Mit válasszunk: Festéket vagy tapétát?

Általában nagy dilemmát okoz lakásvásárláskor vagy felújításkor, hogy fessünk vagy tapétát tegyünk-e a falra. Cikkünkben bemutatjuk mik az előnyei és hátrányai a festésnek és a tapétának. Ezután már könnyebb lesz a választás.

A tapéta előnyei és hátrányai

Sokan a tapétát melegebbnek és barátságosabbnak találják, s felrakása után igazán nincs is több dolgunk. Viszont, ha festhető tapétát vásárolunk, néhány évente szükséges átfesteni azt. Ennek az az előnye, hogy új hangulatot teremthetünk. A tapétát manapság már dekorációnak, a lakberendezés eszközének is tekintjük, nem csak egy falburkoló termék. Többek között azért is kedveljük, mivel szebben lehet rá festeni, tartósabb és eltakarja a fal hibáit, azonban felrakása időigényesebb, pepecselős munka, sőt nagyobb kézügyességet is igényel, mint a festés.

A mai tapéták tökéletesen kiszolgálják a legkülönfélébb dekorációs igényeket, anyaguknál fogva meleg felületet adnak, és a gyapjúrostos vlies hordozóanyagnak köszönhetően könnyen felrakhatók és eltávolíthatók. A tapéták ideje egyáltalán nem járt le. Egyre divatosabb a feltűnő, karakteres tapéta, azonban vigyázzunk vele, ahol sok időt töltünk, inkább tegyünk nyugtatóbb szín- és mintavilágú tapétát.

A tapéták egy része papír, nagyobb részük pedig – amit az imént is említettünk – a vlies hordozórétegen készül. Utóbbi gyártásához egy oldalon impregnált, nem szövött rostszálas alapanyagot használnak. Ez kötőanyaggal rögzített cellulóz és textilrostokból áll, így mindkét tapétafajta alapanyagában teljesen természetes.

A festék előnyei és hátrányai

Legfőbb előnye, hogy megvédi a falfelületet a káros hatásoktól, emellett esztétikus látványt nyújt. A különböző színeknek különböző hatása van, és ezt egy átfestéssel könnyen lecserélhetjük. Számos szín, trükk és típus létezik, hogy változatos tereket alakíthassunk ki és egyedivé tegyük otthonunkat. A festék megvásárlása és használata természetesen kisebb költségekkel jár, mint a tapétázás. Nem mellékesen a festés nem igényel nagy szaktudást, néhány eszközzel akár mi magunk is belevághatunk. Több lehetőség, ötlet áll rendelkezésünkre: választhatunk dekoratív, tartós, kopás- és dörzsálló, mosható és fertőtleníthető festékek közül is. Tehát a munka megkezdése előtt gondoljuk át, esetleg melyikre lehet szükségünk. Például mosható falfestéket tanácsos könnyen szennyeződő helyiségben felhelyezni, illetve ahol a kisgyerekek könnyebben összefirkálhatják a falakat. Így nem kell aggódnunk, ha a nemrég festett falon „baleset” történik. Kopás- és dörzsálló festéket pedig érdemes nagy igénybevételnek kitett felületeken alkalmazni, mint például iskolákban, egészségügyi intézményekben stb. Fürdőszobában a páraálló tapéta, nappaliban, hálószobában a díszített gipszrátétek, rozetták, stukkók, díszlécek használata praktikus, izgalmas és egyben otthonossá is teszi lakásunkat.

A lég- és páraáteresztő bevonatok a fal természetes légzését nem gátolják, és több évi használat után egyszerű átfestéssel felújíthatók. Folttakaró festékkel a beázási vagy penészfoltokat tüntethetjük el. A penészedésre hajlamos falakra a penészgátló lemosó oldat és a penészgátló falfesték nyújt megoldást. Régebben leginkább csak tapétával hangsúlyozhattunk ki egy falszakaszt, ma már a festéssel is elérhetjük ezt a hatást: kiemelhetünk egy-egy tárgyat, mozgalmassá tehetünk egy teljes szobát, akár a nappalit, a hálószobát vagy akár a gyerekszobát is.

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023