Tapétázás házilag, az otthoni tapétázás rejtelmei

tapétázás

Tapétázás házilag? Sokakban elindítja a gondolatmenetet, miszerint rendkívül könnyen és alacsony költségvetéssel megvalósítható művelet.

Egy szabályos falsíknál – ami nem ázik át, nincsenek ajtók, kapcsolók vagy ablakok – ez nagyjából igaz is. De azért ennek a folyamatnak is vannak olyan részei, amire nagyobb figyelmet kell fordítani. Milyen tapétát válasszon? Milyen eszközök szükségesek a tapétázáshoz? Merüljünk el kicsit a témában.

Tapéta kiválasztása

tapétázásMielőtt belevágna a tapétázás házilag rejtelmeibe, ki kell választania a szerencsés nyertest. Otthonát és közérzetét nagymértékben befolyásolhatja, hogy milyen színeket, formákat, motívumokat használ a felújítások, átalakítások során.

Arról is döntenie kell, hogy mekkora felületen szeretne tapétázni. Az egész szobát, esetleg csak egy falat vagy a falnak csak egy kis részletét?
Költséghatékony megoldás lehet, ha a szobának csak egy bizonyos falát borítja be tapétával, a többi részt pedig lefesti. Ilyen falrészlet lehet például a nappaliban a TV, esetleg a kanapé mögötti fal is.

 Tapétázás házilag

Mindenekelőtt ellenőrizze le a tapétázni kívánt felületet vagy falat. A felületnek simának és tisztának kell lennie és a vakolat kellő szilárdsága is fontos. Érdemes tapétázás előtt simítani rajta glett segítségével, amennyiben szükséges.

tapétázásSzáradás után, ha matt fehér lett a színe, következhet az alapozás, hogy az a porszemcséket elfedje és lazább részeket, hajszálrepedéseket kitöltse. A régi diszperziós festéket vagy olajfestéket a házilag tapétázás előtt nem feltétlen szükséges eltávolítani, de ajánlott elvégezni előtte egy tisztasági festést.
Ha már megfelelően előkészítette a falfelületet, és az teljesen száraz és tiszta, kezdődhet a tapétázás. A következő lépés a tapéta méretre vágása, amely sok türelmet és precizitást igényel. Vízmértéket is érdemes használni, miközben a falon megjelöljük a ragasztandó felületeket, mert így biztos egyenesek lesznek a vonalak. Mintás tapéta esetén bizonyosodjon meg arról, hogy a megfelelő helyen folytatódik a minta az illesztéseknél.

A méretre kivágott tapéta darabokat mintával lefelé fektesse le az asztalra vagy a padlóra egymás mellé. Ügyeljen arra, hogy az asztal tiszta és pormentes legyen és kenje be ragasztóval egy széles ecset vagy egy henger segítségével a tapéta hátoldalát. Ajánlott a tapéta közepéről, hosszanti irányban kezdeni, majd csak ezt követően középről a szélek felé haladva beragasztózni, különös figyelmet fordítani a sarkokra. Érdemes néhány csíkot előre bekenni ragasztóval, majd pihentetni őket néhány percig, de maximum annyi ideig, ameddig a gyártó ajánlja a csomagoláson.

A folyamat végén, vagyis már a falra helyezés során érdemes az egyik saroknál kezdeni azzal a tapéta darabbal, amelyiket legelőször kent be ragasztóval. Ha nem szabályos mintás tapétát helyez fel, akkor még az sem baj, ha van egy kis átfedés a felragasztott csíkok között. Ha az adott tapéta darabot óvatosan felhelyezte, akkor még egy tiszta henger segítségével nyomja ki alóla a beszorult levegőt. Ugye, hogy mennyire egyszerű?

Milyen eszközök szükségesek?

A tapétázás megkezdéséhez szüksége lesz az alábbi eszközökre.

 • Kenőállvány: Egy masszív, könnyen mozgatható, tárolható és felállítható állvány ideális méretű, stabil felületet biztosít, és nagymértékben megkönnyíti a ragasztózást. Szükség esetén akár egy bakokra fektetett ajtólapot is használhat erre a célra.
 • Vödör: A ragasztónak kell majd. Erősítsen rá keresztben egy zsinórt, hogy ráfektethesse a ragasztókenő kefét, amikor éppen nem használja. Szüksége lesz ezen kívül még valamire, amivel a ragasztót megkeverheti. Mondjuk egy lécdarab is megteszi.
 • Ragasztókenő kefe: Egy legalább 10 cm széles kefe, amelyet csak erre a célra használ.
 • Olló: Szüksége lesz egy hosszú pengéjű, éles tapétavágó ollóra, és egy rövidebb pengéjű társára a finomabb részletek kivágásához.
 • Hobbikés (avagy dekorkés): PVC vagy vastagabb tapéták vágásánál veheti hasznát, vékony, nedves tapéta szabásához azonban az olló a legmegfelelőbb eszköz.

Ezeken kívül szükséges még,

 • Tapétázó kefe: Az erős, de puha sörtéjű kefét arra használjuk, hogy elsimítsuk és rögzítsük a tapétát. Mindig tartsa tisztán és szárazon.
 • Szivacs: Fontos eszköz a még nedves ragasztófelesleg letörléséhez.
 • Illesztő henger: Ezzel a kisméretű fa- vagy műanyag hengerrel nyomjuk le a csíkok szélét, miután a helyére illesztettük a tapétát. Dombornyomású tapéta esetén kerülje a használatát, mert árulkodó sávokat nyomhat vele a szélekre.
 • Függőón: A tapétázási munkáknál a függőleges vonalak kijelöléséhez használt alapvető kellék.
 • Krétázott csapózsinór: Krétaporral bekent zsinór, amelyet megfeszítve, majd a felületre visszapattintva ideiglenes, egyenes kréta jelet húzhat.
 • Ceruza: Használjon HB-s vagy még puhább grafit­ceruzát, amellyel jól látható jelet rajzolhat a papírra. Túl hegyes vagy kemény ceruzával elszakíthatja a vékonyabb tapétát.
 • Acél mérőszalag: A szabványos mérőszalag 3 méter hosszú, és jól megfelel az átlagos falak magasságának méréséhez. Esetenként azonban hosszabbra is szükség lehet.
 • Vonalzó: Fontos, hogy legyen egy olyan vonalzója, amely legalább olyan hosszú, mint a szabványos tapéta­szélesség, azaz kb. 53 cm. Az összecsukható vonalzók elszakíthatják a papírt, ezért érdemes merev vonalzót használni.
 • Derékszög: Egy nagyméretű műanyag derékszögű vonalzóval (vagy bármilyen rögtönzött derékszöggel) ellenőrizheti, hogy a tapétát keresztben pontosan 90 fokban vágja-e el.
 • Csiszolópárna: Tartson egyet a keze ügyében, hogy a tapéta felrakása közben lecsiszolhassa a régi tapéta falon maradt darabkáit. Ehhez egy éles kaparóra is szüksége lehet.
 • Tiszta rongy: Szöszmentes ronggyal, például széttépett rossz lepedővel törölje le munka közben a kenőállványt. Másfajta rongy azért nem megfelelő, mert szöszöket hagyhat az asztalon.
 • Vizes tál: Előragasztózott tapéta felrakásához egy vízzel teli edényre van szükség, amelybe belemárthatja a leszabott darabokat.
 • Kétágú létra: Legalább egy létrára szükség van ahhoz, hogy elérje a falak felső részét és a mennyezetet. Ha van két létrája vagy két bak, egy deszkát átfektetve rajtuk, állványt is készíthet.

 

Ha otthoni munkálatokra szánja rá magát, a hozzá szükséges anyagok és segédeszközök beszerzésében számíthat az Akker szakembereire!

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023