Milyen a megfelelő nemesvakolat?

vakolat

A modern nemesvakolat szebbé tesz a beltéri és kültéri felületeket, miközben a hőszigetelésben is jelentős szerepet játszik. Az ilyen vakolatrendszerek közül a nemesvakolatok emelkednek ki a legmarkánsabban, mivel ez a létező legellenállóbb és legtöbb előnyt biztosító vakolat típus a piacon. A nemesvakolatok gyárilag előkevert, színes homlokzati vakolatok, melyek valamennyi mész-cement és hőszigetelő alapvakolatra, valamint minden felújító alapvakolatra felhordhatóak. A nemesvakolathoz csak vizet kell adni, alaposan összekeverni és már vihető is fel a falra. Milyen típusai vannak és melyik a legjobb választás? Milyen előnyeik vannak a többi vakolattal szemben?

vakolatEgy modern vakolattól elvárás, hogy esztétikussá varázsolja az épületeket, mindeközben jelentős mértékben járuljon hozzá a hőszigeteléshez és hangszigetelő tulajdonságokkal is bírjon. Legyen vízálló, miközben átereszti a párát és hagyja a falat lélegezni, ezáltal gátolja a fal vizesedését, hogy a penész ne tudjon benne tanyát verni. A nemesvakolat ezeknek a feltételeknek megfelel, vagyis remekül ellenáll a környezeti terhelésnek. Jöhet akár 50 fok, erős UV sugárzás, jég, szél, vagy fagy, a nemesvakolat állja a sarat. Bírja az épület mozgásából származó feszültséget és könnyű takarítani, mivel könnyen mosható a felülete. Tetszőlegesen alakítható, formázható. Lehet akár simított, kapart, de akár gördülőszemcsés megoldású is, ahogy önnek jobban tetszik. Szinte minden színárnyalatban kapható. Megfelelő mennyiségű műgyanta kötőanyaggal keverve sokkal tartósabb és masszívabb a hagyományos vakolatoknál. Színét hosszú ideig képes megőrizni, tehát még tartós napsugárzás sem fakítja meg néhány éven belül.

Vékony vagy vastag nemesvakolat? Mi a különbség?

Két fő típusát különböztetik meg: a hagyományos, vastagrétegű nemesvakolatot és a vékonyrétegű nemesvakolatot. Az elnevezés onnan ered, hogy az előbbinél a szemcseméreténél vastagabb rétegben, utóbbit a szemcseméret vastagságában kell felhordani. A vékonyvakolatot az egyszerű, gyors feldolgozhatóság, a gazdag színválaszték és a minimális anyagszükséglet jellemzi. A nemesvakolatok családjához hasonlóan e homlokzati vékonyvakolatok között is találunk extrafinom, finom, középszemcsés és gördülőszemcsés vakolatrendszereket. Az épület fokozottabb igénybevételnek kitett lábazati részére a műgyantakötésű vékonyvakolat javasolt.

Szilikon, szilikát vagy műgyanta?

A szilikátvakolat általában nem a legjobb páraáteresztő, rugalmatlan és a színe is könnyebben fakul. Előre kevert, felhasználásra készen kapható, vízüveg kötőanyagú vékonyvakolat fajta, amelyekkel kapart és dörzsölt kivitelű felületeket lehet kialakítani. Az anyag tulajdonságaiból adódóan korlátozott színválasztékban kapható. A szilikátvakolat kálivízüveget, ásványi töltőanyagokat, pigmenteket, stabilizátort, adalékokat és vizet tartalmaz. Ez a vékonyvakolat víztaszító és pára-átbocsátó tulajdonságokkal rendelkezik, amely alkalmassá teszi arra, hogy külső homlokzati felületeken nemesvakolatként használják. A szilikátvakolat szilárdanyag-tartalma 80% körüli és a legnagyobb szemnagyság 1-3 mm közötti. Különösképpen alkalmas dörzsölt és kapart felületek kialakításához. Mész-, mészcement és cementvakolatra, valamint hőszigetelő rendszer tapaszrétegére, betonra és egyéb ásványi alapra, régi, jól tapadó ásványi és szilikátfestékre, illetve kőlapokra minden aggodalom nélkül felvihető. Gipszvakolatokra kevéssé ajánlott, műanyag, lakk, olajos, enyves felületre, diszperziós festékre pedig teljesen alkalmatlan. Felvitelnél ügyeljünk arra, hogy az alapfelület legyen tiszta, fagy- és pormentes, nem víztaszító, teherbíró, kivirágzástól és laza részektől mentes.

A szilikonvakolat kiváló páraáteresztő képessége, rugalmassága és víztaszító tulajdonsága miatt kedvelt megoldás. Utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel a szilikáttal szemben sokkal kevésbé érzékeny a feldolgozás közbeni időjárási hatásokra. A nemesvakolatok többi családtagjához hasonlóan előre kevert kivitelben kapható. Többe kerül, de tartósabb és strapabíróbb a többi vakolat típusnál.

A műgyanta, avagy akril vakolat olcsó, rugalmas, de az elvárt minőséget kizárólag a megbízható márkák hozzák. A műgyanta vakolat a szerves kötőanyagának köszönhetően alapvetően jobb tulajdonságokkal bír, mint más hagyományos, vagy modern hőszigetelő vakolatok. Páraáteresztő képessége nem olyan jó, de ez nem feltétlenül hátrány: vályogházak és műemléképületek vakolásához egyenesen kiváló.

vakolatTévhit, hogy a műgyanta nem hagyja a falat lélegezni! A szerves kötésű (műgyanta) vakolatok összetételében kb. 8% a szerves összetevők, kötőanyagok és adalékszerek (diszperziók, hozzáadott anyagok, konzerváló anyagok stb.) aránya. 80% olyan ásványi anyagokból áll, mint kvarc, márvány vagy mészkő adalékanyagok.

Rugalmassága miatt remekül használható repedések javítására, valamint hőszigetelő táblák záróbevonataként, mivel a műgyanta jól bírja a hőtágulással járó mozgásokat, alakváltozással azonnal le tudja vezetni a fellépő feszültségeket. Törési tágulása százszorosa az ásványi vakolatokhoz képest, azaz nagyságrendileg 2 cm méterenként.

Az maradék 12%-ot a keverővíz teszi ki. A műgyanta összetétele gyártónként változhat, a szemcsenagyság vagy struktúra tekintetében. Fontos tudni, hogy egyedül a hígítóanyag mennyisége változhat jelentősebb mértékben.

Hol szeretnénk vakolni nemesvakolat felhasználásval

építkezésBeltéri vakolásnál pofon egyszerű a helyzet, hiszen ilyen esetben nem kell az időjárás viszontagságaival számolni. Megúszhatja olcsóbb vakolattípusokkal is, mint amilyen a gipszhabarcs, cementhabarcs vagy a mészhabarcs. A beltéri vakolatok általában kétrétegűek, az alsó alapvakolatra jön rá a simítóréteg. Használhat természetesen nemesvakolatot is, amivel tovább javíthat a fal hőszigetelő tulajdonságain és a falfelület tisztíthatóságán.

A kültéri vakolatnak már meg kell tudnia birkózni az elemekkel. A közvetlen napfény, csapadék, fagy nem árthat neki, és nagy tapadószilárdsággal kell rendelkeznie. Ezek miatt a kültéri vakolatoknál is legalább két rétegű szokott lenni a vakolat, nemesvakolat és vékonyvakolat. Az alapozó réteg általában mész-cementhabarcs, a fedővakolat pedig szilikon vagy szilikát vakolat.

 

Miért értékálló befektetés a hőszigetelés?

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023