Szerkezetkész ház egy hét alatt

KÖRÖS ház/nettó alapterület (földszint+emelet): 149,61 m2

Az előregyártott kéregfalelemeket használó Leier Típusház program valóban lehetővé teszi ezt az eddig elképzelhetetlen gyorsaságot. Ráadásul úgy, hogy az egyediségről sem kell lemondani, hiszen a felkínált tervek az igények szerint alakíthatók.

Kiszámítható költségek, tervezhető menetrend

Egy-egy hosszabbra nyúló családi ház építés során szinte biztosan kiderül, hogy kell még valamilyen – előre nem kalkulált – anyag, közben drágulnak a beszerzendő termékek, csúszik a szállítás, a kivitelező a tervektől eltérő megoldást javasol, az épület különböző alrendszereit megvalósító mesterek egymásra mutogatnak a késedelem indokaként. Számtalan bizonytalansági tényező, megannyi idegtépő mozzanat.

Az építtetők ezzel szemben biztonságos, átlátható és kézben tartható folyamatként élnék meg a házuk fölépültét. Ezt garantálják teraszostul 12 féle változatban a 30 m2-es garzontól a négy gyermeket nevelő családok számára is alkalmas 190 m2-es épületekig a Leier típusházai, amelyek falazatát, tetőszerkezetét az ún. kéregfal és klímafödém elemekből építik meg. Mivel pontosan tudható, hogy az adott változathoz ezekből mennyire van szükség, a gyártó – még a lépcsőelemeket is beleértve – fillérre pontosan meg tudja mondani, mennyibe fog kerülni a szerkezetkész épülethez szükséges anyagok összessége.

Ez pedig már biztos kiindulópontot jelenthet, még akkor is ha a megrendelő a megbízott tervezőjével a személyes igényihez igazítaná az alapdokumentációt, amely ebben az esetben iránymutató, gondolatébresztő építészeti ajánlatként szolgál. A módosított rajzok alapján a Leier elkészíti a gyártmányterveket, és közli az új, kőbe – esetünkben inkább betonba – is véshető összeget.

Egy 80 m2 alapterületű, nappalit és három hálószobát is magában foglaló ház szerkezetéhez szükséges összes építőelem már nettó ötmillió forintért megvásárolható. Ez a tétel a 136 m2 hasznos alapterületű öt szobás garázsos típusnál kilenc millió, egy 31 m2-es nappali+háló garzonhoz pedig három millió forint. Az arra jogosult családosok helyzetét tovább könnyíti, hogy a tucatnyi változatból kilencre igényelhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is.

Leier Tisza ház

Az én házam az én váram, azaz mit tud a Leier-féle kéregfal?

Ennek a vasbeton építőelemnek, amely statikailag egyenértékű a helyben készített vasbetonfalakkal, az a különlegessége, hogy vibrációs technológiával állítják elő. Az eljárásnak köszönhetően pórusszegény és tömör. Nagyon stabil, földrengésbiztos, masszív házak építhetőek belőle. Az anyagszerkezet jó mechanikai tulajdonságai miatt a fal hő hatására sem mozog, tehát nem reped meg a festék.

Ha egyáltalán van. Mert a kéregfal felülete annyira sima, hogy az igen jól mutató betontextúrát akár – a modern építészeti trendekkel is összhangban – fedetlenül is lehet hagyni. Esztétikai és egy további praktikus szempontként érdemes megemlíteni, hogy a Leier kéregfalai tökéletesen egyenesek: a találkozásuk által bezárt szögek valóban 90 fokosak. Mindezeknek köszönhetően a lakberendezési tárgyak is kényelmesebben elhelyezhetőek, a bútorok (pl. a modern elemes szekrénysorok) felfekszenek, simulnak a falra.

Hőt, hangot a fal kívánt oldalára

A gyártási módszerből fakadóan a Leier kéregfal légtömör, azaz alacsony a hőátbocsátási mutatója (U érték). Ha pl. a 20 cm vastagságú kéregfal 20 cm-nyi grafitos EPS hőszigetelő réteget is kap, az a bizonyos U 0,15 W/m2K-re csökkenthető. Ez pedig bőven megfelel a vonatkozó épületenergetikai szabvány által előírt 0,24 W/m2K értéknek. De a 0,19-es W/m2K érték már 15 centiméteres szigeteléssel is biztosítható az említett polisztirollal.

A kéregfal, illetve a klímafödém a kiváló hőszigetelési képesség okán – persze egy megfelelő további hőszigetelő réteggel kombinálva – a tetőn is jó szolgálatot tesznek. Alkalmasak ugyanis a könnyűszerkezetes tetőrendszer kiváltására az ún. koporsófödém kialakításával. Ilyenkor a Leier kéregfalakból épült ferde síkú szerkezet fogadja a külső héjazatot: a cserepes vagy lemezes fedést. Egy ilyen struktúra alatt a tetőtér nyáron sem forrósodik át, pihenhet a klímaberendezés. És itt kell megjegyezni, hogy rendelkezésre állnak olyan kéregfalak, amelyekre a belső szigetelő réteg gyárilag applikálva van.

Ez a vasbeton panel kivételesen jó hangszigetelő képességgel is bír: A 20 cm vastag Leier kéregfal 56 decibel hanggátló képességgel rendelkezik, ami a mai lakáselválasztó falak 51 decibeles minimális normáin is túltesz, úgy hogy közben kizárt a kivitelezési hibalehetőség. Így tulajdonképpen teljesen ellenáll akár a lakáson kívülről, vagy belülről érkező kellemetlen léghangoknak.

A forgalmasabb, zajosabb területen építkezők számára tökéletes megoldás az otthon a csendes, nyugalmas otthon megteremtésére. Viszont hasznos lehet beltéri elválasztásként is beépíteni, ha pl. épp dobolni tanul a gyerek A Leier gönyűi gyárában pl. egy hangos gépet, amely zavarta a környék lakóit, ezekkel a kéregfalakkal bástyázták körül. Azóta csend honol a környéken.

Elhagyható munkafolyamatok, anyagok

A kéregfal felülete annyira tükörsima és homogén, hogy a festéshez csupán glettelni kell, a vakolás elhagyható. Ahogyan az építés során nincs szükség külön zsaluzatra, vasalásra, hiszen az előregyártott vasbeton kéreg a falszerkezet részeként a zsaluzatot kiváltja. A hagyományos építési módokkal szemben nem kell használni speciális kötőanyagot, nem lassítja az építkezést a száradási idők betartása.

A nagyméretű, milliméter pontossággal gyártott falpanelok folyamatos egymás mellé építésével gyorsan kialakítható az a faltest, amely a gépészetet szerelő szakembereknek is kedvez, amennyiben a vonatkozó tervek alapján előre kialakíthatók a különböző elektromos és gépészeti egységekhez szükséges beépítési pontok, elhelyezhetők az elektromos vezetékek és dobozok, azaz nem kell hornyot marni, áttöréseket fúrni.

Végül, de nem utolsó sorban a tisztán építhetőség miatt minimalizálható az építési hulladék (nincs raklap, maradék anyag, csomagolásból származó szemét). A fentiek miatt az építkezésen kevesebb anyagra és élőmunkára van szükség, a folyamat kevesebb egyeztetést kíván, és a fennakadás lehetősége is kisebb.

Tipikusan egyedi

Bár típusházakról beszélünk, a megrendelőnek nem kell attól tartania, hogy a házában is megnyilvánuló személyisége feloldódik valami univerzálisban. A Leier tervváltozatai egyedi igényekre szabható útmutató, gondolatébresztő ugyanakkor praktikus építészeti ajánlatok. A gyárban ugyanis a falelemek nem kötött méretrendszerben, hanem az adott igényekhez igazodva, egyedi kialakításban készülnek, ezzel a tervezés szabadságát is biztosítva.

A geometriai méretre vonatkozó tág határok akár a teljes faltest méretű elemek előállítását is lehetővé teszik. Álmodhatunk 10 méter fesztávval rendelkező nappalit belső tartóoszlopok nélkül, vagy akár nyolc méteres belmagasságot is az új házba.

Az idő pénz, de a nyugalom is fontos

Tagadhatatlan, hogy egy családi ház felépítésének az egyik legfontosabb aspektusa a pénz. Viszont nem hanyagolhatóak el a lélektani hatások sem, hiszen egy új otthon megteremtése a legtöbb esetben egy régebbi elhagyásával jár együtt. Többen keverednek olyan szituációba, hogy a lakás már eladva, az összeg egy része fölvéve, az új házba befektetve, közeledik a kiköltözés napja, de még a horizonton sincs a beköltözésé, mert csúszik az építkezés.

Ezek a „NeverEnding Storyk” bizony már nem egy család számára változtak horrorrá. A Leier Típusházak építésekor a fenti anomáliák nem fordulhatnak elő, mert az előregyártottság magas foka miatt az elemek méretpontosak, mindegyiknek eleve megvan a helye a rendszerben, tökéletesen kompatibilisek, a szállítás pontos és ütemezett, nem szükséges nagy létszámú csapat az összeállításhoz. A teljes szerkezet tehát napok alatt felállítható. Az utómunkálatokat követően pedig akár egy hónap alatt új otthon fogadja a lakókat a Leier Típusházainak köszönhetően.

Ha a megrendelő úgy dönt, hogy megvásárolja a 12 típus egyikéhez szükséges összes anyagot a Leiertől, a gyártó átadja a tervezőnek az adott épület tervdokumentációját. Ennek az ára pedig levonásra kerül az építőanyagok összköltségéből.

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023