Végleg magunk mögött hagytuk a válságot

2015-ben megalakulásának 25-dik évfordulóját ünnepli az Akker Plus Kft. Ahogy Endrődi Ferenc ügyvezető fogalmaz: úgy tűnik, végérvényesen maguk mögött tudhatják a 19 évnyi fejlődési ívet megtörő hatodik éve tartó válságidőszakot.

– Tavaly október óta határozottan érzékeljük a vásárlási kedv emelkedését, ami elsősorban a felújítási piac élénkülésének köszönhető. Főleg az energetikai beruházások, nyílászáró cserék, szigetelések, burkolatcserék, kertépítési cikkek iránt nőtt az igény az elmúlt évben. Ennek a tendenciának és az árukör bővítésének köszönhetően az áruházban mintegy 50 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltunk, míg cégszinten 10-15 százalékos, összegszerűen 600-800 millió forintos növekedés determinálható 2014-ben.

Hogyan teltek a válság évei?
– Tudatosan. Hittünk magunkban, és abban, hogy képesek vagyunk megoldani a helyzetet. Túlélésre rendezkedtünk be: bár a profi t a korábbi töredékére csökkent, folyamatos szellemi, pénzügyi és belső szervezeti befektetésekkel készültünk arra, hogy a válság elmúltával minél jobb helyzetben legyen a cég. Például – a recesszió közepén – áruházat nyitottuk. A legnagyobb visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban volt tapasztalható, de az ebből kiesett forgalmat pótolni tudta a projektpiaci aktivitásunk. A válság éveiben tanultuk bele ebbe a területbe is: ma már számos kivitelezésen jelen vagyunk alvállalkozóként. Új szolgáltatási területet dolgoztunk ki, amikor rájöttünk, hogy bizonyos termékeket könnyebb eladni beépítve. Így történt, hogy a nyílászáró és burkolóanyag forgalmunkat meg tudtuk duplázni. A válság túlélése közös siker tulajdonostársaimmal, Turú Gáborral és Csatai Józseffel, és a cég mintegy 120 dolgozójával. Most is bebizonyosodott, hogy a sikerekhez, a válság túléléséhez mindenki hozzá tud tenni valamit, ez az Akker csapat összefogásának erejét mutatja. Ami egyértelműen megkülönböztetett bennünket a 25 év alatt másoktól, hogy mi céget, piacot is folyamatosan építettünk, nem csak kereskedtünk.

Milyen folytatást remélnek?
– Ha a következő uniós ciklus támogatásai oly mértékben erősítik a kis- és középvállalkozásokat, mint arra számítunk, akkor tényleg csak az ötleteken és a mögéjük tett tartalmon múlik a siker. Én a magyar embert nem féltem, mert tud élni a lehetőséggel, kitartás, munkabírás és kreativitás jellemzi. Márpedig egy közösség sikeréhez is az egyének együttesén át vezet az út. Ami az Akker Plus Kft. jövőjét illeti, a nagyon merész évi 600-700 millió forintos növekedést tűztük célul a következő két évre. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a kis- és nagykereskedelem, továbbá a projektpiac is növekedni tud. A mögöttünk hagyott év alapján úgy gondolom, hogy ennek van realitása.
Távlati tervek?
– Két fejlesztési vonalon gondolkodunk: egy kecskeméti barkácsés otthonáruház nyitásában, valamint telephelybővítésben Szeged és Szolnok térségében. Az idén tíz éves Huf-Bau országos franchise hálózat alapító tagjaként is nagyszabású elképzeléseink vannak. Egy áruházi divízió létrehozásával és az országos lefedettség elérésével alternatívát szeretnénk kínálni a multikkal szemben, még versenyképesebbé téve ezzel a HUF-BAU KFT-t és annak a franchise-rendszerében működő partnereinket. Komoly visszaigazolást és biztatást jelent e téren, hogy a kiskőrösiek és a régió településein élők megszerették és elfogadták a 3 és fél évvel ezelőtt nyitott Huf-Bau áruházat. A novemberben megbízott új vezetőség feladata, hogy még jobban megfeleljünk ennek a bizalomnak.

Október óta a 3500 lélekszámú Akasztó alpolgármestereként is azért dolgozik, hogy megszolgálja a bizalmat. Miért tartja fontosnak a közéleti szerepvállalást?
– Szeretek Akasztón élni. Ismerek minden fűszálat, rengeteg emlék és élmény fűz ide, nagyra tartom az embereket, akik megtartották lakóhelyüknek a falut. 1980 és 1990 között a kiskőrösi Áfész-nál kóstoltam bele a kereskedelembe, amikor Pétervári János volt az elnök. Számomra ő ma is a „Főnök”. Sokat köszönhetek neki és a csapatnak. Itt voltam kereskedelmi vezető, majd a rendszerváltást követően néhány évig béreltem, később megvásároltam a tüzépet. 1990 óta a helyi közéletben is részt veszek, mert folyamatosan dolgozni akarok azért, hogy Akasztó még szerethetőbb település legyen. Rendkívül sok értékes ember él itt, akik sokat tesznek a faluért, a közösségért. Mert az akasztóiak tudják: elszigetelten senki sem tud kiteljesedni. A család, a munkahely, a falu táplál és éltet minden teljesítményt. Soha nem akartam innen elköltözni.

Milyen célokat tűzött maga elé?
– Társadalmi megbízatású alpolgármesterként a polgármester, illetve a 7 fős testület munkáját segítem például kapcsolatokkal, és a döntési mechanizmusokban, gazdasági téren megszerzett tapasztalataimmal. Azt gondolom, hogy alpolgármesteri kinevezésemnek gesztus értéke van a helyi vállalkozók felé, akik munkájukkal, eredményeikkel Akasztót is előbbre viszik. Az ő sikereik előmozdítása ugyancsak a feladataim közé tartozik. Megkülönböztetett figyelmet szeretnék fordítani az iskola feltételeinek és körülményeinek folyamatos javítására, mert ez a fiatalok helyben tartásának egyik záloga, befektetés a jövőbe. Ezen kívül a munkalehetőségek bővítése, a vállalkozói kedv serkentése ugyancsak prioritást élvez. Sikeres emberek, ötletek és projektek kellenek az önkormányzatokba, mert ahol a tapasztalat jó értelemben vett elfogultsággal és jobbító szándékkal találkozik, abból csak pozitív végeredmény születhet. Meglátásom szerint ebben a térségben nagy potenciál van a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban. E területeknek ugyanis éppen az itt nagy számban rendelkezésre álló kézimunka igénye a meghatározó. Remélem, hogy ezeket a fejlődési folyamatokat a rendelkezésemre álló eszközökkel magam is támogatni tudom úgyis, mint vállalkozó, és úgyis, mint Akasztó alpolgármestere.

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023