Több gyermek, több támogatás CSOK-kal könnyebb!

CSOK támogatás segítségével könnyebb

A családok – különösen a több gyereket nevelő vagy vállaló családok – jelentős segítséget kaphatnak lakásvásárláshoz, bővítéshez, felújításhoz a CSOK támogatás által. A konstrukciók 2021 januárjától újabb kedvezményekkel bővültek. Az egyik legnépszerűbb lehetőség a CSOK, amelyet a kettő vagy több gyermeket nevelő, illetve vállaló párok, házastársak vehetnek igénybe. Emellett bemutatjuk a hozzá kapcsolódó CSOK-hitelt, valamint a Babaváró hitelt, amely szintén használható lakásvásárlásra, felújításra. És persze a lehetséges buktatókat is.

A CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő támogatás, lehetőség van mellé CSOK-hitel felvételére is. A kettő együtt pedig már valóban sokat segíthet az otthonteremtést és gyermekvállalást tervező fiataloknak. A felvehető CSOK lakáshitel maximális össze a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függ: 2 gyermek esetén 10 millió Ft, 3 gyermeknél 15 millió forint a felső határ mind használt, mind újépítésű ingatlan esetében. Egy gyermek után a falusi CSOK esetében jár támogatás, erre később térünk ki.

Kik élhetnek a CSOK támogatás előnyeivel?

Olyan párok, házastársak, akik vállalják, hogy minimum 2 gyermeket fognak nevelni, vagy már van legalább 2 gyermekük. Meglévő gyerekek esetében 25 éves korukig veszik figyelembe az együtt élő utódokat. Azt is vizsgálják, hogy a gyereknek nem lehet annyi jövedelme, amellyel önállóan fenntarthatja magát.

Ha már gyereket nevelő párról van szó, ők lehetnek élettársak, de a gyermeket vállalók esetében feltétel, hogy házasok legyenek. Mindenképp fontos, hogy már az igénylés pillanatában közös lakcímen éljenek.

Ha nem akarja elveszíteni a támogatást

Az igénylők legalább egyikének folyamatos, 180 napos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, 10 milliós igényelt összeg esetén pedig 2 éves társadalombiztosítás a feltétel. Ezalatt legfeljebb 30 napra szünetelhet a TB. Külföldi, igazolt TB jogviszony is elfogadott, de a szerződéskötés után legkésőbb 180 nappal be kell jelentkezni a magyar TB-hez. KATA-s egyéni vállalkozóknak figyelniük kell arra, hogy ha szüneteltették a vállalkozásukat, azzal együtt a TB jogviszonyul is szünetelt!

Az igénylőnek nem lehet köztartozása, adótartozása a NAV felé, ezt mindenképp rendezni kell. Fontos feltétel a büntetlen előélet, bár bizonyos kisebb súlyú bűntettek elkövetése nem zárja ki a támogatás igénylését.

Számít-e, vagy sem az életkor?

Igen is, nem is. Már meglévő gyerekeket nevelők esetében nem számít az életkor. Ha viszont valaki úgy igényel CSOK-ot, hogy előre vállalják a gyerekeket, akkor az egyik fél nem töltheti be a 40. életévét.

Nem lehet romos

Sokakban él az a téves elképzelés, hogy olcsón megvesznek egy romos, lakhatatlan épületet, és azt a támogatásból felújítják. Ám a kiválasztott ingatlanra is vonatkoznak előírások. Már a vásárláskor meg kell felelni alapvető lakhatási feltételeknek. Lenni kell benne egy minimum 12 négyzetméter alapterületű szobának, főzőhelyiségnek, fürdőnek, WC-nek, egyedi fűtésnek, villamosenergia szolgáltatásnak, hálózati ivóvíznek, és szennyvíz-elvezetésnek.

A falusi CSOK-nál nem feltétel, hogy az ingatlan eleve lakható legyen, azt a támogatási formát kifejezetten vásárlásra és korszerűsítésre lehet igénybe venni. Ugyanakkor itt is fontos, hogy a felújítás végén az ingatlan megfeleljen a fenti lakhatósági feltételeknek.

 Később eladható?

A CSOK támogatás által támogatott ingatlanra az állam jelzálogot és elidegenítési tilalmat jegyez be 10 évre. Vagyis elvileg nem lehet értékesíteni, amíg a támogatás tart. Természetesen előfordulhatnak nem várt élethelyzetek, amikor mégis értékesíteni kell, ennek anyagi vonzatairól részletesen az igényléskor érdemes tájékozódni.

 Veszélyes a túlárazás

Ha valaki megfelelt a CSOK személyi feltételeinek, utólag is elveszítheti a támogatást abban az esetben, ha túlárazott ingatlant vásárol. A bank értékbecslést végez, és ha ennek összegét a vételár 20%-kal meghaladja, akkor megtagadják a folyósítást. Ugyancsak feltétel, hogy a vételárnak csak 10 százalékát fizetheti ki a vásárló készpénzben. Lényeges, hogy felújítás, korszerűsítés esetén a teljes összeg legalább 70 százalékát számlával kell igazolni, új ingatlan vásárlása esetén pedig a teljes vételárat.

 Mikor kell visszafizetni a CSOK támogatás összegét?

A CSOK jelentős segítséget nyújthat a családoknak, pároknak, ugyanakkor fel kell készülni arra, mi történik, ha mégsem teljesülnek a feltételek. Ez különösen akkor történhet meg, ha nem meglévő, hanem vállalt gyerekek után igénylik a támogatást. Hiszen a gyermekáldás nem programozható, számos oka lehet annak, hogy mégsem sikerül annyi gyermeket világra hozni, amennyi után jogosulttá válnak a támogatásra.

Ha a gyermekvállalás nem, vagy csak részben teljesül, akkor így kell visszafizetni:

• A megkapott CSOK összegéből ki kell vonni a gyermekvállalás határidejének lejártakor meglévő gyermekek után járó támogatás összegét, vagyis a támogatásnak azt a részét kell visszafizetni, amit a meg nem született gyermek után igényeltek.

• Amennyiben a meglévő gyermekek száma a teljesítési határidő lejártakor kettőnél kevesebb, akkor a lakásépítési támogatás teljes összegét vissza kell fizetni.

• A CSOK összegét a késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, a határidő leteltét követő 60 napon belül.

• Támogatás visszafizetésnél számolni kell a késedelmi kamattal is. A 10 millió forintos támogatást az alapkamat ötszörösével számolt (4,5%) késedelmi kamattal kell visszafizetni, ha nem teljesül a gyermekvállalás.

• Ha 5 éven belül nem valósul meg a gyermekvállalás, akkor az addig igénybe vett kamattámogatás összegét 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni. A későbbiekben pedig a kamattal terhelt törlesztőrészletet kell fizetni.

Falusi CSOK

Ez egy speciális támogatási forma, mint a neve is mutatja, tanyákon, illetve bizonyos kistelepüléseken lévő ingatlanok vásárlásához és felújításához nyújt segítséget. A rosszabb állapotú tanyákat, lakásokat és házakat részesíti előnyben, amelyek ára alacsony, hiszen jelentős ráfordítás szükséges ahhoz, hogy korszerű otthon váljon belőlük.

A CSOK-kal ellentétben itt már egy gyermek után is jár támogatás. A támogatott összeg fele fordítható vásárlásra, a másik felét korszerűsítésre kell fordítani. Ebből következik, hogy a falusi CSOK nem használható kizárólag vásárlásra. Arra viszont van lehetőség, hogy már meglévő ingatlan fejlesztésére, bővítésére igényeljék.

CSOK-lakáshitel

A CSOK támogatás második pillére a CSOK-hitel. Ez egy kedvezményes, 3% kamatozású, államilag támogatott hitel.

Kik igényelhetik?

Azok, akik egyébként is megfelelnek a CSOK személyi feltételeinek. Ugyanazok a feltételek vonatkoznak a kiszemelt ingatlanra is, mint a CSOK esetében, vagyis lakhatónak kell lennie. Lényeges különbség, hogy a hitel esetében a bankok a hitelképességet is vizsgálják, vagyis rendelkezni kell megfelelő, rendszeres jövedelemmel a törlesztéshez. A jogszabály szerint 500 ezer Ft-os nettó jövedelem alatt bevételeink legfeljebb 50%-át tehetik ki a hiteltörlesztők, a hitelösszeg pedig nem haladhatja meg az ingatlan vételárának 80%-át. Ez utóbbinál a bankok szigorúbbak, ezért reálisabb 60-70%-kal számolni.

Mekkora az CSOK támogatás összege?

A felvehető CSOK lakáshitel maximális összege a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függ: 2 gyermek esetén 10 millió Ft, 3 gyermeknél 15 millió forint a maximum használt és újépítésű ingatlan esetében egyaránt.

Támogatás mint önerő

A lakásvásárlásnál mindig fontos szempont az önerő. A bankok általában a teljes összeg 60-70 százalékát hajlandók finanszírozni, tehát mindenképp szükség van önerőre. A pénzintézetek többsége viszont a CSOK támogatás összegét – amennyiben nem vállalt, hanem meglévő gyerekek után veszik fel – figyelembe veszi önerőként. Erről részletesen az adott pénzintézetek honlapján, ügyfélszolgálatán érdemes érdeklődni. Érdekesség, hogy a Babaváró támogatás is felhasználható önerőként, ám arra kell figyelni, hogy ha a Babaváró és a hitel igénylése közt 90 napnál kevesebb idő telik el, akkor a Babaváró 25 százaléka hitelnek minősül, érdemes tehát kivárni, amíg letelik a 90 nap.

Babaváró hitel, szabad felhasználásra

Fiatal házasok igényelhetik a Babaváró hitelt is, ami egy legfeljebb 10 millió forint értékű kamatmentes, szabad felhasználású személyi kölcsön. Ez az összeg még meg nem születetett gyerekre igényelhető és szabadon felhasználható, amennyiben 5 éven belül megszületik a vállalt gyerek. A futamidő maximum 20 év, a havi törlesztőrészlet pedig nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.

A Babaváró hitel nem lakáshitel, szabad felhasználású, a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében bármire elkölthető. Felhasználhatják önerőként lakásvásárláshoz, vagy hitelkiváltásra is. Új lakáshitelnél a Babaváró kölcsön maximum 75%-át lehet önerőként figyelembe venni.

Feltételek

A Babaváró kölcsön személyi feltételeiről a 44/2019. Kormányrendelet szól.

A babaváró hitel feltételei

A felek házasok és mindketten elmúltak 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. (Lényeges, hogy itt csak a házasság vehető figyelembe, CSOK esetén élettársi kapcsolat is, ha már meglévő gyerekekről van szó.)

 Mindketten rendelkeznek bejelentett magyarországi lakcímmel.

 Büntetlen előélet.

 Nem lehet köztartozásuk.

 Legalább az egyik félnek van legalább 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya.

 Nem szerepelhet egyik házastárs sem a KHR rendszerben. (Banki adósnyilvántartás.)

 Legalább egyiküknek első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel.

Figyelem! 

Az általános feltételek bankonként eltérhetnek. Változhatnak a korhatárok, a futamidők, a legalacsonyabb igényelhető hitel összege és a minimális nettó jövedelem is.

Ellenőrizze! Megfelel a CSOK feltételeinek?

Ha mind a 10 kitételnek megfelel, akkor igényelheti a támogatást!

  • Büntetlen előélet
  • Köztartozás-mentesség
  • Magyar állampolgárság, vagy EU állampolgárok esetén tartózkodási engedély
  • Állandó bejelentett lakcím
  • Házastársi kapcsolat (vállalt gyermekek esetén)
  • Meglévő gyermekek (élettársi kapcsolat is megfelelő)
  • Nem családtagtól veszi az ingatlant
  • Egy vagy két gyermek után igényelt CSOK esetén 180 nap folyamatos TB jogviszony, legfeljebb 30 nap megszakítással
  • Három vagy több gyermek után igényelt CSOK esetén minimum 2 éves TB jogviszony, legfeljebb 30 nap megszakítással
  • Falusi CSOK igényléséhez kettő vagy kevesebb gyereknél 1 év, három vagy több gyereknél 2 év folyamatos TB jogviszony

Vissza kell fizetni a CSOK-ot, ha:

• A gyermekvállalás nem, vagy csak részben teljesül.

• Elválnak, szétköltöznek a felek, és nem valósul meg a gyermekvállalás.

• Lebontják az ingatlant.

• Az ingatlant eltérő célra használják, mint amire megkapták a támogatást, például nem lakáscélra.

• Költözés miatt megváltozik a lakhely.

• Eladják a lakást.

Fontos, hogy a CSOK támogatással vásárolt lakást nem lehet kiadni albérletbe, ez is a támogatás visszafizetésével jár.

Gyermekek száma és a támogatás

Fontos, hogy a falusi CSOK nem mindenhol használható fel, csak úgynevezett preferált településeken. Ezek listájáról a Kormányablakokban érdemes tájékozódni. A teljes lista a Magyar Közlöny 2020. évi 292. számában jelent meg.

A falusi CSOK vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

1 gyermek: 600 ezer Ft

2 gyermek: 2,6 millió Ft

3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

Meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:

1 gyermek: 300 ezer Ft

2 gyermek: 1,3 millió Ft

3 vagy több gyermek: 5 millió Ft

FONTOS ÚJDONSÁGOK 2021-BEN

2021-től 27-ről 5%-ra csökken az új lakások áfája a 150 négyzetméter alatti lakások és 300 négyzetméter alatti családi házak esetében. A CSOK-ot igénybe vevők számára az 5%-ra csökkentett lakásáfa is visszaigényelhető.

Illetékmentesség

2021. januártól nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni azoknak a családoknak, akik CSOK segítségével vásárolnak ingatlant.

A kedvezmény az új és a használt lakást, ingatlant vásárlók számára is elérhető, az sem számít, hogy már meglévő vagy előre vállalt gyermek után veszi fel valaki a támogatást. Az ingatlanoknál az illeték egységesen a vételár 4 százaléka. Ez alapján egy 30 millió forintos ingatlan megvásárlása után 1,2 millió forint vagyonszerzési illetéket kell(ene) fizetni. Ez alól is mentesülnek a CSOK-ot igénybe vevők.

Így lehet maximálisan kihasználni a támogatásokat:

A gyermeket nevelő családok, vagy olyan egyedülállók, akik gyermeket nevelnek, a következő kedvezményekben részesülnek.

• 10 millió forintot a CSOK-ból,

• 15 milliót a CSOK-hitelből,

• 10 milliót a Babaváró hitelből,

• 2,5 milliót áfa-visszatérítésből teremthetnek elő.

Ha tehát rendelkeznek 15 millió forint önerővel, akkor akár 52,5 millió forintos ingatlan megvásárlására is lehetőség nyílik.

Ha megszületik a harmadik új gyermek is 10 éven belül, akkor
a 10 milliós CSOK-ot egyáltalán nem kell visszafizetni,
a 15 milliós CSOK-hitelből 5 millió forintot elengednek. A 10 milliós babaváró hitel egészét elengedik. Tehát csak a kedvezményes CSOK-hitel fennmaradó
10 millió forintos összegét kell törleszteni.

Figyelem!

A CSOK-hitelt is vissza kell fizetni, ha a fent említett okok miatt meghiúsul a CSOK támogatás.

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023