válik a fürdőszobában. Két féle típus közül választhatunk: vannak falra rögzített kapaszkodók, amelyeket közvetlenül a falra szerelhetünk, illetve a tapadókoronggal szerelt kapaszkodók. A tapadókoronggal rögzített fogantyúkat könnyű áthelyezni máshova, viszont kevésbé stabilak, mint a falra rögzített társaik.

Párátlanítók

Zuhanyzás vagy fürdés után a pára lecsapódik a fürdőszoba felületein, ami síkossá teszi azokat. Ezt a problémát orvosolja a párátlanító. Gyorsan magába szívja a nedvességet, ezáltal száraz marad a helység és csökken az elcsúszás kockázata.

Zuhanyszék

Idős korban extra erőfeszítést igényelhet a zuhanyban állás, a mosakodás vagy akár a zuhanyfej megfogása. A zuhanyülés megoldást jelenthet számukra. A gyártók több féle zuhanyfülkét és a zuhanyszéket kínálnak némileg különböző funkcionalitással. Mindenképpen olyat érdemes választani, aminek csúszásmentes lábai vannak, vagy a falra lehet szerelni.

Csúszásgátló szőnyeg

Akár kádról, akár zuhanyról van szó, érdemes a kádba/zuhanytálcába csúszásgátló szőnyeget teríteni, hogy megelőzzük a baleseteket.

Természetesen mindezen óvintézkedések nem helyettesítik az emberi éberséget és nagyon fontos annak biztosítása, hogy a fürdőszoba biztonsági és higiénia szempontokból is megfelelő legyen. Az erős világítás, a mozgáshoz elegendő hely, valamint a jó páratartalom-szabályozás mind elengedhetetlen a biztonsághoz egy idős ember fürdőszobájában.

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023