Igényelhető otthonteremtési támogatások 2022-ben

otthon

Az elmúlt években a kormány több módon is próbálta segíteni a magyar családok otthonteremtését. Jelenleg több otthonteremtési támogatás érhető el a piacon, azonban érdemes még most átgondolni ki melyiket veszi igénybe, mert több támogatás is lejár az év végével. Most az elérhető kedvezmények közül bemutatjuk az öt legfontosabb támogatást.

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

Az egyik legtöbbet hallott otthonteremtési kedvezmény 2022-ben és az elmúlt néhány évben. A támogatás mértéke több tényezőtől is függ, így például, hogy használt vagy új ingatlant szeretnének igénybe venni, hány gyermeket nevel, vagy tervez nevelni a házaspár, illetve, hogy vidéken vagy városban kívánják igénybe venni a támogatást. A családi otthonteremtési kedvezmény mértéke a fentiek függvényében akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás is lehet. A hitel kifizetése előre történik, így valóban nagy segítség a családok és gyermeket tervező párok számára.

Családi otthonteremtési hitel

A CSOK mellé természetesen hitelt is igényelhetünk, amely egy kamattámogatott hitel. A hitel feltételei azonosak a CSOK feltételeivel, a hitel mértéke pedig, akár a 15 millió forintot is elérheti.

Babaváró hitel

A gyermeket tervezők számára az egyik legkedvezőbb otthonteremtési támogatás a Babaváró hitel. Az új és használt lakásvásárlásra, valamint építkezésre is felhasználható hitel annál kedvezőbb feltételeket nyújt, minél több gyermeket vállal a házaspár.

Ez az otthonteremtési támogatás azonban csak év végéig igényelhető, így aki élni szeretne a lehetőséggel cselekednie kell. A kifizetés itt is előre történik.

Otthonfelújítási támogatás

Az egyik legújabb igényelhető otthonteremtési támogatás az otthonfelújítási támogatás, amely hárommillió forint vissza nem terítendő támogatást jelent. Az összeg fele-fele arányban használható fel anyagköltségekre és kivitelezési költségekre. Ennek értelmében, ahhoz, hogy teljes mértékben ki lehessen használni a támogatást, legalább hatmillió forint értékű felújítást kell végeznünk.

A támogatást a legalább egy gyermeket nevelő családok vehetik igénybe. Az otthonfelújítási támogatást a felújítást követően kaphatják meg az igénylők, a kifizetés tehát utólagosan történik.

Lakásfelújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatáshoz hasonlít a lakásfelújítási támogatás, ami maximum hatmillió forintnyi támogatást nyújthat az igénylőknek. Fontos, hogy míg az otthonfelújítási támogatás vissza nem térítendő, addig a lakásfelújítási támogatás egy kamattámogatott hitel, ami 2021. február 1-től érhető el, maximum 10 éves futamidővel.

Az igénylők köre megegyezik az otthonfelújítási támogatásra jogosultak körével, azaz a legalább egy gyermeket nevelők igényelhetik.

Reméljük, hogy cikkünk végére érve mindenki átfogó képet kapott a 2022-es otthonteremtési támogatások köréről, és könnyedén tud dönteni melyik támogatást szeretné igénybe venni.

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023