Födémszigetelési kisokos

födémszigetelés

Hamarosan itt a hideg idő, így érdemes már most azon gondolkozni, hogyan lehetne otthonunkat még melegebbé tenni. Mivel az energiaárak egyre magasabbak, előtérbe kerülnek a hosszútávú megoldások, amelyek egyik legjobb módja a födémszigetelés. De hogy miért is fontos ez és milyen fajtái vannak? Ebből blogcikkből most kiderül.

tetőtérA födémszigetelés fontossága

Mivel a meleg felfelé száll, így hiába fűtjük fel házunkat, ha a szigetelés nem megfelelő, a födém irányában, akár a hő 30 százaléka is kiszökhet. Sokan a tetőteret nem építik be, sokszor még padlásként sem használják, így nem is jut eszükbe, hogy mennyi energiát elpazarolhatnak, amennyiben nem gondoskodnak ennek szigeteléséről. Ha azonban spórolni szeretnénk – a fentiek tükrében elmondható-, hogy a födémszigetelés elengedhetetlen.

A födémszigetelés fajtái

Ha eldöntöttük, hogy a födémet szigetelni szeretnénk, akkor az egyik legfontosabb kérdés, hogy járható vagy nem járható módon kívánjuk véghezvinni a szigetelést.

Amennyiben szeretnénk valamit tárolni a padláson, akkor járható padlásfödémre lesz szükségünk, ha azonban nem akarjuk semmire sem használni a padlásteret, akkor a födém készülhet nem járható szigeteléssel is – kivéve a kéményhez való eljutás útvonalát.

Bármelyik szigetelési módot választjuk egy bizonyos: a szakemberek száma korlátozott, így lehet, hogy már nem lesz idejük megcsinálni a födémszigetelést a hideg beállta előtt.

Jó hír azonban, hogy napjainkban már olyan födémszigetelési megoldások is elérhetőek, amelyekkel mi magunk is megoldhatjuk a födém szigetelését.

födémszigetelésA tekercses födémszigetelés

Az egyik legnépszerűbb födémszigetelési forma a tekercses eljárás. Ennek legnagyobb előnye, hogy, általában olcsóbb, mint más födémszigetelési eljárások, így kiválóan alkalmas lehet utólagos szigetelésre is. A tekercses födémszigetelést főként könnyűszerkezetes házak szigetelésére ajánlják, a választás során ezt érdemes figyelembe venni.

A táblás födémszigetelés

födémszigetelésA tekercses szigeteléssel szemben a táblás födémszigetelést fa-, és fémszerkezetes épületek szigetelése esetén alkalmazzák. A táblás födémszigetelés egyik legnagyobb előnye, hogy könnyű vele dolgozni, így bárki könnyedén le tudja tenni.

Mind a tekercses, mind a táblás szigetelésre igaz, hogy abban az esetben érdemes alkalmazni, ha nincsenek egyenetlenségek a talajon, hiszen így hézagok sem tudnak keletkezni.

Emellett a jobb minőségű szigetelés érdekében jó, ha két rétegben rakjuk le a szigetelőanyagot, azaz soronként és kötésben is eltolt rétegben. Ennek előnye, hogy a szökni próbáló melegnek esélye sem lesz, hiszen nem lesz rés a hőszigetelő lemezek között, így a ház valóban bent fogja tartani a meleget.

Bízunk benne, hogy fent leírtak alapján könnyedén kiigazodnak a födémszigetelés rejtelmeiben és fel tudják készíteni otthonukat a hidegebb időszakra.

További energitakarékos tippekre van szükséged? Ajánljuk cikkünket: 5+1 tipp az energiatakarékos otthonért

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023