Hogyan legyen jó választás a hőszigetelt ablak

Hőszigetelt ablak

A nyílászárók szigeteléséről általában a téli fűtési szezon jut mindenki eszébe és a magas rezsi. Amikor a lakás korszerűsítésére szánjuk rá magunkat, mindenkinek eszébe jut, hogy talán érdemes lenne kicserélni az ablakokat is abban a reményben, hogy így hosszútávon jelentősen csökkenhet a fűtésszámla. Mit kell tudnunk a hőszigetelt ablak előnyeiről? Melyiket válasszuk? Melyek az előnyei és hátrányai az egyes üvegfajtáknak?

Mi is az a hőszigetelt üveg?

A hőszigetelt üveg funkciója, hogy megakadályozza, hogy a hő bejusson az épületbe, illetve szivárogjon onnan. Több üveglapból áll, amelyeket rendszerint alumínium vagy szerkezeti habból készült távtartók választanak el egymástól, az üveglapok közötti teret pedig levegő vagy nemesgáz, például argon vagy kripton tölti ki. A technológia már ott tart, hogy immár elérhetővé váltak a három, vagy akár a négy rétegű változatok is.
A szigetelt üvegablakokat olyan mikroszkópikus, energiahatékony (low-e) bevonattal látják el, amelyek csökkentik a bejutó infra és ultraibolya sugárzás mennyiségét és ezáltal befolyásolják a beltéri hőmérsékletet. A low-e a “low emission”, vagyis az “alacsony kibocsátású” rövidítése. Ez a bevonat sokkal több hőt ver vissza, mint amennyit elnyel.

Hogyan válasszunk ablakkeretet?

Az energiahatékony szigetelt ablak kiválasztásánál körültekintőnek kell lennünk.
Olyan ablakkeretet válasszunk, amely a legjobban megfelel az igényeinknek.

Alumínium ablakkeretek és a hőszigetelt ablak

Az alumínium ablakok jól megérdemelt hírnevet szereztek, mivel magas szintű hővisszatartást biztosítanak, ami azt jelenti, hogy kevesebb energia szükséges az otthon fűtéséhez. Ez leggyakrabban annak köszönhető, hogy az alumínium ablakok képesek egyes finom tervezési elemeket integrálni, mint például a poliamid törés és a többkamrás belső keretek, amelyek segítenek mindent megváltoztatni, amit eddig az ablakkeretekről tudtunk.

Alumínium ablakkeretAz alumínium ablakkeret remek tulajdonságai miatt lett népszerű. Magas hővisszatartó képessége miatt télen kevesebb energia szükséges az otthon melegen tartásához. Az alumínium jó hővezető, de manapság kapható többkamrás és poliamiddal kombinált technológiával, amik mérséklik ezt az energetikai szempontból negatív tulajdonságát. Élettartama a többi ablak típus többszöröse és különlegessége, hogy nem igényel karbantartást. Más anyagokkal szemben az alumínium nem rohad szét, púposodik fel vagy ázik be.

Mivel az alumínium sokkal magabiztosabban tart, mint a műanyag vagy a fa, ezért vékonyabb és ablakkeretek is készíthetők belőle, ami megkönnyíti a beszerelést. Szilárdságának köszönhetően a többi ablakkerettel szemben sokkal nagyobb mm-es üvegfelülettel is tervezhetünk, ha ennél az anyagnál döntünk. Nagy víz és légellenállóság jellemzi.

Modern és letisztult megjelenést kölcsönöz az épületeknek. Az alumínium ablakkereteket porbevonattal színezik, ami sokkal megbízhatóbb, mint a műanyag ablakoknál használt fólia. Ennek a megoldásnak köszönhetően közel 150 színváltozat közül válogathatunk.

Az alumínium keretek környezetbarátak is, hiszen az alumínium a legkönnyebben újrahasznosítható anyag az összes közül. Akiknek fontos az ökobarát életmód, azoknak ideális választás lehet.

Műanyag ablakkeretek és  hőszigetelt ablak

Műanyag ablakkeretMűanyag ablakkeretből két féle van. PVC és üvegszálas kompozit.

A PVC ablakkeret tulajdonképpen örökéletű. Tartóssága és ára miatt nagyon praktikus megoldás. Légkamrákkal rendelkezik, aminek köszönhetően mindenféle egyéb beavatkozás nélkül is kiváló hőszigetelő. Minél több légkamrája van, annál jobb.

Megvásárlása és beszerelése jelenleg olcsóbb, mint fából készült társainak, akár 20-40%-ot is spórolhat. Kiváló hőszigetelő képességének köszönhetően jelentősen csökkentheti fűtési kiadásait.

Megjelenése modern és letisztult. Fólia segítségével tetszőlegesen színezhető, akár fa mintájúra is. Senki nem fogja tudni megmondani, hogy nem eredeti fa az ablakkeret.
A modern technológiának köszönhetően a PVC öregedése közben nem sárgul el. A színező fólia nagy eséllyel előbb lehullik róla, mint hogy az a PVC ablakon bármi elváltozás meglátszana.

Az üvegszálas kompozit ablakkeret egy csúcstechológiás anyag. Előnye a PVC-vel szemben a nagyobb szilárdság és a fényes felület, valamint hogy megakadályozza a hőhídak képződését. Erősebb, mint az acél, ezért az abból készült szerkezetek nem igényelnek megerősítést és gyakorlatilag nem deformálódik. Akár 3,5 centiméter vastagságú ablakkeretek is készülhetnek belőle. Az üvegszálas műanyagkeretek változatos éghajlati viszonyok között is hosszú élettartammal bírnak és gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást. Soha nem vetemednek meg és nem csavarodnak meg a nedvességtől, mindemellett kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A homlokzatokat építészetileg megújíthatják ezekkel a szerkezetekkel, amelyek átlátszó változatban is előállíthatóak.

Fa ablakkeretek

Fa ablakkeretes ablakokA fa ablakkeretek is jól szigetelnek, de mivel élő anyag, a hőmérséklet változására kitágul és összehúzódik, emiatt sokkal hamarabb tönkremegy, eldeformálódik és sokkal több ápolásra van szüksége. Tűzvédelmi szempontból sem a legjobb választás, mivel az összes anyag közül ez a legéghetőbb. A legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen alakú ablakkeretet készíthetünk belőle, így nem kell megragadnunk a kerek, ovális, háromszög, vagy sokszög alakú formáknál. Ha tényleg egyedi hangulatú lakást szeretnénk, ez a legjobb választás.

Mennyi idő alatt térül meg?

Nehéz meghatározni, hogy mennyi idő, amíg megtérül a szigetelt ablak ára, hiszen ez számos tényezőtől függ. Fontos tudnia, hogy nem feltétlenül a magasabb árazású ablak a jobb szigetelő. Persze nehéz kiválasztani a több ezer ablak közül a megfelelőt, de az áron kívül még van egy-két tulajdonság, ami segítségére lehet.
Például, hogy mennyire növeli a beszerelt hőszigetelt üveg a fűtési és hűtési rendszerek hatékonyságát. A modern szigetelt ablakok kétségtelenül csökkentik ezen rendszerekre nehezedő terhelést, ezáltal további költségmegtakarítást jelenthetnek. Simán lehet, hogy egy olcsóbb ablaküveg jobban szigetel, mint a márkásabb társa.

Hasznosnak találta cikkünket? Talán ezek a cikkek is érdekelhetik:

Miért értékálló befektetés a hőszigetelés?

Árnyékolási technikák otthonra

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023