Miből épüljön a ház?

Téglaház

Egy lakóépület megtervezésének első és legfontosabb lépése az, hogy eldöntjük, miből épüljön fel. Ezután jöhet az alaprajz megtervezése, és az elrendezés, hogy hány és mekkora helyiség legyen benne. A falaktól pedig alapvetően elvárjuk, hogy megvédjen a környezeti hatások ellen. Magyarországon a téglából épült házak a legnépszerűbbek, hiszen ennek köszönhetően kiváló energiamutatókkal rendelkeznek és megbízhatóak, az egyik legtartósabb, legidőtállóbb megoldás. De miből építettek régen? Miből építkeznek most? Melyik éri meg legjobban?

Építkezés régen

Amikor még nem, vagy csak nagyon körülményesen tudták az építőanyagokat több száz kilométer távolságra szállítani, az emberek abból építkeztek, ami a legkönnyebben elérhető volt a közelükben. A népi építészet évszázadokon keresztül előszeretettel használta építőanyagként a földet, a fát, valamint az egyéb növényi anyagokat (nád, sás).

A faépítészetnek komoly hagyománya van a magyar és az erdélyi kultúrában. A középkor végén hazánkban a fából épített házak voltak a leggyakoribbak városban és falun egyaránt, emiatt gyakori volt a tűzvész. A szigetelést agyaggal oldották meg. Az így épült házak több generációt is képesek kiszolgálni, sőt ha jól karban tartották őket, akár több száz éven át is fennmaradhattak.

FaházBoronafalú házak

Leginkább az Őrségben és környékén volt jellemző. A sok erdőnek köszönhetően jellemző építőanyag volt a fa. A ház alapjai a földre helyezett erős tölgyfa gerendák voltak, a gerendavégeket fecskefark szerűen illesztették össze. A falakat két rétegben sározták, ezzel szigetelték a házat. A házak tetejét rozs szalmával borították.

FaházZsilipelt deszka házak

A ház sarkaira gerendákat tettek, majd az oszlopokba vájatot vágtak. A vájatokba tették be a vízszintes helyzetű deszkapallókat, amelyeket előzőleg rönkökből hasítottak szét. A deszkák körülbelül 20 centiméter vastagok voltak.

Vályogfal

A vályog a mai napig az egyik legjobb építőanyag. A lélegző fal kitűnő mikroklímájával kellemes életteret ad, az állandó optimális páratartalom csökkenti az allergiás és légúti betegségek kockázatát. Környezetbarát, pénztárcakímélő és tartós megoldás. Vályogtéglából akár több szintes házakat is építhetünk. A vastag falak télen bent tartják a meleget, nyáron pedig kellemes klímát biztosítanak a ház lakói számára. Ahhoz, hogy megelőzzük az erodálódást, csak a szigetelést kell jól kivitelezni, így megelőzhetjük, hogy a falak túlságosan is magukba szívják a nedvességet.

VályogházA vályogtégla már több ezer éve bevett építőanyag. Már az ősi Mezopotámiában is előszeretettel használták. Hazánkban csak a 19. században terjedt el tömegesen, elsősorban azért, mert a tégla nehezen volt hozzáférhető. Egészen az 1900-as évek közepéig a magyar vidéken túlnyomórészt a vályogházak voltak népszerűek.

VályogA vályog előnye, hogy olcsó, környezetkímélő és kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, viszont ha jön egy árvíz, akkor megy vele együtt a ház is, és sajnos újra kell építeni. A födém zsindelyből vagy nádból készült, attól függően, hogy az erdő vagy a nádas volt közelebb. A modern építőanyagok elterjedése után már csak néhány klasszikus parasztházat találunk, azt is leginkább csak eldugott helyen, skanzenek részeként.

Rakott fal

A legegyszerűbb falrakási módszer, amellyel, a vályogházakéval teljesen megegyező tulajdonságú falakat lehet építeni. Homogén falat eredményez, amelyből utólag vágják ki az ajtók és ablakok helyét. A rakott falat villával rakták fel a kőből készült alapra. A régi fal alapanyagául szolgáló agyagot megnedvesítették, aztán lóval, esetleg tehénnel járatták, amíg képlékeny lett. Közben kötőanyagként növényi maradványokat adagoltak a megnevesített agyaghoz. Minden egyes sort úgy raktak, hogy erővel hozzácsapták az előző sorhoz. A módszer legnagyobb hátránya, hogy addig nem lehetett abbahagyni, amíg kész nem lett a fal, mert ha megszáradt az előző sor teteje, akkor már sajnos nem fog hozzátapadni a következő. Amikor elkészült, a módszerből adódó egyetlenségeket egyszerűen levágták a falról.

Vert fal

A falakat döngöléssel alapozták. A fal vastagságát két egymással szemben, nagyjából fél méterre helyezett oszloppal határozták meg, majd zsaludeszkákat szögeltek rájuk. A zsaludeszkák közé lapátolták a vályogot, húsz-harminc centiméteres ráhordásonként pedig ledöngölték, tömörítették. Néhány rétegenként nádat is tettek a fal anyagába, amely a szálaival erősítette a falat. A megszáradt szakaszokról leszedték a deszkákat, majd feljebb erősítették, így emelték a falat egyre magasabbra. Rendelkezik a vályogházak összes jó tulajdonságával, pénztárcakímélő is, de a falvastagság miatt nem túl helytakarékos megoldás.

KőházKőfal

Leginkább a nemesek házai készültek ebből, de később parasztházakhoz is használták építőanyagként. Csak olyan helyeken lehetett ilyen házat találni, ahol volt hegy a környéken. A borospincék fala is általában kőből készült. Magyarországon elsősorban a Dunántúlon és a Hegyalján építkeztek ebből az alapanyagból.

Építkezés ma

Ma már számtalan modern építőanyag rendelkezésre áll. A modern építési technológiák fejlődésének köszönhetően gyorsan, kiváló energiahatékonyságú házakat lehet építeni. Már nem szükséges széles falakat emelni, hogy a benti klíma megfelelő legyen. A hőszigetelő anyagok nagy választéka lehetővé teszi, hogy a falakat a külső vagy belső oldalról védje a nem kívánt hidegtől vagy melegtől.

VályogházModern vályogházak

A vályogházak reneszánszukat élik. A modern és a hagyományos építőelemek ötvözésével épült vályogházak megfelelő karbantartás mellett akár több száz évig is képesek állva maradni. Habár az építési anyagok kevesebbe kerülnek, de a munkadíj több. Egy vályogház manapság ugyanannyiba kerül, mintha téglából épült volna.

FaházFaházak

Egyre inkább trend a fa és rönkházak építése, főleg annak a rétegnek a körében, akik kiábrándultak a városból és autentikus, vidéki életre vágynak, és szeretnék közel érezni magukhoz a természetet. Ezekben az építményekben mintegy aromaterápiás jelleggel érezhető a fa illata. Egy jól karbantartott faház akár több generációt is ki tud szolgálni.

Könnyűszerkezetes házKönnyűszerkezetes házak

A könnyűszerkezetes házak legnagyobb előnye, hogy olcsók, gyorsan felépíthetőek és a mai technológiának hála akár jobb szigetelése és a hőtartó képessége is lehet, mint a téglából épült rokonainak. Külső és belső megjelenésükben nincs jelentős különbség a téglaházakéhoz képest. A szigetelésre fokozottan oda kell figyelni, ugyanis mint minden élő anyag, a fa is szívja magába a nedvességet. Előre gyártott panelekből álló verziójuk akár két és fél nap alatt felépíthető. A gyorsasággal megspórolt munkadíjat nyugodtan költse a ház berendezésére.

A könnyűszerkezetes házakat szendvics szerkezetben készítik, vagyis a két réteg fa közé egy ásványgyapot réteget helyeznek el. Ez okozhat gondot az idők során, ugyanis a szigetelőanyag elöregedhet, de egy kis karbantartással orvosolható.

Mobilházak

A mobilházak nem összekeverhetőek a könnyűszerkezetes házakkal. Fa, vagy fém vázra épülnek, de csekély szigetelést kapnak, és nem rendelkeznek fix alapozással. A helyszínen építik fel, és bármikor továbbszállíthatóak, ha a tulajdonosa azt szeretné.

TéglaTégla

A magyar embernek a ház szóról egyből a téglaház jut eszébe. A legjobb kényelmi tulajdonságokkal ez az anyag rendelkezik. Télen tárolja a meleget, nyáron segít, hogy a beltérben hűvös maradjon. A téglaházak legnagyobb előnye a hosszú élettartam és a minden más anyagot felülmúló hangszigetelés. Természetes anyag, nem érzékeny a nedvességre, és nem kell semmivel sem lekezelni, hogy ne menjen tönkre, karbantartást nem igényel. Mivel több, mint ezer fokon égetik ki, nem lesz éghető, így tűzvédelmi szempontból is egyedülálló. Üreges szerkezetének köszönhetően már önmagában is remekül szigetel, nem feltétlen szükséges rá szigetelést rakni. Nyáron az ilyen épületek viszonylag hűvösek, télen pedig bent tartják a meleget. A legszélsőségesebb környezeti hatásokat is elviseli.

A jelenlegi piacon a prémium házaktól eltekintve 10-20%-os árkülönbség van az alternatív és a téglaépítésű házak között. A döntés mindenképp az öné, hogy igényeinek és pénztárcájának melyik építőanyag felel meg a legjobban.

Miből épüljön a tető?

akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023