Miből épüljön a tető?

Házépítésnél a tető az egyik legfontosabb beruházás. Szinte örök életre szól, valamint védelmet és biztonságot nyújt az összes külső hatással szemben. Tűzzön a nap, vagy essen a hó, süvítsen szél, zuhogjon zápor vagy zivatar, jó, ha akad egy masszív tető a fejünk felett, ami bírja a strapát és nem ázik át. Az elérhető alapanyagok listája folyamatosan bővül, emiatt egyre nagyobb fejfájást okozhat a döntés, hogy akkor melyik díszelegjen a házunkon.

A megfelelő alapanyag kiválasztása

Mindenki olyan alapanyagot választ, amilyet szeretne, de azért érdemes megnézni, hogy a szomszédok milyen anyagot és stílust használtak. Ahol van törvényi megkötés az egységes utcaképre, ott nyilván leszűkül a lista, más esetben viszont van lehetőség kilógni a házsorból.

Népszerű alapanyagok

Bitumenes zsindely és lemez

Ízléses megjelenésű, könnyű és gyorsan felszerelhető alapanyag, rengeteg színben és formában kapható, ráadásul az ára is kedvező. Sajnos ez alá nem lécezés, hanem deszkázat kell, ami megemeli a költségeket. A felszerelésénél sajnos döntő többségben csak simán ráhelyezik az OSB lapra. Se alátétfólia, se kiszellőztetés… Így aztán felforrósodik a tető, ami már rövidtávon is a halálát jelentheti.

Fémlemez

A minimál stílusú és az alacsony hajlásszögű házak kedvelt fedése. Elegáns, de ugyanakkor drága megoldás. Felrakásához teljes felületű deszkázat szükséges. Sajnos a fém nem a legjobb hőszigetelő és hőtároló anyag, de a legextrémebb körülményeknek is ellenáll. Sokan hiszik, hogy a viharban elhajlik, eltörik, elviszi a szél, ha alákap, de mivel horganyzott acéllemezről beszélünk, ez nagyon extrém esetben fordulhat csak elő. Az is tartja magát, hogy túl van árazva, pedig nem. Az acél sajnos ennyibe kerül.

Palafedés

A természetes pala kinézetét a természet alakította ki. A terméspala nagyon esztétikus és praktikus, csak az ára elég borsos. A felrakásához komoly szakértelem szükséges, házilag ne kezdjen hozzá. Ha ragaszkodik a palatetőhöz, de szeretné, hogy a számlájáról kevesebb pénz hiányozzon, érdemes inkább rostcementből készült műpalába beruházni.

Természetes anyagok

Sokak számára vonzóak lehetnek a régi stílusú, nád és zsúpfedeles tetők. Rendkívültetőcserép felrakása házilag környezettudatos választás, viszont tűzvédelmi szempontból veszélyesebb is és folyamatos karbantartást igényel.

Betoncserép

Esztétikus kinézete és variálhatósága, valamint strapabírósága miatt kelendő. Változatos formákban kapható, tetszőlegesen színezhető. A gyártók rengeteg stílusban gyártják, így tényleg csak a képzelet szabhat Önnek határt.

Égetett kerámia tetőcserép

A kerámia a legősibb alapanyag. Már évezredekkel ezelőtt is használták csapadékvíz ellen és árnyékolásra. Rengeteg színben és formában kapható. Magyarországon ez a legelterjedtebb alapanyag. Rendkívül tartós, és légáteresztésben lekörözi vetélytársait. Hátránya, hogy nagy nedvszívó képességű és kissé törékeny.

Beton vagy kerámia?

Ha nem szeretne lyukra futni, érdemes e két legnépszerűbb alapanyag közül választani.
A két alapanyag között mindössze 10% érdemi különbség van. Mindkettő rendkívül változatos színekben és formákban kapható, ránézésre nehéz dönteni, hogy melyik lesz a megfelelő választás. Mindkettő mellett vannak racionális, szakmai érvek, de inkább a márkák ismertsége és a tetőcserepek külleme szokta eldönteni a kérdést.

Összességében elmondható, hogy kerámiacserépnek jóval nagyobb a hagyománya, mint a betonnak, de nem szabad elfelejteni, hogy nem a tetőcserép típusa számít igazán, hanem a minősége. Egy olyan gyártóban, amely a termékére 30 és 50 év közötti cseregaranciát vállal, bátran megbízhat.

Válasszon széles tetőcserép kínálatunkból, és kérje kollégáink szakmai segítségét a megfelelő cserép kiválasztásában!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023