Hogyan építsünk szaunát házilag?

Szauna

A szauna az egyik legzseniálisabb emberi találmány, amellyel egészségesre izzadhatjuk magunkat és acélosra edzhetjük az immunrendszerünket. Továbbá egy wellness-hétvége szerves részét is képezi, csak úgy mint a jakuzzi.  A szaunázás pozitív hatásai mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél tudományosan bizonyítottak.

Egy hosszú, fárasztó nap után azért nem sokunknak van kedve még elindulni a legközelebbi uszodáig vagy edzőteremig, pláne télen, amikor amúgy is nehezünkre esik elhagyni a fűtött lakást. Sokan ódzkodnak attól, hogy maguk építsenek szaunát, mert túl bonyolultnak gondolják. Sokkal praktikusabb, ha van egy saját szaunánk. Megépíttethetjük valakivel, de sokkal olcsóbb, ha magunk kezdünk hozzá. Habár a szauna építése megkövetel néhány alapvető asztalos készséget, közel sem bonyolultabb, mint más, fúrás-faragással járó munkák. Ha szeretjük az ilyet, bátran vágjunk bele!

Milyen anyagból épüljön a szauna?

A szauna alapanyagának mindenképpen strapabíró faanyagot válasszunk, amely kifejezetten ellenálló a hőmérséklet és a páratartalom állandó és szélsőséges változásával szemben. Ilyenek például a luc, és erdei fenyő. Használjunk méretpontos, egyenes és száraz faanyagot.

Szauna barkácsolásA szaunához használt anyagok közül a lucfenyő a legelterjedtebb, hiszen kedvező áron beszerezhető, gyantaszegény, lassú növésű, szívós fafajta. A sok előnye mellett van egy hátrányos tulajdonsága, nevezetesen, hogy puha szerkezete miatt hamar bebarnul, és így esztétikailag tud rontani a szanunázás élményén. A luc fenyőn kívül a vörösfenyőt is előszeretettel használják szaunákhoz, mely szép rajzolatával és vöröses színével stílust is kölcsönöz a szaunának. Az esztétikus megjelenésen kívül hosszú élettartama és a környezeti hatásokkal szembeni kiváló ellenállóképessége is hozzájárul népszerűségéhez.

Szintén jó választás lehet a trópusi abachi, mely finom felületű és nagyon jó hőszigetelő képességű, vagy a gyantamentes, kellemes illatú kanadai vörös cédrus, melynek megjelenése jellegzetes az erősen hullámos rajzolatú évgyűrűinek köszönhetően.

A szauna padlójához használhatunk csempét, fát vagy betont. Csak a mi ízlésünkön múlik, melyikre tesszük le a voksunkat, a lényeg, hogy egyenes és vízzáró legyen.

A szauna megtervezése

Mielőtt belevágnánk az építésbe, érdemes átgondolni néhány dolgot.

Milyen típusú szaunát szeretnénk?

Többféle szauna típus közül választhatunk. Létezik szendvics szerkezetű finn, infra és kombinált szaunakabin, csak a mi ízlésünkön és igényeinken múlik, melyiket tartjuk a legelőnyösebbnek.

Az elektromos áram a legjobb és legrugalmasabb megoldás a szauna fűtésére, amennyiben beltéri szauna építését tervezzük. A gáz szintén jó megoldás lehet. A hagyományos, fa fűtés pedig a kültéri szaunák esetében lehet jó választás, de az elektromos és gázfűtéssel szemben sokkal hosszabb ideig tart a helyiség felfűtése és nagyobb figyelmet igényel a szanunázás során.

Ha a fürdőszobánkba vagy garázsunkba akarunk szaunát építeni, akkor a szaunának korlátot szabhat a rendelkezésre álló hely. Ha a kertbe telepítjük, akkor nagyobb szabadságot élvezhetünk a szauna méretét illetően. Átalakíthatjuk a meglévő fészert, vagy a garázst is, de szintén nagyon jól tud mutatni a kert hátsó részében. Bölcs gondolat lehet felvenni a kapcsolatot a helyi hatósággal, és még a munkálatok megkezdése előtt megérdeklődni, hogy van-e szükség építési engedélyre. A kültéri helyszín alapjának vízszintesnek és vízzárónak kell lennie, és elegendő, legalább 2 m2 hely kell a minimum 2 méter magas szauna számára. Végső soron a méretet a felhasználók száma határozza meg, és minden felhasználóra körülbelül két négyzetméternyi területtel kell számolni.

Mire lesz szükség a szauna építéshez?

A következő eszközökre és alapanyagokra lesz szükségünk:

 • Tűzőgép
 • Kalapács vagy szögbelövő légkompresszor
 • Fúrógép
 • Csavarbehajtó
 • Fűrész
 • Vízszintes
 • Fúrógép és fúrófejek
 • Mérőszalag
 • Ceruza
 • Tűzőkapcsok
 • Szaunafólia, párazáró fólia
 • Szögek, csavarok
 • Üvegszálas szigetelés
 • Fóliasorompó
 • Tüzelőanyag-forrás: Elektromos vezetékek (elektromos fűtőtesteknél), gázcső (gázfűtőtesteknél) vagy tűzifa (fa tüzelésű kályha esetében).
 • Villanykapcsoló
 • Nedves/száraz minősítésű lámpatest
 • Nyílászárók és faanyag
 • Szaunakályha
 • Szaunaajtó
 • Horganyzott csavarok

A szauna építésének lépései

1, A szerkezet kialakítása

45mm x 45mm, ill. 90 x 45 mm keresztmetszetű gyalult luc anyagból vázat építünk. Fontos, hogy az anyagok méretpontosak, egyenesek és szárazak legyenek. Ha lehetőségünk van a szaunakabin minél több falát építsük fix falakra, sarokba, három, esetleg négy fal közé. Így jobb lesz így a kabin szigeteltsége, kevesebb szerkezeti anyagból, egyszerűbben érhetünk el stabil építményt és kevesebb külső lambéria burkolatra lesz szükségünk.

A szerkezet elemeit dűbelekkel a falhoz rögzítjük és szigetelés után ezekre épül majd fel lambéria burkolatunk. Amennyiben úgynevezett körbejárható szaunát építünk mely önállóan áll, különösen figyelnünk kell a vázszerkezet stabil kialakítása. Tervezzük meg előre, hol legyen erősebb a szerkezet. Ahol a padok lesznek kialakítva, a kályha egy konzol segítségével a falra lesz rögzítve, súlya lávakővel közel 30 kg lesz, itt is legyen erős a szaunánk váza. Az illesztéseket legegyszerűbben rozsdamentes L vasakkal oldhatjuk meg. Állítsuk az ajtótokot a helyére, csavarozzuk a tokot a szerkezethez. Egyedi designt adhatunk kabinunknak egy lecsapott sarokkal, egy, esetleg több ablakkal, engedje szabadjára fantáziáját!

2, Külső lambériák rögzítése

Lambériázni általában függőlegesen szoktunk, de vízszintesen is lehet. A külső burkolathoz nem feltétlen szükséges szauna lambériát használni, mert itt az anyag nincs szélsőséges igénybevételnek kitéve. Arra kell csak figyelnünk, hogy a külső és belső lambériák stílusukban passzoljanak egymáshoz. A lambériákat rögzíthetjük szegezéssel vagy lambéria rögzítő kapcsokkal. A sarkokat szegőlécekkel takarjuk el. Próbáljunk úgy dolgozni, hogy szeg, csavar ne maradjon látható.

3, Elektromos vezetékek bekötése

Miután a szauna váza bevezetésre kerül, szereljük be az elektronikát. Ez fog felelni a világításért és esetlegesen a fűtésért is. Ha a gázkazán mellett döntöttünk, szereljük be a gázvezetékeket. Ezekhez a lépésekhez érdemes lehet szakember segítségét kérni.

4, Tartsuk bent a hőt

SzaunaNe hanyagoljuk el a szigetelést sem, hiszen ez fogja majd bent tartani a hőt. Alu kasírozott szigetelő használatát javasoljuk, ha alukasírozás nélküli szigetelőt használunk a belső falakat alumínium hőtükörrel borítsuk szigetelés után, az illesztéseket pedig minden esetben alu ragasztószalaggal fedjük át. A belső lambériázás elkezdése előtt kabinunk úgy nézzen ki belülről, mint ha egy alumínium dobozban lennénk, ennek köszönhetően a kabin gyorsabban fel fog melegedni, gazdaságosabban fog működni.

A szauna szigeteléséhez használhatunk üveggyapotot, kőzetgyapotot vagy parafát. A parafa a legkörnyezetbarátabb megoldás, de egyben a legdrágább is.

5. Telepítsük a párazárót

A kályha mögött a talajtól 15-20 cm-re friss levegőztető nyílást alakítsunk ki, a falba 100mm átmérőjű PVC cső darabot építve, amely utat biztosít a levegőnek a szigetelő anyag között.

A kabin külső felén ezt a nyílást egy szellőző ráccsal fedjük le. Ha nincs lehetőségünk a kályha mögötti szellőző kialakítására, az ajtó aljánál hagyott légréssel oldjuk ezt meg. A szaunakabinon belül a kályhától lehető legtávolabb, szintén egy PVC csődarab falba építésével, kiszellőztető nyílásra lesz szükségünk az optimális levegőáramlás eléréséhez.

Ezt a nyílást zárhatóvá kell tennünk egy szabályozható szellőző gomba használatával. A szellőző a felfűtés ideje alatt legyen zárva, a szaunázás megkezdésével a szellőzőt résnyire nyissuk ki.

6, Jöhet a szauna burkolata

SzaunaA kabin belső lambériázásához mindenképp szauna lambériát használjunk. A rönk legnemesebb részéből vágott, hosszú nútos, gyantamentes anyag, párás-nedves környezetben is hosszú ideig szép marad, nem fog elvetemedni, megteknősödni vagy szétnyílni.

A lambériák rögzítéséhez mindenképp rozsdamentes megoldást válasszunk. Az a legjobb, ha horganyzott lambéria-rögzítő kapcsokat használunk, mert a kapcsok használata engedi az anyagot tágulni és zsugorodni, egyszerű a használata, mindemellett a lambéria felületén nem látható.
A mennyezet egyik oldalától kezdve a lambériát derékszögben szögeljük a mennyezeti gerendákhoz. Fedjük le a teljes mennyezetet, szükség esetén vágjunk lyukat a világítás számára. Ezután szereljük fel vízszintesen, a falak aljánál kezdve a léceket. Az elektromos szerelvények elhelyezéséhez szükség szerint vágjunk lyukakat.

7. A szaunakályha felszerelése

Ha elkészült a belső lambéria burkolat, rögzítsük a szaunakályhát a helyére. Amennyiben infrakabint építünk, a fali sugárzókat süllyesszük a lambéria burkolat alá, a sarok sugárzók a lambéria falon kívülre kerülnek.

Tartsuk be a kazán gyártója által adott utasításokat a kályha felszereléséhez. A kályhát a falaktól és a padlótól a megadott távolságban szereljük fel. Kérjünk meg egy szakembert, hogy segítsen bekötni a fűtőtestet az áramforráshoz.

8. Adjuk hozzá a szaunaköveket

A szaunák izzó köveket használnak a hő kiegyenlítésére és a gőz létrehozására. Mossuk meg alaposan a szaunaköveket, hogy eltávolítsuk róla a porszemcséket, mielőtt még lazán a fűtőelem köré helyeznénk őket. Rögzítsük a szaunakályha rácsát a kályha tetejére.

9. A szaunapadok beszerelése

SzaunaA szaunapad kialakításához a legalkalmasabb anyag a fehér rezgő nyárfa vagy Thermowood eljárással készített nyárfa padléc. Nem csak az Afrikából behozott abachi fa alkalmas erre, hiszen a Skandináv országokban már nagyon régóta használják. Németországban és Ausztriában is már szinte csak a nyárfából készült szauna padléceket használják szaunához.

A szaunapad akkor lesz kényelmes, ha jó rajta ülni és feküdni is. A két szauna padléc közötti ezért ne legyen a hézag 5mm-nél kisebb, és ne legyen nagyobb 8mm-nél. Amennyiben lehetőségünk van rá, alakítsunk ki kétszintes padozatot, így más-más magasságban más hőmérsékleten tudjuk majd élvezni szaunánkat.

10. Szereljük be a lámpákat

Szauna világításhoz speciális szauna lámpatestet használjunk. Ez azért fontos, mert páramentesen záródik és érintésvédelmi szempontból is teljesen biztonságos. Érdemes a lámpaárnyékolót valamelyik sarokba elhelyezni, nagy figyelmet fordítva arra, hogy ne zavarja az alatta lévő padon szaunázó fejét falnak dőléskor.

Az utóbbi években rengeteg új világító eszköz jelent meg a piacon. Ha nagyon stílusosak és trendik akarunk lenni, célszerű a lámpát a szauna kályha fölé helyezni, így amikor meglocsoljuk a kályhát, a felszálló párát világítja meg.

11. Szereljük be a szauna ajtaját

Utolsó etapként szereljük be a szaunaajtót. Rögzítsük csavarokkal az ajtófélfára. Győződjünk meg róla, hogy minden légrés zárva van. Ezután szereljük fel a kilincset.

12. Tartozékok

Helyezzük el a szaunázás elengedhetetlen tartozékait a szaunába:

 • a homokóra,
 • hő és páratartalom mérő,
 • szauna dézsa,
 • szauna felöntő kanál
 • aromaterápiás eszközök

A szauna építés időigényes lehet, de technikailag nem nehéz. Az átlagos barkácsolók többsége különösebb gond nélkül meg tudja oldani ezt az építkezést, bár néhány lépés, például az elektromos apparát és gáz beszerelése szakember segítségét igényelheti. Minden esetre, ha belevágunk a saját szaunánk megépítésébe, az elégedettség érzése még hozzáad a használatához.

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023