Milyen anyagok szükségesek egy kutyaházhoz?

kutya

Kutya hidegben a meleg, biztonságot adó kutyaotthon a nyerő. Nem csak mi, emberek szeretünk a hideg elől bemenekülni a jó meleg szobába. Miért tagadnánk meg ezt az érzést az ember legjobb barátjától? Milyen anyagokat használjunk a kutyaház építéséhez? Mivel szigeteljünk?

lécekFelsorolunk néhány anyagot a teljesség igénye nélkül, amelyek megfelelőek lehetnek a kutyaház építéséhez.

 • Gyalult deszka, puhafa és keményfa lécek (Ötlet: Egyszer használatos raklapot is felhasználhat a szigetelt kutyaház vázának).
 • Kültéri lambéria.
 • Osb lap, belső térben farostlemez, bútorlap.
 • Időjárásálló fa-műanyag kombó: a WPS. Ez szinte örök életű.
 • Ha még néhol fellelhető a Betonyp lap, mely cement farost keverékből préselt lap, kifejezetten időjárásálló anyag.
 • PVC lap, gumilap a padló szigetelésére
 • Ha valaki kicsit jártas a kőműves munkában, akkor készíthet kutyaházat téglából is. Ezt legalább biztos nem fújja el a szél. Hátránya a
 • helyhez kötöttség, ami egy kutyaház esetében sokszor okozhat plusz fejfájást például egy kert átrendezésekor.
 • Természetesen fakonzerváló festékre is szükség lesz. Ezek lehetnek lazúrfestékek, farontó szervezetek elleni alapozó festékek, vagy csak kettő az egyben kerítés festékek, illetve ezek kombinációi.
 • Kötőelemek, úgymint: facsavarok, szegek, szegezőlemezek, időjárásálló ragasztó.
 • A kutyaház aljára szerelhet lábakat, vagy görgőket is. (Így megóvhatja a faházat a talajnedvességtől, a korhadástól, és könnyebbé válik a mozgatásuk.)
 • Szigetelőanyagként lábazati polisztirolt, vagy táblásított kőzetgyapotot érdemes használni, ugyanis ezek veszik fel a környezetükből a legkevesebb nedvességet.

 

kutya és kutyaházMit használjon a kutyaház tető külső szigetelésére, csapadék távoltartásra?

Használhat fémlemezeket, úgymint trapézlemez, cserepeslemez. Ezeket az építőanyagokat kifejezetten tetők fedésére gyártják, könnyű felhelyezni a kutyaház tetejére.

Használhat fából készült tető elemeket is. Pl: zsindely, fózolt-hornyolt deszka, és az univerzális 10-12 mm vastag osb lapot is. Azonban ezek jóval rövidebb élettartamúak, mint a fémlemezek. A deszka- és osb lap tető befedhető bitumenes zsindellyel is, mellyel valódi cserepezett tető hatás is elérhető.
Természetes használhat építkezésből kimaradt tetőcserepeket is, bár ezek alkalmazása nem praktikus, könnyen lepotyoghatnak a kutyaház tetejéről.

Hogyan szigetelje hideg, meleg ellen?

Mindenképpen duplafalú házat kell építeni. Ez azt jelenti, hogy van egy lécvázra erősített külső és egy belső határoló felület valamilyen fa alapú anyagból. A két határoló felület közét üregesen is hagyhatja, ha jól zárt légtelt teret alakítottak ki. Az alaszkai malamut, husky, leonbergi, bernáthegyi és az egyéb hideg égtájhoz szokott kutyafajták ebben is jól tudják érezni magukat.

Ha 3-5 cm szigetelő anyaggal tölti ki ezeket az üregeket, akkor biztos lehet benne, hogy kedvence akkor sem fog fázni, ha nem rendelkezik vastag bundával. A kialakított légrés mélysége ne térjen el a belehelyezett szigetelőanyag vastagságától.

Nagy hidegben ajtót is szerelhet a házra, hogy fokozza a hőszigetelés hatásosságát.
Ez lehet egy szőnyegdarab, átlátszó lemezből készült csapóajtó, bejárati ajtóba szerelhető kutyaajtó.

Milyen méreteket kell használni?

Mint ahogy az emberek közt is, úgy kutyáknál eltérőek a testi méretek. Megkülönböztetünk kis-, közepes-, és nagytestű kutyákat. A kutyaházakat is hozzájuk igazítva kell méretezni. Annál is inkább, mert a kutyák a házukat a saját testükkel tartják melegen, így egy kistestű kutya egy túlméretes kutyaházban is átfázhat. Tehát a ház méretével a kutya méretéhez kell igazodni.

Formai kialakításuk alapból kétféle lehet: sátortetős vagy lapostetős. A ház falai dobozszerűen kapcsolódnak egymáshoz. Lehetnek előtetősek, két szobásak, emeletesek vagy ikerház kialakításúak (két kutyának).

kisgyerek kutyaházAz összeépítés lépései:

 1. Tervezze meg a házat, készítsen anyaglistát. (A világhálón számtalan különböző kutyaház terv lelhető fel.)
 2. A beszerzett faanyagokat szabja le, vagy még a vásárlás helyén szabassa méretre.
 3. A méretre szabott anyagokból készítse el a tervrajznak megfelelően a lécvázat, majd egyik oldalát burkolja be.
 4. Szabja méretre az oldalfalakba, az aljzatba való hőszigetelő táblákat, illessze bele a kutyaház vázába, majd zárja le a panel másik oldalát is (osb-vel, farostlemezzel, deszkával, stb.)
 5. A konzerváló festést még az anyagok összeillesztése előtt el kell végezni konzerváló alapozóval, így biztosíthatja, hogy a páralecsapódás a szerkezeten belül ne okozzon korhadást.
 6. Az így elkészült oldalfalakat illessze össze, szerelje rá az aljzatra. Szerelés közben derékszögelővel ellenőrizze az oldalfalak derékszögét, a falak párhuzamosságát.
 7. Fel kell szerelni a házikó aljára a lábakat.
 8. Fel kell szerelni a bejárati nyílásra az ajtót.
 9. A lapostetőt a fentiekhez hasonlóan kell összerakni. majd a nyithatóság miatt zsanért kell ráerősíteni.
 10. Sátortetőnél palalécekből kialakított szarufákat fel kell erősíteni a “doboz” felső éleihez, és össze kell erősíteni azokat néhány cserépléccel. A tető belső síkjára farost lemezt kell csavarozni, ez tartja meg majd a tető hőszigetelését. Ennek tetejére kell erősíteni a biztonsági fóliát.
 11. Ha ez meg van, a tetőre fel kell szerelni valamelyik, anyaglistában említett tetőfedő anyagot.
 12. A tető oldaléleit le kell szegni léccel.
 13. Ezután jöhet a festés.

A festést ajánlatos minimum két rétegben felhordani. és festés után még legalább egy hétig pihentetni a házat. Hagyja a festékek párolgó összetevőit elillanni. Fontos, hogy a munkák során tartsa be a munkavédelmi előírásokat, hogy elkerülje a sérüléseket.

A kutyaházhoz szükséges alapanyagokat megtalálja üzleteinkben!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023