Mikor térül meg a homlokzati fal hőszigetelése?

hőtérkép

A rezsicsökkentés módosításával azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosai jártak rosszul, akik régi vagy rossz szigeteléssel ellátott otthonokban élnek, ezért érdemes elgondolkozni, hogy miként lehet csökkenteni a fűtési költségeket. Az egyik lehetséges út a házak megfelelő homlokzati hőszigetelése, aminek a legfontosabb elemeit mutatjuk most be.

Hőszigetelés fajtái

A piacon Jelenleg több különböző hőszigetelési technika és anyag közül választhatunk. A választás során elengedhetetlen felmérni ingatlanunk tulajdonságait és a rászánt összeget, hogy biztosan – ár-érték arányban – a legjobb megoldást választhassuk.

szigetelés1. Kőzetgyapot

A hőszigetelésben kevésbé jártas személyek számára is ismerősen csenghet a „lélegző hőszigetelés” vagy másnéven kőzetgyapot, mint hőszigetelő anyag. Ezt az anyagot általában régebbi épületeknél, illetve tetőterekben használják. Tűzvédelmi szempontból is az egyik legjobb hőszigetelőanyag, ellenáll a kártevőknek és kiváló páraáteresztő képességgel is rendelkezik.

2. Üveggyapot

A kőzetgyapothoz hasonló üveggyapot gyártásához általában újrahasznosított üveget használnak. Könnyen kezelhető, tartós, és jó tűzvédelmi besorolása miatt könnyűszerkezetes épületek hőszigetelésére előszeretettel használják.

3. Expandált polisztirol lap – EPS

Az egyik legelterjedtebb hőszigetelési megoldás az EPS. Népszerűsége a könnyű kezelhetőségben és kedvező árában rejlik. Mindezek mellett legnagyobb hátránya, hogy elsősorban homlokzati hőszigetelésre javasolt, mert lábazati hőszigetelőnek gyenge, és víz hatására kevésbé stabil.

4. Grafitos homlokzati polisztirol lap

A fentebb említett EPS-hez képest a grafitos homlokzati polisztirol lap modernebb, illetve hatékonyabb, mivel kevésbé vastag lappal is ugyanazt a hőszigetelési fokot érjük el. Éppen ezért olyan helyeken, ahol nincs sok hely a hőszigetelésre kimondottan javasolt és előszeretettel alkalmazott hőszigetelési megoldás.

Hőszigetelés költségei

A hőszigetelési technikák mellett az egyik leggyakoribb kérdés a hőszigetelés kapcsán, hogy milyen áron szigetelhető be egy-egy ház vagy lakás. Ez azonban egy hibás kérdés, hiszen a költség nem feltétlenül tükrözi a megtérülési időt! Így javasoljuk, hogy ha hőszigetelésre szánjuk el magunkat, akkor a költségek mellett mindenképp vegyük számításba a megtérülési időt is.

hőtérképEz sok mindentől függhet, például a ház nagysága mellett, a ház falainak építőelemei (vályog, tégla stb.), illetve a fűtési mód (gázfűtés, klíma, hőszivattyú) is mind befolyásoló tényezők. Lényeges a hőszigetelés vastagsága is, hiszen máshogy kell kalkulálnunk, ha 10, vagy ha 15 cm-es hőszigetelést tervezünk.

A fentiekből is látszik, hogy ez igen komplex, több tényező átgondolását igénylő számítás. Éppen ezért javasoljuk, hogy a homlokzati hőszigetelést mindig szakember végezze, és az előzetes árkalkulációt követően számoljuk ki a megtérülési időt is, majd ez alapján hozzunk döntést.

Bízunk benne, hogy most már sikerül átlátni a hőszigetelés rejtelmeit, és mindenki megtalálja a számára megfelelő hőszigetelési technikát, így már a megfelelően szigetelt otthonában várhatja a hideg időt.

Alapanyagokért pedig forduljon szakértő munkatársainkhoz!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023