Vályogház okos szigetelése

vályogház

A hideg idő beálltával a szigetelés egyre fontosabb, a jelenlegi energiaárakat és megszorításokat tekintve pedig kulcskérdéssé vált. Sokan úgy gondolják, hogy a vályogház szigetelése felesleges, hiszen a vályog már önmagában egy szigetelőanyag, azonban ez nem igaz. A vályogház szigetelése éppolyan fontos, mint más típusú építmények megfelelő szigetelése. A vályogházak szigetelésének fontosságát és menetét járjuk körbe.

Mi a vályog?

vályogA vályogból készült vályogtégla az egyik legrégebben használt építőanyag, amelyet napjainkban is előszeretettel alkalmaznak. Ennek legfőbb oka, hogy a vályogtégla alapanyagai könnyen elérhetőek és hosszútávon is minőségiek. A fentiek alapján nem is gondolnánk, de a vályog egy egyszerű, törmelékes üledék, amely agyagból, iszapból és homokból áll. A vályogtégla esetén ezt keverik általában szalmával. Ezeknek az alapanyagnak a segítségével stabil, hosszú éveken át biztos alapokon nyugvó otthonok kivitelezhetők.

A vályogház előnyei és hátrányai

Az eddigiek alapján elmondható, hogy a vályogház egyik legnagyobb előnye, hogy viszonylag alacsony költségvetésből is szép nagy ház építhető belőle. Emellett fontos szempont, hogy jól tartja a hőt, azaz nyáron, a meleg időben nem annyira melegszenek fel a falak, mint egy újabb típusú téglalakás esetén. Továbbá természetes módon tartja meg a ház páratartalmát, így a túl száraz vagy túl nedves levegő miatt vályogház esetében nem kell aggódnunk.

Van azonban néhány hátránya is a vályogházaknak. Ilyen például, hogy a hő átbocsátó képessége alacsony, azaz a falak nehezen melegednek fel, így télen hidegebb lehet. További hátrány és probléma lehet a vízszigetelés hiánya, amelynek hatására alulról hamar nedvesedni kezdenek a falak, ez pedig bizonyos idő elteltével statikai gondot is jelenthet, hosszútávon omlásveszély is kialakulhat. Így érdemes átgondolni a vályogház szigetelését és annak menetét is.

szigetelésMilyen szigetelőanyag szükséges a vályogház szigeteléshez?

A vályogház hőszigetelése előtti fontos lépés, egy úgynevezett nulladik lépés, azaz a vízszigetelés biztosítása. Vízszigetelés nélkül ugyanis a talajból is felszivároghat a nedvesség, ami penészedéshez is vezethet, de a ház statikáját is tovább ronthatja. Ha a vízszigetelés rendben van, akkor elkezdhetjük a vályogház szigetelését.

A szigetelésre a legjobb megoldás a kőzetgyapot szigetelés, mivel ezen anyagnak – a hungarocellel ellentétben – jó a páraáteresztő-, és a hőtároló képessége egyaránt.

szigetelésA vályogház szigetelésnél azonban érdemes figyelembe venni, hogy a kőzetgyapot szigetelő rögzítése nehéz, ezért úgynevezett dübeles rögzítés alkalmazása javasolt. Ezt használva a szigetelés hosszabb távon is megfelelő lesz, hiszen a környezeti tényezők és az időjárás kevésbé lesznek rá hatással.

Bízunk benne, hogy blogbejegyzésünk elolvasása után a vályogház szigetelésének menete és annak fontossága már sokkal jobban átláthatóbb lett. Ha a kivitelezéshez segítségre lenne szükség, keressétek az Akker munkatársait!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023