Tetőszigetelés – a meleg téli otthon kulcsa

tetőszigetelés

A hideg beköszöntével, illetve a jelenleg hatályban lévő energiaárakkal egyidőben mindenki elgondolkozik, hogyan lehetne otthonát – viszonylag – olcsón téliesíteni. Ennek egyik legjobb módja – amelyért nyáron is biztosan megveregetjük majd saját vállunkat – a tető megfelelő szigetelése. Most a tetőszigetelés legfontosabb kérdéseit járjuk körbe.

Miért fontos a tetőszigetelés?

A tető a házak csúcsdísze, ezzel együtt a ház egyik legfontosabb pontja. Nemcsak esztétikai szempontoknak kell eleget tennie, hanem a ház egészéért felel. A megfelelő minőségű tető ugyanis megóvja a házat a különböző időjárásoktól, így az erős széltől, UV sugárzástól, hőmérsékletingadozástól, ezzel együtt pedig biztosítja a megfelelő szellőzést, meggátolja a párásodást, vizesedést, és így a penészedést is.

tetőszigetelésTermészetesen ez csak a jól megválasztott tetőfedő anyagok használatával érhető el, amely lehet az építés során beépített szigetelés, vagy későbbi, utólagosan felszerelt tetőszigetelés is. Bármely tetőfedési technikát is alkalmazzuk otthonunkon (pl. kerámiacserép, síklemezfedés, trapézlemez stb.), a szigetelést nem szabad félvállról vennünk, hiszen a fűtési energia 20-30%-a távozik a tetőn keresztül. A megfelelő tetőszigetelő anyag azt jelenti, hogy nemcsak hővezetési szempontból alkalmas számunkra, hanem ár-érték arányban is. Az olcsóbbtól a drágáig minden árkatergóriában találhatunk tetőszigetelő anyagot, így érdemes saját preferenciánkat átgondolni.

Egyes tetőfedő gyártóknak már van egyébként kifejezetten hőszigetelt tetőlemeze, amely esetben nem szükséges a tető mellett külön szigetelésre is gondolni. Ha azonban nem egy most épülő házra keresünk ilyen tetőt vagy erőforrásaink szűkösebbek, akkor az alábbi lehetőségek közül érdemes választanunk.

szigetelésHabpolisztirol

Az EPS, egy vegyi úton előállított anyag, amely elsősorban nedvességtől védett hely fedésére alkalmas.

szigetelés

Hab Poliuretán

A PUR anyag valójában egy hőre keményedő műanyag, amely az egyik legjobb hőszigetelő, a nagyon magas és nagyon alacsony hőmérsékletet is jól viseli, így a -50 és +130 Celsius fok közötti időjárásban is helytáll.

Habüveg

Az újrahasznosított üvegből készített habüveg az egyik legnagyobb nyomószilárdságú szigetelőanyag, amely az egyik legjobb tűzálló anyag is az eddig említett szigetelőanyagok között. Elsősorban ferde és lapostetők szigetelésére használják.

szigetelésKőzetgyapot

A tekercsben és táblákban is kapható tűzálló kőzetgyapot bazalt és mészkő olvasztásából készült. Mivel könnyű kezelni így előszeretettel használják.

Gyapjú

A gyapjú az egyik legjobban formázható szigetelőanyag, amely képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni, illetve ellenáll a gombáknak és molyoknak, így közkedvelt tetőszigetelő anyag.

szigetelésKender

Végül, de nem utolsó sorban az egyik leggyakrabban használt tetőszigetelő anyag kerül bemutatásra. A kender népszerűségének kulcsa, hogy viszonylag olcsón elállítható, jó az ellenállóképessége, illetve természetes anyag.

Reméljük már könnyebben átláthatóvá váltak a tetőszigetelés rejtelmei, és segítettünk a megfelelő tetőszigetelési eljárás kiválasztásában.

A födémszigetelés is érdekelné? Erről szóló cikkünket itt találja.

Picture of akkeradmin

akkeradmin

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink 8 telephelyen várják Bács-Kiskun és Tolna megyében.

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

Ha több információra van szüksége, kérjen visszahívást, és beszéljen az Akker termékspecialistájával vagy ha már pontosan tudja, miből mekkora mennyiséget szeretne, kérjen árajánlatot!

Hozzájárulok, hogy a Hufbau-Akker a nevem és e-mail címem felhasználásával árajánlatot küldjön részemre. Az adatkezelési tájékoztatót és nyilatkozatot elolvastam, megértettem

Pünkösdi nyitvatartás 2023