Milyen anyagból készülhetnek szaniterek?

Sokaknak talán ismerős lehet az a helyzet, amikor új kádat szeretnének beépíteni, és egy áruházban vagy szaküzletben keresik a fürdőszobai részleget, ahol a szaniterek feliratot látják, és nem is tudják, hogy valójában jó helyen vannak. A szaniter ugyanis a mosdóhigiéniai termékek gyűjtőfogalma. Ide tartoznak a mosdókagylók, a mosdótálak, a WC csésze, a bidé, a piszoár, a fürdőkád, a zuhanytálca és a zuhany kabin.

Alapvető elvárás: a hosszú élettartam

A szaniterekkel szemben rengeteg követelmény sorakozik. Például jól kell bírniuk a használatot, hiszen hosszú éveken keresztül minden nap rálépünk, beleülünk, nekidőlünk, stb. A megfelelő vízállóság, vízlepergetés talán a legfontosabb elvárás velük szemben, illetve hogy jól ellenálljanak a súrolásnak, karcolódásnak, amik takarításkor előfordulnak. Mindezeket persze jó, ha minél alacsony előállítási költségek mellett tudják biztosítani, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő kádat, mosdókagylót, stb.

A pontos típus kiválasztásában számos szempont meghatározó: méret, anyag, forma, és végül, de nem utolsó sorban az ár. Ebben a cikkben most kifejezetten ezen kiegészítők anyagával kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze, amik jól jöhetnek akár egy teljesen új fürdőszoba tervezésekor vagy felújításkor is. Nézzük sorban!

 Alapanyagai

A korszerű gyártási követelményeknek és a különböző stílusoknak megfelelve, ma már az alapanyagok használata is sokkal szerteágazóbb lett.

Fa

A természetközeli érzés garantált a fából készült fürdőkád használata közben. Stílusuk is meglehetősen egyedi tud lenni, tartós és környezetbarát. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nehezebben tisztíthatóak, és a teljes vízhatlanság csak extra költséggel oldható meg.

Természetes kövek

Ide tartozik a márvány és a gránit, melyek a  prémium kategóriát képviselik. Leginkább egyedi változatú mosdótálak és mosogatók készülnek ezekből az anyagokból. A márványról jó tudni, hogy nagy a vízfelvevő képessége, ezért vonzza a szennyeződéseket, emiatt mindenképp kíméletes tisztítószert kell alkalmazni! A gránit esetében ilyen gond nincs, ráadásul egyedülállóan széles választék is rendelkezésre áll belőlük.

Szintetikus anyagok: műanyag, akril

Ebben a kategóriában a legszélesebb a kínálat, hiszen kedvezőbb az árfekvésük. Hátrányuk sajnos, hogy felületüket elég gyorsan tönkreteszik a vegyszerek, és nem nagyon bírják a súrolást sem. A jó minőségű akril és akril-szilikát kompozit anyagból készült változatok már a felsőbb árkategóriába tartoznak.

Porcelán

Ha egy mosdókagylót, kádat vagy WC-t képzelünk magunk elé, akkor szinte biztos, hogy először mindenki a porcelánból készült változatot látja maga előtt. Nem is csoda, mert a porcelán a leggyakrabban használt szaniter alapanyag, aminek nem is igazán van versenytársa. Víz- és hőálló, állja az erős súrolást és a vegyszereket, plusz egészen olcsón előállítható.

A szaniterkerámiák gyártásában kétféle változata van, a kristályporcelán és a félporcelán (fajansz). A kristályporcelán a magasabb hőfokon való égetés miatt kifejezetten ellenálló képességgel bír és felülete extra kemény. A minőségi félporcelánok meglehetősen elterjedtek, az egyszerűbb előállítás és a megfizethetőség miatt. Egy újabb technológiai megoldásban a kerámia másodszori kiégetésével biztosítják azt, hogy a szaniterek felülete porózusmentes, teljesen vízlepergető és foltmentes legyen.

A szaniterek porcelánból is készülhetnek

Zománcozott fém

Réges-régen ebből az anyagból készültek például a lavórok, a mosdókancsók, a szappantartók, de még ma is gyártanak zománcozott fémből ún. lemezkádakat és zuhanytálcákat. A zománc sajnos nagyon érzékeny, és hosszútávon nehezen áll ellen a súrolószereknek, és az esetleges fizikai behatásokat, ha például beleesik a kádba a zuhanyfej vagy bármilyen nehezebb tárgy. Ilyen esetben legyen nagyon résen, mert a zománc alatt megbúvó fém réteg gyorsan rozsdásodni kezdhet!

Zománcozott fém szaniter (kád)

Rozsdamentes acél

Általában olyan helyeken építenek be rozsdamentes acélból készült szanitert, ahol azok várhatóan nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve. Ilyen hely például a vasúti kocsik, a repülőgépek mosdói vagy a nagyüzemi konyhák, éttermek mosogatói. A rozsdamentes acél nagy előnye, hogy nehezen sérül meg és könnyű is, így praktikus szállítani, és pl. a repülő sem kap extra súlyt miatta. Arra ügyeljen, hogy bizonyos vegyszerek hatására a felületük foltossá és mattá válhat. Egyedi tervezésű változatokat is láthatunk például egy loft lakásban, ahol a keményebb ipari stílus és a harmonikus otthoni hangulat találkozik.

Üveg

Ebből az anyagból főként mosdótálakat készítenek, ami egészen biztos, hogy exkluzív hangulatot kölcsönöz majd a fürdőszobának. Hasonlóan a zománchoz, az üveg is extrán sérülékeny, ezért nagyon fontos, hogy körültekintően használjuk.

különleges üveg szaniter

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023