Milyen burkolóanyagokat válasszon kültérre?

Magyarországon is egyre többen rendelkeznek saját kerttel, terasszal, valamint erkéllyel és mindenki előszeretettel használja is ezeket. Sokan álmodtak már maguknak grillparty-t a teraszon a barátokkal, vagy romantikus naplementét az erkélyen, és vannak, akik abbahagyták az álmodozást és a tettek mezejére léptek. A legnépszerűbb burkolat típusok praktikus tulajdonságaik miatt a térkő és greslap, de melyiket érdemes választani? Bármelyik mellett is dönt, nem hagyatkozhat kizárólag esztétikai szempontokra.

A greslap

A greslapok kopásállósága, karcállósága, fagyállósága kiemelkedően magas. A greslapba gyakran kevernek díszítő-, esetleg színező anyagként természetes kövek őrleményeit, sokszor teljesen különböző szemcseméretben. Ezek a termékjellemzők teszik kültéren is jól használhatóvá ezt burkoló anyagot.

A greslapoknak is vannak mázas változatai, amik széles körben növelik felhasználhatóságukat. A mázas lapok – mivel nem porózusak – a térkövekhez képest kevésbé érzékenyek az étolajra, az ecetre, kifolyt kávéra, a lecsöpögött motorolajra. Napjainkban megjelentek a természetes kő, illetve élethű fa hatású greslapok is. A fapadlóval ellentétben ez nem korhad el és nem kell kicserélni 5-10 évente. Amennyiben mázatlan greslapokat alkalmaz, érdemes impregnálni, így ugyanis tartósabbak lesznek és sokkal könnyebb tisztítani is.

A greslapok alkalmazásának azonban van egy általános szigorú feltétele: A burkolandó felületnek egyenletesnek, szilárdnak és fagyállónak, tisztának kell lennie. Ezt leginkább a várható terheléstől függő vastagságú kültéri aljzatbetonnal érhetjük el. Ellenben félő, hogy nem lesz tartós a burkolat, az aljzat repedésével együtt az is repedni, törni fog. Ezt elkerülendő a ragasztásnak teljes felületűnek kell lennie, a pogácsázós ragasztás biztos kudarchoz vezet.

A térkő

A térkő ott előnyös, ahol nagyobb terhelésnek van kitéve a burkolat. A járdák és teraszok járófelületét szoktak belőle megoldani 5-6 cm vastagságú térkövekkel. Ha autóval is közlekedünk rajta, akkor 6-8 cm-es vastagságú, ahol nehezebb járművek (teherautó, traktor) is megfordulnak akár 8-12 cm-es vastagságú anyag is szükséges lehet. Ma már számos színben kaphatóak és igen tartósak és jó alternatívája lehet a beton burkolólapoknak.

A megfelelő térkő kiválasztása után következhet a földmunka. Erre a nagy teherbírással és megfelelő vízelvezetéssel rendelkező fagyálló aljzat kialakítása miatt van szükség, amelyhez elengedhetetlen, hogy kisebb beállók esetén legalább 15-, nagyobb súlyt elviselő felületeknél viszont legalább 30 centiméter mélyen ki kelljen szedni az adott talajt. Gondoskodni kell a szükséges vízelvezetésről is, ehhez a tervezett szélességhez mérten legalább 30 centiméterrel szélesebb alapot kell ásni. A lejtést a megfelelő irányba kell elhelyezni, ezáltal védve a kertet és az épületet a nedvességtől.

Alkalmazási területe: bárhol a ház környékén ahol járdát, kerti utat, garázsbejárót, tűzrakó helyet, teraszt, szaletli aljzatot, magaságyást kell kialakítani. A kialakított felületek megjelenése csak kreativitás kérdése, szinte bármilyen formában és mintában lehet kapni térkövet. Fagyállóak, nagy szilárdságúak, mely a vastagságukkal arányosan nő. Javasolt, hogy a kocsibejáróra ne a gyalogosoknak szánt 4-5 cm vastagságúakat telepítse, hanem ennek a másfél-kétszeresét. Használat közbeni hátrányaként lehet említeni, hogy porózussága révén a kiömlő folyadékok, pl. olaj, festék, színezőanyaggal bíró rápottyanó élelmiszerek (kávé, vörösbor, pörköltszaft, stb.) olyan maradandó foltot tudnak hagyni a felszínén, amitől igen nehéz megszabadulni és bizony ilyenkor a balesetes térköveket cserélni kell. Ha burkolat alatti vízvezeték, vagy más a házhoz tartozó közmű hibásodik meg, a térkő könnyen felszedhető, a javítás végeztével pedig visszahelyezhető, mintha mi sem történt volna. Ráadásul újabb anyagköltség nélkül! Itt is megmutatkozik a modul rendszer előnye: nem kell az egész burkolatot felverni, mint ragasztott burkolati rendszerek esetében.

Környezetvédelmi szempontból is fontos, hogy melyik mellett dönt

Az átalakuló időjárási viszonyok miatt sokkal komplexebb kérdés a burkolatok kiválasztása, mint régebben. A kánikulai napok száma drasztikusan növekedni fog az elkövetkező évtizedekben, ezért arra kell törekednünk, hogy a kertben minél hűvösebb legyen. Ez visszafogott burkolással és kiterjedt zöldfelületekkel érhető el, esetleg a futónövényekkel befuttatott falakat, zöldfalakat is érdemes megfontolni. Az is sokat segít a helyzeten, ha világos színű külburkolati anyagokat választ, hiszen a sötétebb felületek a napfény nagyobb részét alakítják hővé. Amíg egy vörös térkő akár 60-70 fokra is felmelegedhet, egy mészkő-szürke lap csak 40 fokig hevül, így kevesebb hőt ad le az éjszaka folyamán.

Egy jó tanács:

Ha tartós burkolatot szeretne, a lerakást mindenképpen bízza szakemberre.

Érdemes a burkolandó felület területéhez viszonyítva átlagosan 10-15%-kal több burkolóanyagot rendelnie, hiszen pótlás esetén előfordulhat, hogy a következő gyártás már nem fog színben tökéletesen passzolni az előzőleg lerakotthoz.

Nézze meg kültéri burkolat kínálatunkat és a választásban kérje szakértő kollégáink segítségét!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023